Cape Epic: Scott-Sram kwartet deelt stevige tik uit!

23 March 2017 — Jan Geys

Olympisch kampioen Nino Schurter heeft samen met zijn Scott-armada een stevige tik uitgedeeld aan de andere teams in deze Cape Epic. De ritzege ging oververdiend naar de young guns van het team, de Nederlander Michiel van der Heijden en de Zwitser Andri Frischknecht. Schurter en Stirnemann keken geamuseerd toe terwijl hun jonge ploegmaats uit de bol gingen. Bij de dames was er opnieuw ritwinst voor Süss/Stenerhag.

Nino Schurter, Andri Frischknecht, Matthias Stirnemann en Michiel Van der Heijden vieren de dubbelslag van Scott-Sram. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

In Zuid-Afrika stond vandaag de langste etappe van deze Cape Epic op het programma; tussen Elandskloof en Elgin wachtten er 112 kilometer en 2150 hoogtemeters. Met de Botrivier Pass ligt het zwaartepunt van de wedstrijd in de laatste veertig kilometer. Aan de start viel er wat motregen, maar in de finale kwam het zonnetje toch piepen.

Hoe de wedstrijd verliep

Esther Süss en Jennie Stenerhag. – Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Even een korte opfrissing van het geheugen. Aan de leiding van deze Cape Epic staan nog steeds Manuel Fumic en Henrique Avancini van Cannondale. Op twee volgen Sauser/Kulhavy (Songo-Specialized) en op drie Schurter/Stirnemann (Scott-Sram). Zij moeten respectievelijk 1’20” en 4’03” goedmaken. Vraag is dan ook of vooral Songo-Specialized vandaag voor het geel gaat?

Bij de dames is de eerste plaats stevig in handen van Süss/Stenerhag (Meerendaal CBC). Zij hebben een comfortabele voorsprong op de nummers twee, Spitz/de Groot (Ascendis).

Op de brede farm roads bleef de wedstrijd lang gesloten en als al iemand een poging ondernam om weg te geraken, dan was hij er al snel aan voor de moeite. Ook bij de dames kwam een grote groep onder leiding van Annie Last en Mariske Strauss (Hansgrohe) gegroepeerd door bij het eerste waterpunt. In de mixed-categorie reden Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht (Scott-Sram) daar al een minuutje voor de rest uit.

De snelheid ligt weer heel hoog en ook vandaag zullen de renners vroeger dan het snelste uurschema aan de finish komen. Aan het tweede waterpunt rijden er vijftien teams aan de leiding en onder hen ook de Nederlands-Zwitserse Scott-Sram combinatie met Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht en de Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin (Merida Wallonie-Loving Hut). Bij de dames is de kopgroep aan het tweede waterpunt ondertussen gereduceerd tot de drie beste teams: Süss/Stenerhag, Spitz/de Groot en Last/Strauss. De Nederlandse Hielke Elferink volgt samen met Cornelia Hug op acht, Alice Pirard en Sabrina Enaux op tien. Nog 51 kilometer te gaan.

De Zuid-Afrikaan Nico Bell (NAD Pro MTB) haalt vooraan de sloophamer boven. NAD Pro MTB is één van de back-up teams van Songo-Specialized en Bell zet zich aan kop met Jaroslav Kulhavy in het wiel. De Tsjech lijkt de wedstrijd onder controle te hebben.

De meest bedrijvigen vandaag zijn Leonardo Paez en Max Knox (Kansai-Plascon). De Colombiaanse kampioen trekt stevig door en op de Botrivier Pass slagen ze er eindelijk in om een kloofje te slaan. Het verschil bedraagt 45 seconden op beide Scott teams, Cannondale en Songo-Specialized. Cannondale hangt achteraan echter aan de rekker. Claes en Carabin komen door op negen.

Fumic moet een gaatje laten en nu is het Scott-Sram dat stevig doortrekt. Net op dat moment een lekke band voor Jaroslav Kulhavy van Songo-Specialized. Schurter en zijn teammaats kijken echter niet meer om en met z’n vieren snellen ze verder.

Situatie met nog vijftien kilometer te gaan: Scott-Sram en Scott-Sram Young Guns aan de leiding, een minuutje later gevolgd door Cannondale. Songo-Specialized volgt op meer dan drie minuten met in hun wiel … Kansai-Plascon. Wat is er gebeurd met Paez en Knox, een half uurtje geleden reden ze nog comfortabel aan de leiding.

