Cape Epic: Sauser/Kulhavy en Brentjens/Azevedo aan het feest in ingekorte etappe

Door Jan Geys -

  • Sport

Cape Epic: Sauser/Kulhavy en Brentjens/Azevedo aan het feest in ingekorte etappe

De Tsjech Jaroslav Kulhavy en de Zwitser Christoph Sauser (Songo-Specialized) toonden zich vandaag de sterksten in de ingekorte tweede etappe van de Absa Cape Epic. In de sprint waren ze sneller dan twee andere duo’s, zijnde Scott-Sram en Cannondale. Ook bij de dames en masters werd in de sprint beslist wie met de zegebloemen naar huis mocht. Esther Süss en Jennie Stenerhag (Meerendal CBC) haalden het bij de dames en Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd-American Eagle) bij de masters.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

De renners zijn nauwelijks aan de klim van de Rotary Way begonnen of Max Knox en Hector Paez (Kansai Plascon) trekken in de aanval. De leiders in het klassement van het beste Afrikaanse team, Philip Buys en Matthys Beukes (Pyga Eurosteel), gaan mee, maar na een half uurtje wedstrijd is alles te herdoen. Buys en Beukes hebben er echter zin in en ze trekken stevig door. De Zuid-Afrikanen zijn duidelijk uit op de ritzege. Scott-Sram, Songo-Specialized, Trek-Selle San Marco, Kansai Plascon, Cannondale, beide Centurion-Vaude teams en Topeak-Ergon volgen. Bulls is wederom op achtervolgen aangewezen. Urs Huber en vooral Karl Platt hebben al betere dagen gekend.

Ondertussen rijden de beste damesteams gegroepeerd naar de Shaw’s Pass, de moeilijkste beklimming van de dag. De Groot/Spitz (Ascendis), Süss/Stenerhag (Meerendal CBC) en Last/Strauss (Hansgrohe) hebben het gezelschap van Lüthi/Morath (Spur). Op die Shaw’s Pass is het vooral Sabine Spitz die het tempo bepaalt.

Bij de mannen valt vooraan Trek-Selle San Marco weg, doordat Samuele Porro problemen heeft met zijn zadelpen. Zijn maatje Medvedev helpt om het probleem op te lossen. Nino Schurter en Matthias Stirnemann (Scott-Sram) nemen de leiding en Cannondale volgt. Songo-Specialized volgt samen met Kansai Plascon op twintig seconden. De Zuid-Afrikanen van Pyga Eurosteel zitten nog verder.

Bij de masters komen Cadel Evans en George Hincapie (BMC-Absa) samen met Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd-American Eagle) door aan het eerste waterpunt.

Nog een uurtje te gaan en het tempo ligt hoog. Vooraan doet Schurter het werk met Avancini, Fumic en Stirnemann in het wiel. De kloof met Songo-Specialized bedraagt reeds dertig seconden, maar Kulhavy draait op de brede dirt roads zijn grote motor open en hij sleurt Sauser mee naar voren. Paez en Knox moeten de rol lossen bij het Songo-Specialized duo. Kulhavy rijdt het gat dicht en op enkele kilometers van de finish in Caledon is alles te herdoen. Schurter versnelt nog op het laatste knikje, maar hij nijpt daarmee wel zijn eigen ploegmaat Matthias Stirnemann dood. Ook Fumic zit in slechte papieren.

Sauser en Kulhavy profiteren ervan en muizen er vanonder. Ze slaan een gaatje van 80 meter. Dit moet voldoende zijn. Maar in een verraderlijke finale met bochten vol los zand zet Schurter alles op alles met de anderen in zijn wiel. Vooraan doet Kulhavy hetzelfde met Sauser, die duidelijk moeite heeft om het tempo te volgen. Spanning alom en de twee olympische kampioenen Kulhavy en Schurter vechten het tegen elkaar uit. Wie zal het halen? Schurter geraakt nog over Sauser, maar zijn teammaatje Stirnemann niet. De zege gaat dan ook verdiend naar Songo-Specialized, en Sauser en Kulhavy nemen zo revanche voor de pech van de dag voordien.

Winnaar Kulhavy: “De eerste helft van de wedstrijd werd er enorm snel gereden en niemand stopte aan het waterpunt. Ik was een beetje ongerust, maar we hielden het uit met onze watervoorraad.”

Schurter/Stirnemann eindigden op twee en Avancini/Fumic op drie. Deze laatsten behielden wel de leiding in het algemeen klassement. Even later eindigt de Nederlander Michiel van der Heijden samen met zijn maatje Andri Frischknecht als zesde. Het jonge duo van Scott-Sram lijkt hier steeds beter te worden. En ook de Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin deden het beter als gisteren. Ze haalden nog net de top tien op vijf en een halve minuut van de winnaars en finishten zo net voor de uittredende winnaars Platt/Huber.

Ook onze twee veldritkampioenen Sven Nys en Sven Vanthourenhout kwamen vandaag in deze ingekorte etappe duidelijk beter voor de dag. Ze kwamen als 42ste team binnen (35ste bij de mannen).

Bart Brentjens en Abraao Azevedo. – Photo by Dominic Barnardt/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de masters viel er een nieuw Nederlands succes te noteren met een nieuwe ritzege voor Bart Brentjens en Abraao Azevedo. Ze waren in de sprint sneller dan de Spaanse klassementsleiders Toni Misser en Ibon Zugasti (Orbea) en Cadel Evans en George Hincapie (BMC-Absa).

Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht (Scott-Sram) behaalden ondertussen een drie op drie in de mixed-categorie. Amy Beth McDougall en Grant Usher moesten meer dan anderhalve minuut toegeven.

Esther Süss en Jennie Stenerhag. – Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de dames stond er in de sprint geen maat op de leidsters in het klassement, Esther Süss en Jennie Stenerhag. Zij haalden het met vijf seconden voorsprong op Spitz/de Groot. Deze laatsten zijn nog niet van plan om de knuppel al in het hoenderhok te gooien, ook al bedraagt hun achterstand op het leidende duo reeds meer dan acht minuten. De Nederlandse marathonkampioene Hielke Elferink eindigde samen met Cornelia Hug op de achtste plaats. Alice Pirard eindigde samen met Sabrina Enaux nog net in de top tien.

Winnares Stenerhag: “Ik vroeg aan Esther of we een tactiek hadden vandaag? Nee, antwoordde ze, we zien wel hoe de wedstrijd verloopt.” En blijkbaar verliep alles goed …

Afspraak vanavond voor een uitgebreid verslag en de mooiste beelden van de dag.

Hier vind je de volledige uitslag van de tweede etappe.

DoorJan Geys