Costa Blanca Bike Race: seizoensopener onder de Spaanse zon

Sport
21 December 2022 — Jan Geys

Sinds enkele jaren zijn de Spaanse Costa’s tijdens de wintermaanden de hotspot geworden voor trainende wielerprofs en -amateurs. Vakantieparadijzen als Calpe en Altea klinken ondertussen even bekend in de oren als pakweg Alpe d’Huez of de Mont Ventoux als fietsbestemmingen. En ook de mountainbiker vindt steeds meer zijn gading in het aanbod. Zo is er in januari de Costa Blanca Bike Race die al enkele jaren haar tenten opslaat rond de beroemdste rots van Spanje.

Eigenlijk is het best verrassend dat de Spaanse Costa’s pas sinds een kleine tien jaar het mountainbiken in hun hart hebben gesloten om tijdens de wintermaanden – wanneer het zontoerisme op een laag pitje draait – de vele lege hotels te vullen. Uiteindelijk is er niks beter dan een seizoensopener onder de (Spaanse) zon om de beentjes warm te draaien.

Rond de beroemde uit zee stekende rots van Calpe heeft de organisatie van de Costa Blanca Bike Race een mooie afwisselende vier dagen durende MTB-meerdaagse uitgetekend. Zo vroeg op het seizoen is het niet de bedoeling om uit te pakken met de zwaarste of langste rittenkoers van het jaar, maar de marathonrit van 68 kilometer en 2440 hoogtemeters op de derde dag zal niemand onverschillig laten.

Die marathonrit komt er een dagje na de ‘klassieker’ van de Costa Blanca Bike Race, de hill climb van 15 kilometer naar de Alto de Bernia met daarin – aldus de organisatie – de zwaarste kilometer asfalt van Europa. Het uitzicht over de azuurblauwe Middellandse Zee krijg je er gratis bij.

Wanneer na de slotrit van 37 kilometer de remmen worden dichtgeknepen, staat er voor de deelnemers aan de FULL Costa Blanca Bike Race 170 kilometer op de teller, de deelnemers aan de HALF rijden enkel de twee slotetappes.

In het verleden graaiden Githa Michiels (2x), Anna van der Breggen en Hans Beckking hier al de eindzege mee, wie het wordt in 2023 komen we te weten tussen 26 en 29 januari. Ook zelf meedoen kan nog steeds, neem daarvoor een kijkje op www.fivecontinentsrace.com