Costa Blanca Bike Race: Van Doorn op podium stevige openingsetappe

Door Juul van Loon -

  • Sport

Costa Blanca Bike Race: Van Doorn op podium stevige openingsetappe

Het Europese marathonseizoen is donderdag traditioneel geopend met de Costa Blanca Bike Race. In de Spaanse vierdaagse kregen de renners – waaronder vooral bij de mannen een sterk UCI-veld – een korte, maar stevige etappe voorgeschoteld. De Nederlandse Rosa van Doorn kwam die 50 kilometer en 1450 hoogtemeters uitstekend door: ze werd tweede bij de elite-vrouwen.

Rosa van Doorn was na afloop vanzelfsprekend tevreden. “Ik heb wel meer pijn aan mijn armen dan aan mijn benen”, concludeerde ze na de etappe vol technische trails met een lach. De Belgische Alice Pirard miste het podium overigens op een haar na, na een sprint met Monica Calderon Martinez, een minuutje achter Van Doorn.

Foto copyright Formiga Creativa

Bij de mannen besliste een sprint zelfs over de dagzege en de eerste leiderstrui: de Noorse winnaar Emil Hasund Eid en nummer twee Krzysztof Lukasik (Polen) finishten in dezelfde tijd (2u18). De Rus Aleksei Medvedev werd derde. De Belg Jarne Vandersteen was tien minuten achter de winnaar op de 22ste plek de beste Laaglander. Het Nederlandse Cape Epic-duo Wim de Bruin en Lennart van Houwelingen kende een wat onfortuinlijke start: De Bruin had zicht op de top tien, maar reed verkeerd, Van Houwelingen schoof onderuit in een gravelbocht en moest de wond laten hechten.

In de overige categorieën waren er Belgische dagzeges voor Michiel Van Aelbroeck (Masters 30+) en Kurt Tempst (50+). Alle uitslagen van de Costa Blanca Bike Race zijn hier te bekijken. Vrijdag is er de befaamde klimtijdrit van de Spaanse vierdaagse.

DoorJuul van Loon