Canyon Topeak Factory Racing maakt zich op voor XCM-seizoen

Door Jan Geys -

  • Sport

Canyon Topeak Factory Racing maakt zich op voor XCM-seizoen

Canyon neemt in 2018 de rol van titelsponsor over bij het team rond wereldkampioen MTB Marathon Alban Lakata en breidt daarmee zijn engagement naar het XCM-team uit. Het team zal voortaan als Canyon Topeak Factory Racing door het leven gaan en telt vier renners in zijn rangen.

Canyon Topeak Factory Racing (CTFR) is dus het vervolg op het succesvolle Topeak-Ergon Racing Team, waar Canyon al fietsleverancier was. De Amerikaanse tak van Topeak-Ergon zal wel nog blijven bestaan en vooral in Noord-Amerikaanse wedstrijden actief blijven. In het nieuwe seizoen rekent CTFR op volgend viertal: Alban Lakata, Kristian Hynek, Jeremiah Bishop en Erik Kleinhans. We stellen ze even voor.

Alban Lakata

Hoeven we deze man nog wel voor te stellen. Zijn bijnaam, Albanator, spreekt voor zich en in de kast van de 38-jarige Oostenrijker hangen ondertussen al zeven WK-medailles, waaronder drie gouden. Lakata is de regerende wereldkampioen XCM en één van zijn grote doelen dit seizoen is, naast de Cape Epic, uiteraard het verdedigen van zijn regenboogtrui. Of hij er als eerste in zal slagen om vier wereldtitels XCM te veroveren, weten we in september.

Kristian Hynek

Kristian Hynek (37) is misschien wat minder gekend in onze contreien maar onderschat de mogelijkheden van de Tsjech niet. In tegenstelling tot zijn kopman Lakata, die nog nooit de Cape Epic winnend wist af te sluiten, heeft Hynek al wel een eindzege in de grootste MTB-meerdaagse van onze planeet op zijn naam staan. Daarvoor moeten we al wel teruggaan tot 2014. Meteen is ook zijn hoofddoel voor dit seizoen gekend.

Jeremiah Bishop

De 41-jarige Jeremiah Bishop is de enige renner van het Amerikaanse continent van het Topeak-Ergon Team die mee overstapt naar de nieuwe CTFR-structuur. In 2017 eindigde hij samen met Kristian Hynek nog als derde in de Transalp.

Erik Kleinhans

Voor de Zuid-Afrikaan Erik Kleinhans (35) is er bij het nieuwe team zelfs een dubbelrol weggelegd, hij wordt naast renner ook nog teammanager van CTFR. The Lionking proefde in 2007 voor het eerst van de mountainbike. Zijn vuurdoop toen? De Cape Epic! Voordien was hij gedurende enkele jaren een wegrenner waarbij hij zich zelfs zes maanden min of meer de tanden heeft stukgebeten op de Belgische kasseien.

De renners zullen de keuze hebben uit een ultralichte Canyon Exceed CF SLX-hardtail en de Canyon Lux CF-full suspension.

Naast het marathonteam ondersteunt Canyon in 2018 ook enkele XC-renners. Zo rijdt de Française Pauline Ferrand-Prévot net als vorig seizoen voor Canyon-Sram en sinds 1 januari 2018 rijdt ook de Nederlandse alleskunner Mathieu van der Poel op een Canyon. Zowel Ferrand-Prévot als Van der Poel hopen in 2018 de Zwitserse dominantie van Jolanda Neff en Nino Schurter in de crosscountry te doorbreken.

Foto’s copyright Canyon Factory Racing Team / Ewald Sadie

DoorJan Geys