Crosscountry | Haiming: eerste seizoenszege voor Absalon, Anne Tauber vierde!

Door Jan Geys -

Crosscountry | Haiming: eerste seizoenszege voor Absalon, Anne Tauber vierde!

Afgelopen weekend stond in het Oostenrijkse Haiming de tweede manche van de Swiss Bike Cup (jawel, je leest het goed) op het programma. En het deelnemersveld mocht gezien worden, met heel wat internationale toppers die aan de start verschenen, waaronder ook enkele kanjers uit de Benelux. Bij de mannen pakte de Fransman Julien Absalon zijn eerste seizoenszege en bij de dames ging de zege naar de Zwitserse Linda Indergand. De Nederlandse Anne Tauber werd heel knap vierde.

“Ik ben echt blij dat ik in laatste instantie beslist heb om deze wedstrijd aan mijn programma toe te voegen. Het was een technisch parkoers met veel wortels en het was dan ook de perfecte wedstrijd om me voor te bereiden op de eerste wereldbekermanche in Nove Mesto.”

Maar ondanks zijn overwinning is er bij de renner van BMC toch nog wat werk aan de winkel voordat over een kleine maand de wereldbeker van start gaat: “In Nove Mesto kan ik me geen start als vandaag veroorloven. Mijn start was dan ook rotslecht. Pas in de derde ronde (van de zeven) kon ik naar de leiding rijden om die positie niet meer af te staan.”

De Fransman haalde het uiteindelijk met 40 seconden voorsprong op Florian Vogel (Focus) en 53 seconden op de Rus Anton Sintsov (JBG2). Manuel Fumic en Gehrard Kerschbaumer vervolledigden de top vijf. Met de Nederlander Hans Becking (CST-Sandd-American Eagle) eindigde de eerste vertegenwoordiger uit de Benelux op de dertiende plaats, even later gevolgd door Kevin Panhuyzen (Habitat) die achttiende werd. Bart De Vocht werd 26ste, Didier Bats 33ste en Frank Beemer 34ste. Michiel van der Heijden en Jens Schuermans werden gehinderd door een val bij de start waardoor ze gedwongen moesten opgeven.

Bij de dames stak de Zwitserse Linda Indergand (Focus) er met kop en schouders bovenuit. Ze haalde het met bijna twee minuten voorsprong op de Oekraïnse Yana Belomoina (CST-Sandd-American Eagle) en de Poolse Maja Wloszczowska (Kross).

De Nederlandse Anne Tauber (Habitat) werd vierde en hield daarmee onder meer de wereldkampioene Annika Langvad knap achter zich. Niet slecht voor iemand die nog steeds bij de U23 rijdt. Anne Terpstra (Ghost) sloot de wedstrijd af op de vijftiende plaats. Annemarie Worst (ERA-Circus) werd 26ste en de Belgische Githa Michiels (Versluys) kende een baaldag en werd pas 29ste. Ook Didi de Vries haalde het einde, zij werd 39ste.

Bij de junioren werd de Belgische kampioen Timo Kielich derde en de Nederlander Mick van Dijke achtste.

Kamnik en Kopenhagen

Ook in het Sloveense Kamnik en het Deense Kopenhagen werden er dit weekend wedstrijden afgewerkt. In Kamnik was er een dubbelslag voor de broers Luca en Daniele Braidot, die het haalden voor de Nederlander Marc Bouwmeester (foto). Tanja Zakelj was in eigen land de beste bij de dames. En ook de Deen Sebastian Fini (CST-Sandd-American Eagle) mocht in eigen land met de bloemen zwaaien, terwijl de zege bij de dames daar naar de Zweedse Alexandra Engen (Ghost) ging.

Foto’s copyright EGO Promotion (Haiming) en Team Habitat

DoorJan Geys