Cape Epic: tweede dagsucces op rij voor Fumic-Avancini, drama voor Sauser-Kulhavy

Sport
20 March 2017 — Jan Geys

De eerste etappe van de Cape Epic was er meteen eentje doordrenkt met drama. Na een zinderende finale ging de zege in Hermanus naar de winnaars van gisteren, Manuel Fumic en Henrique Avancini (Cannondale). Zij profiteerden van een crash van het Songo-Specialized-team om hun voorsprong in het klassement nog wat te vergroten.

Fumic en Avancini verstevigen hun gele leiderstrui. – Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Op de Haarkappers Roete, de langste klim van de dag, reed Sauser de grote kopgroep volledig uit elkaar. Bleven over: Sauser, Schurter, Fumic, Huber, Avancini, Kulhavy, Stirnemann en Rohrbach. De grote afwezigen waren vijfvoudig eindwinnaar Karl Platt (Bulls) en het Topeak-Ergon team met Alban Lakata en Kristian Hynek. Ook Geismayr, het teammaatje van Rohrbach bij Centurion Vaude, kon niet mee. Platt volgde even verderop samen met de jonge wolven van Scott, de Nederlander Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht.

Net voor de top moest Avancini voet aan grond zetten met een kettingprobleem, maar de Braziliaan kon in de afdaling terug aansluiten. Huber en Rohrbach wachtten na de afdaling op hun respectievelijke teammaats Platt en Geismayr, terwijl vooraan de drie overgebleven teams samen de brede dirt roads aanvatten.

Stirnemann worstelde duidelijk met het losse zand en kon zich amper recht houden. Daarbij hinderde hij Avancini, waardoor de Braziliaan opnieuw op achtervolgen was aangewezen. Nu was het de beurt aan Schurter en Fumic om op hun ploegmaats te wachten. Sauser en Kulhavy keken niet om en op de brede dirt roads draaide Kulhavy de gashendel open.

Aan het derde waterpunt hadden ze een halve minuut voorsprong op de anderen, maar terwijl Sauser en Kulhavy de tijd namen om zich te bevoorraden, reden de andere teams gewoon door. Hergroepering dus.

Maar niet voor lang echter. De jonge Zwitser Matthias Stirnemann kreeg het moeilijk en moest de rol lossen. Opnieuw knijpt Schurter in de remmen. Kulhavy, Sauser, Fumic en Avancini lijken zo samen op weg naar de finish. Maar het grootste drama moet nog komen, als Kulhavy ten val komt en lek rijdt.

Ondertussen horen we dat Sabine Spitz en Robyn de Groot ook veel achterliggen op de leidsters van de dag, Esther Süss en Jennie Stenerhag. Ook Spitz zou in het begin van de etappe stevig ten val zijn gekomen, met een gapende wonde boven haar oog als resultaat.

Jaroslav Kulhavy – Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij de mannen lijken Fumic en Avancini op weg naar de ritzege en ook Schurter en Stirnemann passeren de Songo-tandem, net op het moment dat Kulhavy zijn wiel terug in zijn fiets monteert. Kulhavy lijkt een vat vol adrenaline na zijn val en in een mum van tijd zitten hij en Sauser al terug in het wiel van Schurter en Stirnemann, om ze op de volgende korte klim meteen ter plaatse te laten. Stirnemann is compleet geroosterd door de hitte.

Vooraan begint ook Avancini de inspanningen van de dag te bekopen op de kleine venijnige klimmetjes. Avancini wist aan de aankomst te vertellen dat hij een baaldag had. “Op belangrijke momenten had ik enkele problemen. Eerst een probleem met mijn versnellingen op de lange klim, en dan Stirnemann die me op 35 kilometer van de finish hinderde in het zand. Het kostte me telkens de nodige kracht om terug te keren. Maar toch wonnen we.”

Fumic lachte ondertussen zijn tanden bloot aan de finish na opnieuw ritwinst: “Het ging geweldig vandaag, Ik maakte geen fouten. De omstandigheden hier zijn vergelijkbaar met die in Brazilië, dus Henrique is dit gewoon, en ik ken Zuid-Afrika ondertussen ook al goed. Het kan niet beter verlopen voor ons.”

Kulhavy en Sauser eindigden uiteindelijk op slechts een kleine minuut van Fumic-Avancini. Sauser: “Een crash is je eigen schuld, maar het jammere was dat ook het ventiel was afgebroken. We moesten dus een binnenband steken. Op zo’n moment wil je dat de etappe snel voorbij is, maar anderzijds hoop je ook dat er nog veel klimwerk aankomt om nog zoveel mogelijk tijd goed te maken.”

Jochen Kaess en Marcus Kaufmann (Centurion-Vaude) snoepten finaal nog de derde plaats af van Schurter en Stirnemann. Knap was ook de negende plaats van Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht (Scott-Sram). De grote verliezers van de dag waren de nummers twee van gisteren. Samuele Porro en Alexey Medvedev (Trek-Selle San Marco) verloren vandaag meer dan dertien minuten. Ook voor de Belgen Frans Claes en Sébastien Carabin verliep de dag niet zoals gewenst. Claes had het in het begin moeilijk om het tempo te volgen, en toen het eindelijk wat beter begon te draaien, reed Carabin zijn wiel kapot. Gelukkig konden ze aan de bevoorrading snel van wiel wisselen. Ze eindigden uiteindelijk als vijftiende.

Bart Brentjens – Photo by Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Bij het tweede waterpunt reden Cadel Evans en George Hincapie (BMC-Absa) nog aan de leiding bij de masters. Tomi Misser en Ibon Zugasti (Orbea) namen echter de leiding over en ze gaven deze niet meer uit handen. Ze haalden het met maar liefst meer dan elf minuten voorsprong op Bart Brentjens en Abraao Azevedo (CST-Sandd-American Eagle). Evans en Hincapie hadden achttien minuten meer nodig dan de winnaars bij de masters.

Ze finishten daarmee net voor het winnende team bij de dames, de Zwitserse Esther Süss en de Zweedse Jennie Stenerhag (Meerendal CBC). Zij haalden het voor Spitz en de Groot (Ascendis) en Annie Last en Mariske Strauss (Hansgrohe). De Nederlandse Hielke Elferink eindigde vandaag knap als vijfde samen met haar teammaatje Cornelia Hug (Meerendaal CBC).

Jenny Rissveds – Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Ook spanning in de mixed-categorie. Halfweg telden Jenny Rissveds en Thomas Frischknecht (Scott-Sram) nog een achterstand van een minuut op het Zuid-Afrikaanse duo Amy Beth McDougall en Grant Usher, maar aan de finish haalden Rissveds en Frischknecht het uiteindelijk met zeven pietluttige seconden.

Afspraak vanavond voor een uitgebreid verslag en de mooiste beelden van de dag.

Hier vind je de volledige uitslag van de eerste etappe.