Cape Epic: Evans/Hincapie de beste masters - Claes/Carabin 8ste bij de elites!

Sport
22 March 2017 — Jan Geys

Ex-Tourwinnaar Cadel Evans (BMC-Absa) mocht vandaag in de Cape Epic nog eens de zoete smaak van de overwinning proeven. Samen met zijn teammaat George Hincapie versloeg hij het Nederlands-Braziliaanse duo Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd-American Eagle) in de sprint. Ook bij de elites werd er gesprint voor de zege. En het waren wederom Jaroslav Kulhavy en Christoph Sauser (Songo-Specialized) die aan het langste eind trokken. De Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin eindigden knap achtste, hun beste dagresultaat tot hiertoe in deze Cape Epic. Bij de dames was er winst voor Spitz/de Groot.

Cadel Evans. – Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Op papier zag deze derde etappe rond Elandskloof eruit als de makkelijkste van de week met slechts 78 kilometer en 1600 hoogtemeters. En het was vandaag ook een tikkeltje frisser dan de voorbije dagen, al voorspelt men wel dat de temperatuur in de loop van de dag weer boven de 30°C zou uitkomen.

Hoe de wedstrijd verliep

Nino Schurter kijkt over zijn schouders als hij de finishlijn passeert. Waar zit Stirnemann? – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Het gaat snel van bij de start en aan het eerste waterpunt rijden volgende zeven teams samen aan de leiding: Bulls, Kansai Plascon, Centurion-Vaude, Songo-Specialized, Cannondale, Scott en Pyga-Eurosteel. Voor Rohrbach en Geismayr (Centurion-Vaude) gaat het nog niet snel genoeg. Zij trekken in de aanval op de ZigZag-klim.

Bij de dames rijden ondertussen de beste drie teams samen aan de leiding. Spitz/de Groot (Ascendis), Süss/Stenerhag (Meerendaal CBC) en Last/Strauss (Hansgrohe). Lüthi en Morath (Spurs) kijken al tegen een achterstand van twee minuten aan.

Bij de masters zijn het Brentjens/Azevedo (CST-Sandd-American Eagle) en Evans/Hincapie (BMC-Absa) die samen aan de leiding rijden. De leiders in het klassement, Misser/Zugasti (Orbea), volgen vijf minuten verder.

Het blijft hard gaan en de zeven teams trekken samen naar de laatste klim van de dag. Aan het derde waterpunt komt de Nederlander Michiel van der Heijden samen met Andri Frischknecht (Scott-Sram) als negende door. De Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin (Merida Wallonie-Loving Hut) volgen op de elfde plaats.

Vooraan zien we zeven teams voor drie podiumplaatsen. Wie zal het halen? Karl Platt en Urs Huber (Bulls) hebben duidelijk een betere dag en zitten nog steeds in de kopgroep. Die kopgroep is onderweg naar de laatste klim van de dag, waar Nino Schurter (Scott-Sram) en Nicola Rohrbach (Centurion-Vaude) de forcing voeren. Hun ploegmaats volgen, net zoals Songo-Specialized. Slachtoffers van dit beukwerk zijn Cannondale, Kansai-Plascon, Bulls en Pyga-Eurosteel. Dan is het aan Songo-Specialized om aan te vallen.

Situatie op de top: Scott-Sram, Songo-Specialized en Centurion-Vaude samen. Cannondale en Kansai-Plascon op dertig seconden. In de afdaling schuwt Nino Schurter de risico’s niet, maar op het vlakke stuk naar de finish komen de drie teams vooraan terug samen. Cannondale en Kansai-Plascon doen wat ze kunnen, maar de vogels lijken gaan vliegen. Het zal dan ook gaan tussen de drie teams vooraan. Wie zal het worden?

Christoph Sauser is net sneller dan Matthias Stirnemann. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Schurter begint op kop en sprint iedereen uit het wiel. Kulhavy finisht als tweede. Waar zit Stirnemann? Sauser wipt nog uit het wiel van Stirnemann om de ritzege af te snoepen van Scott-Sram. Meteen de tweede opeenvolgende ritzege voor Songo-Specialized. Centurion-Vaude wordt derde.

