Brasil Ride slaat de vleugels uit met een nieuwe MTB stage race in Portugal

Sport
16 September 2021 — Jan Geys

De reputatie van de Brasil Ride is ondertussen genoegzaam bekend. Voor vele Europese bikers ligt een trip naar Brazilië echter niet binnen de mogelijkheden en dus slaat de organisatie achter de Brasil Ride de vleugels uit en steken ze zelf de oceaan over om het Europese vasteland te veroveren met een nieuwe MTB stage race. En zo mogen we ons in mei 2022 opmaken voor de Europese première van de Portugal Brasil Ride.

Dat de keuze op Portugal viel om het merk Brasil Ride ook in Europa meer naamsbekendheid te geven, is natuurlijk niet onlogisch. De taal is gemeenschappelijk met Brazilië, maar er waren nog redenen, aldus Mario Roma, de oprichter van de Brasil Ride: “Naast het feit dat ik in Portugal ben geboren, is dit land ook de toegangspoort tot Europa. Vanwege het voortreffelijke eten en de cultuur, evenals het klimaat, is Portugal een uniek land op het continent.”

Helemaal van nul beginnen doet het team van Mario Roma niet, voor de Portugal Brasil Ride zijn ze immers samengesmolten met de organisatie achter de Portugal MTB, een voormalige MTB-meerdaagse.

Tussen 9 en 14 mei 2022 zal men in zes dagen de centrale regio van het land (Castro Daire, São Pedro do Sul, Vouzela en Viseu) en de wijnstreek Alto Douro (Alijó en Pinhão) doorkruisen. In totaal zullen de deelnemende teams – de Portugal Brasil Ride wordt net als de Brasil Ride in duo afgewerkt – 350 kilometer afleggen met een totaal van 8000 hoogtemeters.“Aangezien de Portugal Brasil Ride een premium event is, zijn de registratieplaatsen beperkt. Accommodatie en diner worden aangeboden in viersterrenhotels in de regio”, geeft Roma nog mee.

Krijgen we in mei 2022 in Portugal dezelfde uitzinnige taferelen te zien als tijdens de thuiswedstrijd in Brazilië? En kan de organisatie de ambitie waarmaken om de Portugal Brasil Ride naar hetzelfde niveau te tillen als de Brasil Ride, die toch beschouwd wordt als de Giro d’Italia van het mountainbiken? Vojo is alvast benieuwd!

De inschrijvingen gingen eind augustus open, meer info via www.brasilride.com.br/en/press/prova/Brasil_Ride_Portugal_MTB 

Voor dit jaar kon de organisatie bevestigen dat zowel de Brasil Ride Bahia, van 7 tot 13 november, als de Brasil Ride Espinhaço, van 14 tot 18 december, zullen doorgaan. Meer info via www.brasilride.com.br/en/

Foto’s copyright Fabio Piva, Josue Fernandez, Marcelo Rypl / Brasil Ride & Nelson Almeida, Eduardo Campos / Portugal MTB