Cape Epic: niets of niemand stopt Schurter en Stirnemann!

Sport
25 March 2017 — Jan Geys

Overall leiders Nino Schurter en Matthias Stirnemann hebben in de zesde etappe een serieuze optie genomen op de eindzege in de Cape Epic. In de koninginnenrit werd de verwachte strijd tussen het duo van Scott-Sram en het Songo-Specialized duo Sauser/Kulhavy in de kiem gesmoord door een lekke band van deze laatsten. Max Knox en Hector Leonardo Paez (Kansai-Plascon) moesten als laatsten het hoofd buigen voor de Zwitserse sneltrein, maar deze laatsten springen wel naar de derde plaats in de tussenstand na een nieuwe offday van Cannondale. Bij de dames verrasten Strauss en Last met de ritzege, maar Süss en Stenerhag lijken, met nog één etappe te gaan, zeker van de eindzege.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de start was het amper 7°C, maar de renners mogen al snel hun vest uittrekken als ze na twintig kilometer de Groenlandberg voor de wielen krijgen, een beest van negen kilometer met een gemiddelde van 7%. Als extraatje stond er ook nog eens veel wind op de top.

Hoe de wedstrijd verliep

Gegroepeerd trekken de besten uit deze Cape Epic naar de voet van deze Groenlandberg. De grootste afwezigen vooraan zijn de Belgen Claes/Carabin die aan het eerste waterpunt, na amper 17 kilometer, slechts als 37ste team doorkomen en reeds zeven minuten achterstand tellen. Wat is daar gebeurd?

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Rohrbach en Geismayr (Centurion-Vaude 2) nemen de beklimming van de Groenlandberg voor hun rekening en ook op de volgende beklimming, die naar Die Nek, rijden de twee met een klein verschil aan de leiding. Fumic en Avancini kijken hier al tegen een achterstand van één minuut aan. Tuimelen de Cannondale’s alsnog van het podium?

Ter herinnering, vanmorgen bij de start telden ze een voorsprong van 5’18” op Hector Leonardo Paez en Max Knox (Kansai-Plascon).

Centurion-Vaude 2 leidt met 40″ voorsprong op beide Scott teams, Songo-Specialized, Kansai-Plascon en Howard Grotts (Spur). Diens maatje Montoya is in geen velden of wegen te bespeuren en Grotts riskeert dan ook een straftijd van één uur (wegens meer dan twee minuten verschil tussen beide teammaats), maar dat laat hij duidelijk niet aan zijn hart komen. Grotts is hier dan ook aanwezig als back-up voor Sauser en Kulhavy; zijn missie vandaag is om zo lang mogelijk in het spoor van zijn kopmannen te volgen.

Bij de masters rijden aan het eerste waterpunt volgende twee teams aan de leiding: Misser/Zugasti (Orbea) en Brentjens/Azevedo (CST-Sandd-American Eagle). Evans en Hincapie (BMC-Absa) hangen op 20″.

Lekke band voor Sauser; weer! Grotts geeft zijn wiel af. Het valt op dat het Songo-Specialized team tijdens deze Cape Epic meer is lek gereden dan de andere topteams. Hebben ze de verkeerde keuzes gemaakt wat betreft de banden? De achtervolging kan opnieuw beginnen …

WP2: Rohrbach/Geismayr met 46″ op beide Scott-Sram teams en Kansai-Plascon. Songo-Specialized volgt één minuut verder. Cannondale komt door op net geen vijf minuten. Het wordt nog een lange dag voor hen. Claes en Carabin komen als 28ste door op achttien minuten van de leiders. Nys en Vanthourenhout zijn het tweede Belgische team dat het tweede waterpunt passeert, net voor de Nederlanders John van de Wouw en Freddie van der Schoot.

Bij de masters hebben Evans/Hincapie de leiding overgenomen. Ze tellen een voorsprong van 1’20” op Misser/Zugasti en bijna twee minuten op Brentjens/Azevedo.

Bij de dames komen Süss en Stenerhag als eersten door met een voorsprong van 1’41” op Ascendis. De Belgische Alice Pirard komt als negende door, maar van de Nederlandse Hielke Elferink is er nog geen spoor.

Ook een lekke band voor de Young Guns van Scott-Sram, Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht. Songo-Specialized raast hen voorbij. Beide topteams zitten nu zonder back-up. Vooraan zien we een samensmelting met Centurion-Vaude 2.

