Cape Epic: slotrit voor Van der Heijden en Frischknecht, eindwinst voor Schurter en Stirnemann!

26 March 2017 — Jan Geys

Zoals verwacht ging de eindzege in de Cape Epic 2017 naar Nino Schurter en Matthias Stirnemann (Scott-Sram). De Nederlander Michiel van der Heijden en de Zwitser Andri Frischknecht maakten het succes van het Scott-Sram team compleet door, na de vierde etappe, nu ook de slotrit van deze Cape Epic te winnen. Bij de dames was er ritwinst voor Sabine Spitz en Robyn de Groot (Ascendis), maar Süss en Stenerhag pakten met de eindzege de hoofdvogel mee naar huis. Voor de verrassingen van de dag zorgden echter Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr (Centurion-Vaude 2) en Cadel Evans en George Hincapie (BMC-Absa) die zich naar het podium reden.

Champagne voor Nino Schurter & Matthias Stirnemann – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Het is allemaal relatief na acht harde en lange wedstrijddagen, maar vandaag stond met de 85 kilometer lange slotetappe de makkelijkste etappe van deze Cape Epic 2017 op het programma. Er moesten slechts 1350 hoogtemeters overwonnen worden en een groot deel daarvan dan nog op de asfaltklim naar de Franschhoek Pass. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Cape Epic mag Val de Vie/Paarl de Grand Finale ontvangen. Als de renners de polovelden opdraaien zullen ze, nadat ze acht dagen geleden van start gingen in Meerendaal, in totaal ongeveer 650 kilometer afgelegd hebben.

Hoe de wedstrijd verliep

Het gaat er meteen snel aan toe vanaf de start, want alle teams willen maar wat graag deze laatste prestigieuze etappe winnen. De eersten die moeten lossen zijn Hector Leonardo Paez en Max Knox (Kansai-Plascon), de nummers drie in de stand. Ook de Cannondale’s moeten weer lossen, ze zullen het droomeinde van vorig jaar, toen ze de slotrit wonnen, waarschijnlijk niet herhalen.

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Aan WP1 komen volgende zeven teams samen door: beide Scott teams, Songo-Specialized, Centurion-Vaude 2, Pyga-Eurosteel, Mitas-Superior en Trek-Selle San Marco 2. Cannondale volgt al op 50″; niet dat het veel zal uitmaken voor hun klassement.

Kansai-Plascon volgt daar al op 1’09”. Ze hadden vanmorgen een voorsprong van 4’35” op de nummers vier in de stand, Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr (Centurion-Vaude 2). Nog geen man overboord dus. Frans Claes en Sébastien Carabin komen als 19de door op 2’45”.

Bij de masters komen Evans en Hincapie (BMC-Absa) aan WP1 door met een voorsprong van 1’49” op overall leiders Misser/Zugasti (Orbea). Hun achterstand bedroeg vanmorgen 2’43”. Krijgen we hier toch nog suspens vandaag?

Last en Strauss (Hansgrohe) leiden de vijf beste damesteams door WP1.

De beklimming van de Franschhoek Pass slaagt er niet in om vooraan alles door elkaar te schudden, want ook aan WP2 komen de zeven teams samen door. Centurion-Vaude 2 zet zich op kop, want het podium komt plots dichterbij nu Kansai-Plascon het vandaag laat afweten. Paez/Knox tellen reeds 3’34” achterstand aan WP2. Bekopen ze hun inspanningen van gisteren in de koninginnenrit?

Tweede interessante ontwikkeling van de dag: Evans en Hincapie zijn helemaal losgebroken. Ze voelen zich duidelijk in hun sas in een rit die de ex-wegprofs moet liggen. Aan WP2 volgen Misser en Zugasti al op 6’28”. Virtueel in het blauw dus!

Claes en Carabin komen aan dit tweede waterpunt als 17de door, Sven Nys en Sven Vanthourenhout volgen op 29.

Bij de dames blijft de situatie ongewijzigd op de Franschhoek Pass.

