Costa Blanca Bike Race: secondenspel tussen onderkoelde Van Doorn en Pirard

Sport
30 January 2023 — Juul van Loon

De Costa Blanca Bike Race staat bekend als een stevige start van het seizoen, vooral op technisch gebied. Daartegenover staat dat het in de Spaanse vierdaagse qua weersomstandigheden meestal veel beter toeven is dan in de Benelux. Behalve zondag, in de slotrit van 36 kilometer en 1100 hoogtemeters. Die eindigde in een apocalyps van water en sneeuw, waarin veel coureurs opgaven en de rest vrijwel allemaal onderkoeld over de meet kwam.

Foto copyright Formiga Creativa

Dat laatste gold ook voor Rosa van Doorn. De jonge Nederlandse van Stappenbelt verdedigde in het klassement een voorsprong van twee minuten op nummer vier, Alice Pirard. Uiteindelijk hield Van Doorn een paar seconden over op de veelvoudig Belgisch kampioene en werd ze knap derde in de eindrangschiking. Daarvoor moest ze echter diep in haar fysieke buidel tasten. “Dit was de heftigste dag van mijn leven”, sprak de 21-jarige marathonrijdster.

In de eerste 20 kilometer van de race ging het parcours veelal bergop. In het hogere achterland regende het veel harder, en was het een stuk kouder dan de meeste deelnemers hadden ingeschat. Het ijswater op stroken asfalt, de modder op de trails en de natte sneeuw vlak onder de hoogste top maakten de race een steeds heftigere beproeving. En dan moesten de laatste 10, vooral dalende kilometers nog beginnen.

Van Doorn zette door, maar kon zich daar na afloop weinig meer van herinneren. “Ik kon niet meer nadenken”, sprak ze, nadat ze ongecontroleerd rillend over de meet was gekomen. “Ik voelde me een ijspegel. Het was niet normaal hoe koud. Tot net onder de eerste top zat ik goed in de race, reed ik mee met de kopgroep. Daarna was het puur overleven. Maar nu ben ik toch blij dat ik heb doorgezet. Ik ben trots op dit resultaat.”

Foto copyright Formiga Creativa

De race werd bij de vrouwen gewonnen door Janika Loiv, van het KMC-team van Bart Brentjens. Tweede werd de Spaanse Monica Calderon Martinez en Pirard, die derde werd in de daguitslag, werd dus kort achter Van Doorn vierde. Ook Elodie Kuijper haalde de finish. Dat konden veel coureurs in het elite-mannenveld niet zeggen. Ongeveer twintig renners gaven onderweg op, enkelen zaten in de laatste afdaling zelfs huilend op de fiets.

Het leverde Laaglanders Jarne Vandersteen en Wim de Bruin nog een mooie sprong op in het eindklassement. Zij haalden de finish wel. Vandersteen eindigde zo als twaalfde, Wim de Bruin (“Het voelde alsof ik in een ander universum reed”) werd vijftiende. De eindzege was voor de ongenaakbare Noor Emil Hasund Eind. Alexei Medvedev werd tweede, Krysztof Lukasik derde.

Foto copyright Formiga Creativa

De race van de Masters, die iets later startte, werd na de eerste verzorging geneutraliseerd. Michiel van Aelbroeck (30+) en Kurt Tempst (50+) pakten daar de eindzege. Alle uitslagen van de Costa Blanca Bike Race zijn hier te bekijken.