Business | Een nieuwe meerderheidsaandeelhouder voor Canyon

Techniek
17 December 2020 — Jan Geys

Canyon kondigde deze week in een persbericht aan dat Groupe Bruxelles Lambert (GBL) meerderheidsaandeelhouder wordt van de direct-to-consumer onderneming, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het Duitse merk dat werd opgericht door Roman Arnold.

Groupe Bruxelles Lambert is misschien niet zo bekend in de wielerwereld maar de Belgische investeringsmaatschappij behoort met een actiefwaarde van om en bij de 19 miljard euro tot de grootste in Europa. De groep is ook een van de belangrijkste aandeelhouders in bedrijven zoals Adidas, Lafarge-Holcim en Pernod-Ricard. Dat GBL zich nu ook inkoopt bij Canyon is het bewijs dat de fietsindustrie groter en belangrijker wordt.

Het succes van Canyon is gekend, maar de cijfers blijven indrukwekkend: de afgelopen zeven jaar groeide de Duitse onderneming met gemiddeld 25% per jaar terwijl de omzet in het boekjaar 2020 voor het eerst over de 400 miljoen euro steeg. De komst van nieuwe investeerders is dan ook van groot belang voor Canyon dat hoopt verder te groeien en te ontwikkelen.

Het persbericht maakt ook nog melding van de komst van Tony Fadell, de vroegere vice-president van de iPod-divisie bij Apple, als mede-investeerder naast GBL. De oprichter van Canyon, Roman Arnold, behoudt als individueel aandeelhouder 40% van de aandelen. In de toekomst wil Canyon het offensief verderzetten door het hoge niveau van expertise op het gebied van innovatie, technologisch leiderschap en klantenservice te versnellen. Daarnaast zal de focus liggen op toekomstige concepten van duurzame mobiliteit.

Meer info:

canyon.com

gbl.be