De zeven teams vooraan zijn ondertussen al aan WP3, Paez en Knox komen door op 4’05”. Ze hebben nog een half minuutje over om hun derde plaats veilig te stellen. De grote moeilijkheden liggen nu achter ons en er rest enkel nog een vlakke strook naar de finish.

Andri Frischknecht & Michiel van der Heijden. Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Schurter komt zich vooraan moeien en zet zich op kop. Slachtoffers zijn Pyga, Songo, Mitas en Centurion. Met het zicht op de finish muizen Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht er tussenuit. Trek-Selle San Marco 2 probeert aan te klampen, maar tevergeefs. De Young Guns zijn op weg naar hun tweede ritzege. Ploegmaats Schurter en Stirnemann zien van op de derde rij dat het goed is!

De Italianen Damiano Ferraro en Fabian Rabensteiner (Trek-Selle San Marco 2) eindigen op 17″ als tweede. Ook Centurion-Vaude 2 is ondertussen binnen. Het is nu wachten op Kansai-Plascon. Ze eindigen als dertiende op 6’24” van de winnaars en op 5’33” van Centurion-Vaude 2. Rohrbach en Geismayr springen finaal dan ook nog naar de derde plek op het podium.

De laaglanders dan: Frans Claes en Sébastien Carabin komen binnen op 17, gevolgd door Sven Nys en Sven Vanthourenhout op 28, John van de Wouw en Freddie van der Schoot op 38 (masters), Herbert Korblet en Matthieu Tanke op 63, Olivier Béart en Jeffry Goethals op 89 en Brecht en Bart Seynaeve op 112 overall.

Bij de masters slaan Evans en Hincapie onverwacht een dubbelslag die kan tellen. Ze winnen de slotetappe voor Bart Brentjens en Azevedo (CST-Sandd-American Eagle). Misser en Zugasti finishen als derde op meer dan acht minuten van Evans en Hincapie.

Sprintfinish bij de dames! In het gewoel zijn Spitz en de Groot net sneller dan Strauss en Last. Hielke Elferink eindigt samen met Cornelia Hug als vijfde.

In de mixed-categorie is er opnieuw winst voor Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht.

Nino Schurter en Matthias Stirnemann (Scott-Sram) mogen vanavond hun eindzege in deze Cape Epic vieren. Esther Süss en Jennie Stenerhag (Meerendal CBC), de winnaars bij de dames, mogen hetzelfde doen. Bij de masters nemen Cadel Evans en George Hincapie (BMC-Absa) de trofee van dit jaar mee naar huis. En Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht (mixed) en Heinz Zorweg en Barti Bucher (grand-masters) doen hetzelfde in hun respectievelijke categorieën.

In de eindstand halen Schurter/Stirnemann het voor Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy (Songo-Specialized) en Nicola Rohrbach en Daniel Geismayr (Centurion-Vaude 2). Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht (Scott-Sram) worden knap zesde en Frans Claes en Sébastien Carabin (Merida Wallonie-Loving Hut) sluiten de top tien nog net af.

Sven Nys en Sven Vanthourenhout finishen op 40, Herbert Korblet en Matthieu Tanke op 54, Brecht en Bart Seynaeve op 68, Olivier Béart en Jeffry Goethals op 70, Erno van Dongen en Stephan Coppelmans op 89 en Stefan Beyers en Rene Hedley op 110.

Bij de dames halen Süss/Stenerhag het voor Annie Last en Mariske Strauss (Hansgrohe) en Sabine Spitz en Robyn de Groot (Ascendis). Hielke Elferink en Cornelia Hug worden zevende en Alice Pirard en Sabrina Enaux tiende.

De masters dan. In het spoor van Evans en Hincapie volgden Misser/Zugasti (Orbea) en Brentjens/Azevedo (CST-Sandd-American Eagle). John van de Wouw en Freddie van der Schoot eindigden als 21ste.

Vanavond blikken we nog een laatste keer terug op de Cape Epic 2017 met de reacties van de eindwinnaars en natuurlijk meer foto’s …

Hier vind je de volledige uitslag van de zevende en laatste etappe, alsook het eindklassement.