Carod en Sarrou boegbeelden van Team BMC

Sport
30 January 2023 — Jan Geys

Het BMC Team gaat 2023 met een vernieuwde structuur tegemoet. Julien Absalon is niet langer de manager van het team en ook Pauline Ferrand-Prévot maakt niet langer deel uit van het team. Het Zwitserse team kan wel nog rekenen op de regerende Franse kampioen XCO, Titouan Carod, en ziet Jordan Sarrou terugkeren na een omzwerving van twee jaar bij Specialized.

Het BMC Team bouwt verder op de fundamenten van het team Absolute Absalon dat in 2018 werd opgericht door Julien Absalon. Dat team onderging vervolgens zachtjesaan een metamorfose naar het BMC MTB Racing Team. Na het vertrek van teammanager Julien Absalon besliste BMC nu om het personeelsbestand over te nemen en een nieuw fabrieksteam op te richten met enkele nieuwe gezichten.

Titouan Carod was ongetwijfeld de sterke man aan het einde van vorig seizoen, met winst in Mont-Sainte-Anne en Val di Sole. De regerende Franse kampioen XCO blijft ook dit seizoen het BMC Team trouw.

Carod krijgt een vertrouwd gezicht aan zijn zijde, want na een verblijf van twee seizoenen bij Specialized Factory Racing keert ex-wereldkampioen Jordan Sarrou in 2023 terug naar de kleuren van BMC.

Juri Zanotti en Janis Bauman maken het effectief van de mannen compleet. De Italiaan Zanotti reed bij de beloften nog naar eremetaal tijdens de Europese en wereldkampioenschappen (telkens zilver) en hoopt dit seizoen weer wat progressie te maken bij de elites nadat hij vorig seizoen de overstap maakte naar deze categorie. De Zwitser Bauman is de jongste renner van het team (20 jaar oud) en zal komend seizoen de kleuren van BMC verdedigen bij de beloften.

Steffi Häberlin is in 2023 de enige vrouwelijke renster binnen het BMC Team. De Zwitserse komt over van het BiXS Performance Race Team en is tweevoudig nationaal kampioene XCM. Vorig jaar werd ze onder meer 15de in Mont-Sainte-Anne, dit jaar mikt ze op de top tien in de wereldbeker MTB. En dat alles in combinatie met haar medische studies!

Bij de nieuwe partners van het team valt vooral Öhlins op. Deze Zweedse fabrikant van veringen is vooral bekend in de gravity-disciplines en waagt zich nu voor het eerst aan de XC-competitie! Is dit een hint dat er een nieuwe vork of demper zit aan te komen bij de Zweden?

Het team zal rijden op succesvolle modellen als de BMC Fourstroke 01 en Twostroke 01 met naast Öhlins ook Pirelli, Assos, Abus en Sram als partners.

Eind februari staat de eerste wedstrijd van het nieuwe team op de planning, in het Spaanse Banyoles.