Cape Epic: Schurter en Stirnemann in het geel, licht uit bij Fumic en Avancini!

24 March 2017 — Jan Geys

Niemand durfde op voorhand voorspellen dat deze vijfde etappe de top van het klassement zou overhoop gooien, maar toch gebeurde het. Het Scott-Sram team behaalde net als gisteren de dubbelslag, al draaide kopman Nino Schurter vandaag de rollen om. Hij en Matthias Stirnemann reden in Elgin als eersten over de finish met in hun spoor de winnaars van gisteren, Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht. Als bonus mochten Schurter en Stirnemann ook voor het eerst de gele trui afhalen op het podium. Sauser en Kulhavy beperkten de schade nog, maar bij Fumic en Avancini ging het licht (volledig) uit! Bij de dames was er ritwinst voor Sabine Spitz en Robyn de Groot.

De nieuwe leiders Nino Schurter en Matthias Stirnemann stralen op het podium. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

De etappe van vandaag zou een kolfje naar de hand zijn van de xc-specialisten, met heel wat singletracks in de tweede helft van de etappe. De beklimmingen situeerden zich in de eerste 25 kilometer met de Nuweberg als voornaamste klepper die de renners moesten bedwingen. Het is bij de start ook heel wat kouder dan de voorbije dagen en het is afwachten of de regen van vannacht sporen heeft achtergelaten op de trails van Oak Valley.

Hoe de wedstrijd verliep

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

De etappe begint meteen met het nodige drama. Al vroeg in de etappe staan geletruidragers Fumic en Avancini in de kant met een lekke band. Ook Sauser heeft het moeilijk; back-up renner Howard Grotts moet hem een handje helpen. Nino Schurter daarentegen vliegt. Zijn ploegmaats volgen in zijn wiel. Krijgen we vandaag net als gisteren opnieuw een oneteamshow?

Beide Scott teams rijden al vooraan met in hun gezelschap de Zuid-Afrikanen Beukes/Buys (Pyga-Eurosteel). Songo-Specialized en Kansai-Plascon volgen al op twintig seconden. Sauser is echt niet goed. Is hij dan toch menselijk? Kulhavy is bezorgd en wacht, de kloof bedraagt al 40″. Cannondale volgt op 2’30”.

Ook Pyga-Eurosteel staat in de kant met een lekke band. De Scott teams rijden nu alleen vooraan, met in hun spoor lone ranger Medvedev. We hadden het gemist, maar zijn ploegmakker Samuele Porro gaf er gisteren de brui aan. De nummers drie van de proloog hebben al betere tijden gekend.

Cannondale hangt ondertussen al op 3’45”. Bij de dames zijn het weer Meerendal CBC en Ascendis Health die samen de forcing voeren. Ariane Lüthi en Adelheid Morath (Spur) volgen op drie. Strauss en Last (Hansgrohe) hebben de rol moeten lossen en volgen op drie minuten.

Sauser moet lossen bij Kulhavy! De achterstand bedraagt reeds twee minuten.

Situatie aan het tweede waterpunt: beide Scott teams voor Songo-Specialized, die iets dichterbij zijn gekomen en een achterstand tellen van 1’13”. Op twee minuten volgen Trek-Selle San Marco 2 en Kansai-Plascon. Cannondale jaagt op een groepje met Pyga-Eurosteel en Centurion-Vaude, maar ze kijken al aan tegen een achterstand van bijna zeven minuten! Het ziet er niet goed uit voor de Cannondale’s als ze hun gele trui vanavond nog willen behouden.

De Belgen Claes en Carabin (Merida Wallonie-Loving Hut) komen op twaalf door op bijna acht minuten. De eerste helft van de etappe heeft er duidelijk stevig ingehakt als we de tijdverschillen zien. Sven Nys en Sven Vanthourenhout komen door op de 33ste plaats.

Spitz/de Groot en Süss/Stenerhag hangen nog steeds samen aan WP2. Op zeven zien we Hielke Elferink met Cornelia Hug en op negen Alice Pirard en Sabrina Enaux. Bij de masters komt de top drie van het klassement samen door aan WP2.

Songo-Specialized klauwt terug, het verschil bedraagt nog slechts 50″. De Cape Epic is nog niet voorbij. Het verschil tussen Scott en Specialized bedroeg vanmorgen 33″ in het voordeel van Schurter en Stirnemann. Het staat nu al wel vast dat deze twee teams onderling zullen uitmaken wie zondag met de eindzege naar huis mag. Cannondale lijkt volledig knock-out geslagen.

Terug 1’10” tussen beide Scott teams en Songo-Specialized. Nino rijdt 95% van de tijd op kop. Fenomenaal van de Zwitser. Hij spaart zich duidelijk niet met het oog op het komende xc-seizoen. De tank van zijn teammaats lijkt stilaan leeg te geraken en de olympische kampioen geeft al zijn gels weg. Ze verorberen ze in een mum van tijd.

