Costa Blanca Bike Race: secondenspel tussen onderkoelde Van Doorn en Pirard

Door Juul van Loon -

  • Sport

Costa Blanca Bike Race: secondenspel tussen onderkoelde Van Doorn en Pirard

De Costa Blanca Bike Race staat bekend als een stevige start van het seizoen, vooral op technisch gebied. Daartegenover staat dat het in de Spaanse vierdaagse qua weersomstandigheden meestal veel beter toeven is dan in de Benelux. Behalve zondag, in de slotrit van 36 kilometer en 1100 hoogtemeters. Die eindigde in een apocalyps van water en sneeuw, waarin veel coureurs opgaven en de rest vrijwel allemaal onderkoeld over de meet kwam.

Foto copyright Formiga Creativa

De race werd bij de vrouwen gewonnen door Janika Loiv, van het KMC-team van Bart Brentjens. Tweede werd de Spaanse Monica Calderon Martinez en Pirard, die derde werd in de daguitslag, werd dus kort achter Van Doorn vierde. Ook Elodie Kuijper haalde de finish. Dat konden veel coureurs in het elite-mannenveld niet zeggen. Ongeveer twintig renners gaven onderweg op, enkelen zaten in de laatste afdaling zelfs huilend op de fiets.

Het leverde Laaglanders Jarne Vandersteen en Wim de Bruin nog een mooie sprong op in het eindklassement. Zij haalden de finish wel. Vandersteen eindigde zo als twaalfde, Wim de Bruin (“Het voelde alsof ik in een ander universum reed”) werd vijftiende. De eindzege was voor de ongenaakbare Noor Emil Hasund Eind. Alexei Medvedev werd tweede, Krysztof Lukasik derde.

Foto copyright Formiga Creativa

De race van de Masters, die iets later startte, werd na de eerste verzorging geneutraliseerd. Michiel van Aelbroeck (30+) en Kurt Tempst (50+) pakten daar de eindzege. Alle uitslagen van de Costa Blanca Bike Race zijn hier te bekijken.

DoorJuul van Loon