Costa Blanca Bike Race: Elodie Kuijper naar derde plek in klimtijdrit

Sport
27 January 2023 — Juul van Loon

Ze ‘verkopen’ het als de steilste verharde weg van Europa. Of dat ├ęcht zo is, dat is niet zeker. Wel zeker: de tijdrit van de Costa Blanca Bike Race (14km/500hm) eindigt na een relatief vlakke aanloop met een meedogenloze klim naar Alt der Governador. In nog geen 2 kilometer ongeveer 400 hoogtemeters. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat dat pijn gaat doen.

Elodie Kuijper. Foto copyright Formiga Creativa

Toch kon Elodie Kuijper ervan genieten. De Nederlandse, specialiste op het korte werk, reed een dijk van een rit en pakte verrassend de derde plek. Kuijper (45.01) gaf nog geen twee minuten toe op winnares Janika Loiv. “Afzien is leuk als je een mooi uitzicht hebt”, zei ze over de prachtige omgeving van de slotklim. “En het helpt ook als het goed gaat.”

Janika Loiv. Foto copyright Formiga Creativa

Achter Kuijper eindigde haar landgenote Rosa van Doorn (,,Ik kwam niet in mijn ritme”) als vijfde. In het klassement staat ze nu derde, na haar tweede plaats van gisteren. De Belgische Alice Pirard pakte net als op de openingsdag een vierde plek.

Foto copyright Formiga Creativa

Bij de mannen boekte de Noor Eid Emil Hasund in 34.27 zijn tweede etappezege. Hij bleef de Rus Aleksei Medvedev een paar tellen voor. De Belg Jarne Vandersteen (36.20) was op de zeventiende plek de beste Laaglander, kort voor Wim de Bruijn (22ste).

Foto copyright Formiga Creativa

Zaterdag is in de Costa Blanca Bike Race de koninginnenrit van 60 kilometer. Bekijk alle uitslagen van de Spaanse vierdaagse hier.