Het is nu wachten op Cannondale. Kunnen Fumic/Avancini hun gele leiderstrui behouden. Hun voorsprong vanmorgen bedroeg 2’40”. Daar komen ze. Ze worden vierde, maar belangrijker is dat ze hun leiderstrui behouden, al verliezen ze wel de helft van hun voorsprong. Songo-Specialized volgt nu op 1’20” in de stand en Scott-Sram op 4’03”.

Sauser: “Dit was een goede dag voor ons. We hadden niet verwacht om in deze korte etappe veel tijd terug te kunnen nemen op Cannondale, dus dat is een mooie bonus naast de ritzege!”

Stirnemann: “Nino en ik dachten dat deze korte etappe ons beter zou liggen. We gingen dan ook resoluut voor de zege. Ik dacht dat het binnen was, maar ik begon te vroeg aan mijn sprint. Ik zag de meet niet liggen en Susi ging nog over me.”

Manuel Fumic & Henrique Avancini. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Avancini: “Dit was zwaar, maar we hebben het overleefd. De eerste wedstrijdhelft hadden we alles onder controle, maar Jaroslav en Christoph gingen bergop en op het vlakke stevig te keer. Daar verloren we veel krachten, maar we zullen blijven vechten tot de laatste dag.”

Ondertussen loopt ook het eerste Belgische team binnen. Claes/Carabin halen het in de sprint van Michiel van der Heijden/Frischknecht en worden knap achtste. Dit ziet er goed uit voor de komende dagen. In de stand volgen de Belgen nu op de elfde plaats, op iets meer dan een half uur van de leiders. Michiel van der Heijden staat nog twee plaatsjes hoger en is negende. En deze korte etappe ligt ook Sven Nys en Sven Vanthourenhout duidelijk beter. Ze eindigden als 28ste (31ste overall) en staan nu 44ste in de stand. Afwachten of ze het goede ritme te pakken hebben voor de komende dagen.

Nog meer Belgen en Nederlanders in de uitslag: de broers Brecht en Bart Seynaeve reden naar een 66ste plaats bij de mannen (112de overall) net voor ons eigen Vojo-Scott team met Olivier Béart en Jeffry Goethals die als 68ste eindigden (114de overall). De Nederlanders Herbert Korblet/Matthieu Tanke (Forte Sportswear) werden 87ste (165ste overall).

Ook Cadel Evans en George Hincapie lijken steeds meer in hun sas in de Cape Epic. De ex-profs haalden het bij de masters voor Brentjens/Azevedo. De Spaanse leiders Misser/Zugasti verloren bijna zeven minuten, maar ze behouden wel de leiding met bijna vijf minuten op Brentjens/Azevedo en bijna twaalf minuten op Evans/Hincapie. Maar de weg is nog lang …

Bij die masters eindigden de Nederlanders John van de Wouw en Freddie van der Schoot (MTB van de Haterd) als 14de (69ste overall).

Bij de dames viel er een nieuw ritsucces te noteren voor Sabine Spitz en Robyn de Groot (Ascendis). Ze haalden het met enkele seconden voorsprong op Esther Süss en Jennie Stenerhag (Meerendaal CBC). Mariska Strauss en Annie Last (Hansgrohe) rolden als derde binnen. De Nederlandse Hielke Elferink werd samen met de Zwitserse Cornelia Hug zesde. De Belgische Alice Pirard en de Française Sabrina Enaux volgden op negen.

Süss en Stenerhag mogen ook morgen weer in de leiderstrui van start en behouden een comfortabele voorsprong op Spitz/de Groot.

Esther Süss: “Ik ben niet echt blij met de tweede plaats. Ik heb misschien iets te veel werk opgeknapt op het vlakke stuk net voor de finish”

In de mixed-categorie ging de zege, hoe kan het ook anders, wederom naar Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht (Scott-Sram). Hun voorsprong op de nummers twee in het klassement, Amy Beth McDougall en Grant Usher, groeit naar zestien minuten.

Bij de grand-masters (+50 jaar) ten slotte ging de zege naar het Oostenrijks/Zwitserse duo Heinz Zoerweg en Barti Bucher.

Meer over de Cape Epic volgt vanavond met de mooiste beelden van de dag.

Hier vind je de volledige uitslag van de derde etappe.