Schurter geeft vooraan de instructies en doet zijn jonge ploegmaats hard werken, maar de wereldkampioen schuwt ook zelf het werk niet. De lichaamstaal van de renners spreekt boekdelen, het was weer een zware dag vandaag. Fumic en Avancini geven een vermoeide indruk, maar laten het hoofd niet hangen.

Het winnende kwartet van Scott-Sram op een rij. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Het Scott-Sram kwartet schreeuwt het uit van vreugde aan de finish en het zijn Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht die oververdiend hun eerste ritzege boeken in de Cape Epic. Schurter en Stirnemann kijken geamuseerd terwijl hun jonge ploegmaats uit de bol gaan.

Schurter: “We rijden nooit met een plan en vandaag zat alles mee voor beide teams van ons. Fantastisch gewoon! De laatste klim was brutaal met veel zand, maar we slaagden erin om weg te geraken.” De kracht die vandaag van Scott-Sram uitging, moet dan ook een schokgolf teweegbrengen bij de andere teams.

Cannondale kwam binnen op 2’35” en behoudt de gele trui. Songo-Specialized moest al 3’16” toegeven en finishte net voor Kansai-Plascon.

Christoph Sauser: “We ontwaakten vanmorgen met de intentie om iets te proberen voor het geel. Jaro moet vandaag over wel duizend stenen gereden hebben, en op het einde is er dan eentje die zich door zijn band weet te boren. We gebruikten twee CO2-patronen, maar bleven lucht verliezen. We stopten er een derde in, maar het duurde veel te lang. Morgen zal het moeilijk worden om tijd goed te maken, maar er is wel nog de loodzware koninginnenrit van zaterdag.”

De andere Belgen en Nederlanders dan: Claes en Carabin reden ook vandaag weer sterk en eindigden nog net in de top tien. Ook in de stand sluipen ze terug de top tien binnen. De broers Brecht en Bart Seynaeve kwamen binnen op 59, net voor Sven Nys/Sven Vanthourenhout op 65 en Herbert Korblet/Matthieu Tanke op 71.

Manuel Fumic & Henrique Avancini. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Fumic/Avancini tellen nu 1’42” voorsprong op Schurter/Stirnemann. Sauser/Kulhavy volgen op 2’15”. Michiel van der Heijden klimt door zijn glansprestatie naar de zevende plaats in het klassement.

Fumic: “We wisten dat Nino en Matthias iets van plan waren vandaag en we keken dan ook vooral naar Susi en Jaroslav. En dat lukte best aardig. We zijn dus tevreden. We hadden een mooie voorsprong op Scott, dus het maakte niet veel uit of ze veel tijd terugnamen. We verkozen eerder om wat energie te sparen.”

Bij de masters was er een tweede opeenvolgende ritzege voor Evans/Hincapie (BMC-Absa). Belangrijker is echter dat ze weer wat tijd goedmaken op hun concurrenten. Brentjens/Azevedo verliezen 44 seconden en de Spaanse leiders Misser/Zugasti meer dan twee minuten. De stand blijft ongewijzigd met op één Misser/Zugasti, gevolgd door Brentjens/Azevedo en Evans/Hincapie.

John van de Wouw en Freddie van der Schoot (MTB van de Haterd) eindigden als 23ste in de sterk bezette masters-categorie.

Rissveds/Frischknecht zetten ondertussen hun zegereeks bij de mixed verder en eindigden sterk 35ste overall.

Bij de dames was er nieuw ritsucces voor Süss/Stenerhag (45ste overall) voor Last/Strauss die op drie minuten eindigden. Sabine Spitz en Robyn de Groot volgden nog eens veertig seconden verder. De Nederlandse Hielke Elferink eindigde samen met Cornelia Hug als zevende en Alice Pirard/Sabrina Enaux werden tiende. De voorsprong van Süss/Stenerhag op Spitz/de Groot werd wat ruimer en bedraagt nu meer dan twaalf minuten.

Michiel Van der Heijden. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Een ruimere terugblik op de knappe ritzege van Michiel van der Heijden volgt vanavond.

Hier vind je de volledige uitslag van de vierde etappe.