WP3 en Songo-Specialized volgt opnieuw op 1’35”. Bij Avincini is het licht ondertussen volledig uitgegaan. Hij en Fumic volgen op negen minuten. Ook Claes en Carabin moeten enkele plaatsjes prijsgeven en volgen op de 15de plaats op 14 minuten.

Nog 13 kilometer, de leiders zitten op de Paul Cluver-trails en de finish nadert supersnel. Sauser en Kulhavy vechten zich terug tot op 1’05. Het lijkt erop dat Susi zijn benen heeft teruggevonden of sputtert de Scott-trein vooraan. Kulhavy werkt keihard. Nog 50″.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Schurter laat er geen twijfel over bestaan wie er vandaag recht heeft op de overwinning en hij en Stirnemann komen dan ook als eerste over de meet voor Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht. Ze hebben amper de tijd om te juichen, want daar is Songo-Specialized al; 17″ verschil slechts. Dit belooft nog voor het slotweekend. Ferraro/Rabensteiner (Trek-Selle San Marco 2) eindigen op vier en Paez/Knox (Kansai-Plascon) op vijf. Het is wachten op de gele leiders.

Met grimmige gezichten komen Avancini en Fumic over de meet, elf minuten achter ritwinnaars Schurter en Stirnemann.

De laaglanders dan: Carabin en Claes eindigen op 15, op 16’32” van de winnaars. En dat in een etappe waarin geen grote verschillen verwacht werden. Sven Nys en Sven Vanthourenhout finishen op 41 op een uurtje van de eersten. Herbert Korblet en Matthieu Tanke volgen vijf minuten later op de 48ste plaats. Brecht en Bart Seynaeve worden 59ste, een minuutje later gevolgd door Jeffry Goethals en Olivier Béart.

Kulhavy zag er aan de finish uit alsof hij net zijn hond had uitgelaten in het park. Hij en Schurter zijn duidelijk de twee sterksten van deze Cape Epic en het zal dan ook de fysieke paraatheid van hun respectievelijke ploegmaats zijn die beslissend zal zijn in de koninginnenrit van morgen. We zijn benieuwd wie het zal halen? Wordt het de jonge newbie Stirnemann of toch de ervaren Sauser die speciaal voor deze Cape Epic terug uit zijn rennerspensioen is weergekeerd?

Schurter/Stirnemann hebben nu een voorsprong van 50″ op Songo-Specialized. Cannondale staat nog derde op 9’12” van de leiders. Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht stijgen naar zes, terwijl Claes/Carabin een plaatsje moeten prijsgeven en net buiten de top tien zakken.

Nino Schurter: “Het is geweldig om de rit te winnen. Ik had gemerkt dat Sauser het moeilijk had in het begin van de etappe en we beslisten dan ook om er voor te gaan. De gele trui is een bonus, maar morgen kan er nog veel gebeuren. We kijken er al naar uit.”

Jaro is nog steeds geen man van vele woorden: “Susi had een slechte dag, maar al bij al valt de schade mee. We zien wel morgen …”

Henrique Avancini – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Manuel Fumic lijkt helemaal niet ontgoocheld door het verlies van de gele trui: “Iedereen vraagt ons of we ontgoocheld zijn? Waarom zouden we, we hebben vijf prachtige dagen gekend en we hebben een leuke tijd hier in de Cape Epic. Niemand had gedacht dat we het zo goed zouden doen. Ik ben dan ook blij met onze prestaties van de afgelopen dagen. En er resten nog twee dagen … We hadden dan wel wat pech vandaag en mijn makker Henrique had het moeilijk, maar we blijven vechten. Misschien kunnen we, nu we het geel niet meer dragen, morgen een feestje bouwen op de trails …”

Bij de masters zijn het wederom Evans en Hincapie die winnen. In de stand behouden de Spanjaarden Misser/Zugasti de leiding, maar ze zien Evans/Hincapie wel terugkomen tot op 5’43”. Tussen beide teams in staan nog steeds Brentjens/Azevedo.

Spanning bij de dames, waar de twee topteams het in de sprint met elkaar uitvechten. De Groot komt als eerste door met in haar wiel Stenerhag. Spitz kan nog net haar wiel sneller over de meet gooien dan Süss. Opnieuw ritwinst dus voor Ascendis, maar Süss en Stenerhag behouden wel comfortabel de leiding. Hielke Elferink en Cornelia Hug eindigen als zevende en Alice Pirard en Sabrina Enaux als tiende, wat respectievelijk ook hun plaatsen zijn in de tussenstand.

Tot slot nog meegeven dat Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht Scott-Sram algemeen naar de 29ste tijd van de dag reden en voor de zesde opeenvolgende dag de beste waren in de de mixed-categorie.

Afspraak vanavond hier bij Vojo voor het fotoalbum van deze vijfde etappe.

Hier vind je de volledige uitslag van de vijfde etappe.