Canyon doet mee bij de kids!

2 March 2017 — Jan Geys

Verrassing! Canyon onthulde zonet zijn eerste assortiment voor kinderen! In dat assortiment zit echter geen loopfiets, die nochtans zeer trendy is bij de concurrentie, want Canyon komt met fietsen die gelijken op de grote broers, maar die mits enkele slimme toevoegingen zijn aangepast aan de kids! We nemen samen een kijkje:

Doordat de Duitse fabrikant zijn fietsen enkel online verkoopt, en de prijzen daardoor zeer gunstig kan houden, hebben al heel wat mountainbikers onze sport ontdekt op een fiets van Canyon. En nu is het de beurt aan de kinderen! Canyon stelt namelijk zijn eerste assortiment fietsen voor die zijn aangepast aan de noden van de aspirant rennertjes, te beginnen vanaf een leeftijd van drie jaar. De laatste jaren investeerden heel wat merken in deze niche. Maar in tegenstelling tot Commencal of Moustache, om enkel hen te noemen, biedt Canyon op dit moment nog geen loopfietsen aan en concentreert het zich op fietsen met pedalen.

Het postorderbedrijf verklaart dat ze “fietsen heeft ontwikkeld waar ze zelf graag mee hadden gereden als ze een kind zouden zijn”. Dit resulteerde vandaag in drie modellen, met als doel een vergelijkbaar technologisch en afwerkingsniveau aan te bieden als op het assortiment van de volwassenen.

Canyon Offspring AL 16

Het eerste model, de Canyon Offspring AL 16, trekt met zijn voorwiel van 18″ en zijn achterwiel van 16″ meteen de aandacht. Het idee om vooraan een groter wiel te gebruiken, werd reeds toegepast op mountainbikes voor volwassenen. Met deze keuze wil Canyon de peuters makkelijker de grens laten overschrijden om daadwerkelijk offroad te gaan rijden. We hebben hier dus echt wel te maken met fietsen die bedoeld zijn om moeilijke paden te bestormen! De Offspring AL 16 is uitgerust met een Sram Automatix 2-speed aandrijving en is geschikt voor rennertjes van 90 tot 110 centimeter. De prijs van het fietsje bedraagt 499 euro.

Canyon Offspring AL 20

Het assortiment gaat verder met de Canyon Offspring AL 20, die is uitgerust met wielen van dezelfde diameter. Deze fiets is bestemd voor de toekomstige kampioenen die tussen 110 en 125 centimeter groot zijn. En de fiets is voorzien van een derailleur met negen versnellingen. Voor dit model moeten de ouders 699 euro ophoesten.

Canyon Grand Canyon AL 24

De Canyon Grand Canyon AL 24 vervolledigt het trio met twee 24″-wielen en een verende voorvork met 65 millimeter veerweg. Deze fiets is bedoeld voor kinderen tussen de 120 en 153 centimeter en zou de overstap naar een volwassen model moet vergemakkelijken. Zouden de gelukkigen misschien een centje uit hun eigen spaarvarken nemen om hun lieve oom te helpen de 799 euro te verzamelen die deze fiets kost?

Canyon heeft nagedacht over de geometrie, zodat deze het vertrouwen van het kind ten goede komt. Verder zien we enkele constanten, zoals een balhoofdhoek van 68 graden en een lange liggende achtervork. Het doel: een maximum aan vertrouwen schenken aan de kinderen, want ook al zijn het virtuozen (toch in de ogen van de ouders, en dat is de hoofdzaak!), het zijn toch nog steeds beginners. De bodemvrijheid volgt dezelfde logica die de veiligheid en controle van het kind ten goede komt, en de pedalen zullen bij het trappen niet tegen de grond slaan.

De drie modellen zijn uitgerust met hydraulische Sram Level-schijfremmen, die te bedienen zijn met twee of drie vingers. Verder zien we ook zachte grips en Alex Rims-velgen. Nog een detail waar goed over nagedacht is, is de silicone beschermingshoes over de stuurpen en zijn uitstekende bouten, waardoor men ongelukken met de knieën van de kids vermijdt. Er worden ook platte pedalen meegeleverd. De helden van morgen kunnen aan de slag!

Meer info op de website van Canyon.