Commencal Meta HT AM: gek doen met een 27,5+

Techniek
17 October 2017 — Jan Geys

We zijn het snel eens met de officiële persmededeling van Commencal wanneer het merk aankondigt dat ‘het beter is om een goede hardtail te hebben dan een slechte full suspension’. En het merk volgt haar logica door een nieuwe, eenvoudige hardtail op ons los te laten, de Commencal Meta HT AM die is uitgerust met 27,5 Plus-wielen.

Commencal maakt niet veel woorden vuil aan de presentatie van zijn nieuwste model: “Ziehier de gloednieuwe Commencal Meta HT AM. Met het gezegde in gedachten dat het beter is om een goede hardtail te hebben dan een slechte full suspension, was het vooral de bedoeling om met dit frame meer comfort te bieden. En dat niet alle hardtails hetzelfde zijn bewijst onze Meta HT AM, want dankzij de 27,5 Plus-banden en de geometrie van het frame is dit een hardtail waarmee je lekker gek kan doen. Een hardtail is in de eerste plaats een eenvoudige en betrouwbare fiets die makkelijk moet te onderhouden en in te stellen zijn. En hij mag ook niet te veel beperkingen hebben.”

Gewoontegetrouw werd de lancering van de fiets vergezeld door een video van de hand van Léon Perrin:

META HT AM 2018 - George Brannigan from COMMENCAL on Vimeo.

Laat er ons nu even de geometrie bijnemen.

De reach bedraagt 420 millimeter in de maat M en de balhoofdhoek bedraagt 65 graden. Wat vooral opvalt is dat de bovenbuis en de staande achtervork een bijna perfecte rechte lijn vormen tussen het balhoofd en de achteras. Een zeer sloping frame dus. De liggende achtervork heeft een lengte van 428 millimeter.

Omdat de Meta HT AM vooral bedoeld is om gek mee te doen, opteerde Commencal voor brede wielen en 27,5-Plus banden, al is de fiets ook compatibel met 29″-wielen. Er zijn twee montages verkrijgbaar en het frame is ook los te verkrijgen voor de som van 349 tot 369 euro.

De Commencal Meta HT AM Origin: 1099 euro.

De Commencal Meta HT AM Essential: 1599 euro.

Meer info vind je op www.commencal-store.com