Songo-Specialized volgt nog steeds op 1’35”. Is de wedstrijd over voor hen, ze hebben het duidelijk moeilijker dan de voorbije dagen om het gat terug dicht te rijden.

Schurter en Stirnemann draaien de gashendel nu volledig open en het kraakt in al zijn voegen achter hen. Enkel Kansai-Plascon en Rohrbach kunnen volgen. Geismayr moet de rol lossen, dus moet Rohrbach wachten op zijn maatje. Songo-Specialized hangt al op twee minuten.

Het lijkt erop dat de veer gebroken is bij Sauser. Ook Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht verliezen veel tijd, aan WP3 kijken ze al aan tegen een achterstand van twaalf minuten. Claes/Carabin volgen op 23 minuten. Opmerkelijk, José-Antonio Hermida en Joaquim Rodriguez (Bahrain-Merida) komen als negende door aan WP3, net achter Fumic en Avancini die al tien minuten achterstand tellen. Dit ziet er goed uit voor Kansai-Plascon wat betreft de derde plaats in de tussenstand.

Drama bij de dames! Sabine Spitz heeft haar stuur gebroken. Ze probeert het euvel te herstellen met een stok! Gaan ze door deze pech de tweede plaats in het klassement verliezen? Voor de start telden ze nog bijna 24 minuten voorsprong op Mariske Strauss en Annie Last. Maar aan WP3 schiet van die voorsprong voorlopig nog één minuut over.

We naderen de finish en Nino Schurter kijkt niet meer om. Matthias Stirnemann klampt zich vast in het wiel. Paez en vooral Knox krijgen het moeilijk en moeten enkele meters prijsgeven.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Nino Schurter en Matthias Stirnemann winnen voor de tweede opeenvolgende dag en behoudens ongelukken is ook de eindzege zo goed als zeker binnen voor beide Zwitsers. Wie zal hen nog het vuur aan de schenen leggen in de slotetappe? Knox en Paez worden 16″ later tweede. Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr mogen 1’13” later ook mee op het podium. Sauser en Kulhavy geven als vierde bijna zes minuten toe. Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht finishen als zesde. Het is nu wachten op de Cannondale’s en andere Belgen en Nederlanders.

Fumic en Avancini eindigen als achtste op bijna zestien minuten en zakken naar de vijfde plaats in de tussenstand. Ook Rohrbach en Geismayr springen over hen. Een tussenstand waarin Schurter en Stirnemann nu een voorsprong tellen van bijna zeven minuten op Songo-Specialized. Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht blijven op zes en Claes/Carabin op elf.

Cadel Evans en George Hincapie rijden naar de dertiende tijd en halen het uiteindelijk met een kleine twee minuten op Brentjens/Azevedo en drie minuten op Misser/Zugasti. Dit is niet voldoende om de Spanjaarden uit de blauwe leiderstrui te rijden, maar ze springen wel over Brentjens/Azevedo naar de tweede plaats in de tussenstand.

Claes/Carabin komen uiteindelijk als 17de binnen bij de mannen. Nys en Vanthourenhout volgen als 37ste. John van de Wouw en Freddie van der Schoot, Olivier Béart en Jeffry Goethals en Herbert Korblet en Matthieu Tanke volgen wat verderop.

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Verrassing bij de dames, want het zijn Mariske Strauss en Annie Last (Hansgrohe) die de rit winnen, en niet Süss en Stenerhag (Meerendaal CBC). Carmen Buchacher en Michelle Vorster (Hollard) worden derde. Sabine Spitz en Robyn de Groot verliezen meer dan een half uur en zakken in de stand naar de derde plaats. Die stand wordt nog steeds aangevoerd door Süss en Stenerhag, voor de ritwinnaars van de dag, Mariske Strauss en Annie Last. Op Alice Pirard en Hielke Elferink is het nog steeds wachten aan de finish.

Geen verrassingen in de mixed-categorie met een nieuwe ritzege voor Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht, die ook ruim het klassement aanvoeren.

Nog 85 kilometers scheiden de renners van de finish in Paarl, waar de eindwinnaars van deze Cape Epic 2017 zullen gekroond worden. Wie zal het worden? Je ontdekt het morgen hier bij Vojo.

Maar voor het zover is, komen we vanavond nog even bij jullie terug met de mooiste foto’s van de dag!

Hier vind je de volledige uitslag van de zesde etappe.