Crocodile Trophy 2018: vijfde eindzege voor Urs Huber

Door Jan Geys -

  • Sport

Crocodile Trophy 2018: vijfde eindzege voor Urs Huber

De Zwitser Urs Huber heeft voor de vijfde keer in zijn carrière de iconische Crocodile Trophy gewonnen, een absoluut record. Hij haalde het voor zijn landgenoot Konny Looser en de Luxemburgse kampioen Soren Nissen. De Australische Sarah White was bij de vrouwen voor de tweede keer de beste in de Australische Outback.

De voorbije acht dagen draaide de 24ste Crocodile Trophy in het Australische Queensland uit in een Zwitsers onderonsje. Konny Looser zette de eerste twee etappes naar zijn hand door zijn landgenoot Urs Huber telkens het nakijken te geven in de sprint.

Op dag drie draaide Huber de rollen om door Looser naar de tweede plaats te verwijzen en de rest van het peloton verloor die dag 29 minuten of meer. Het was toen al duidelijk dat behoudens pech de eindwinst naar één van beide Zwitsers zou gaan. In de vierde rit wist Huber zijn landgenoot Looser eindelijk van zich af te schudden en met een voorsprong van 1’11” nam hij de leiderstrui over.

De Oostenrijker Matthias Grick was op dag vijf de eerste die de Zwitserse dominantie kon doorbreken, iets wat ook Soren Nissen lukte in rit zes. Op dag zeven en acht was het echter opnieuw de beurt aan Konny Looser om het laken naar zich toe te trekken, maar Huber verontrusten in het klassement lukte niet meer.

Door zijn eindzege is Huber de eerste die de Crocodile Trophy vijf keer op zijn palmares weet te schrijven, nadat hij eerder ook al in 2009, 2010, 2015 en 2016 de beste was. Huber is nu de enige recordhouder wat het aantal eindzeges betreft in de Crocodile Trophy, een record dat hij voordien moest delen met de Nederlander Jaap Viergever, die goed is voor vier eindzeges.

In de eindstand haalde Huber het voor Konny Looser en Soren Nissen. Leander Hamelink was op de achtste plaats de beste Nederlander in de einduitslag, Cees de Ridder werd 14de. Tom Vandenbuscche was dan weer de beste Belg op plek 19.

“Ik ben zeer blij met deze zege en trots dat ik erin geslaagd ben om mijn doel om te zetten in succes,” vertelt Huber. Huber zag de wedstrijd de voorbije tien jaar veranderen van een wedstrijd over de grote highways in de Outback naar een wedstrijd voor allrounders op de mountainbike. Wat wel bleef is de hevige strijd vooraan om de zege.

Bij de vrouwen ging de eindwinst naar de Australische Sarah White die het haalde voor haar landgenote en ex-wegrenster Lucy Coldwell. White eindigde trouwens als dertiende in de scratch!

Zes van de acht ritzeges gingen naar de Australische vrouwen, maar tussenin was er in de vijfde en zesde rit succes weggelegd voor de Belgische Sjoukje Dufoer.

Op het podium werd White geflankeerd door Coldwell en Dufoer. “Ik heb echt genoten van deze wedstrijd. We hebben er onderling hard om gevochten en mijn tweede eindzege in de Crocodile Trophy betekent veel voor me,” aldus Sarah White.

Uitslag Crocodile Trophy 2018: https://my4.raceresult.com/85842/results

Meer info op www.croctrophy.com

Foto’s copyright Regina Stanger en Igor Schifris

DoorJan Geys