Crosscountry | Jens Schuermans derde in Chamberet

Door Jan Geys -

Crosscountry | Jens Schuermans derde in Chamberet

Over twee weken verzamelen de beste xc-renners zich allemaal in het Tsjechische Nove Mesto na Morave om er de eerste manche van de wereldbeker te beslechten, maar afgelopen weekend zaten ze nog her en der verspreid in Europa. We blikken kort terug op onder meer de Hadleigh Park Invitational, de Bike Days in Solothurn en de derde manche van de Coupe de France in Chamberet, waar de Belg Jens Schuermans naar de derde plaats reed. Afsluiten doen we met de resultaten van de Wallonia Cup in Erezée.

Coupe de France Chamberet (C1)

Foto ©Facebook Merida-Wallonie

Enkele renners uit de Benelux kozen dan weer voor het Britse Hadleigh Park om op jacht te gaan naar de nodige UCI-punten. En ook hier won er een Fransman. Maxime Marotte (Cannondale) sprintte op het olympisch circuit van 2012 sneller dan de Nieuw-Zeelander Anton Cooper (Trek). Manuel Fumic maakte het feestje van Cannondale compleet door als derde te eindigen. De Australiër Daniel McConnell werd vierde en de Brit Grant Ferguson vijfde. De plaatsen zeven tot tien werden allen ingenomen door renners uit de Benelux met in volgorde Kevin Panhuyzen (Habitat), David Nordemann (CST-Sandd-American Eagle), Ruben Scheire (Habitat) en Didier Bats (CST-Sandd-American Eagle) die de top tien afsloot. Frank Beemer (13de), Erno McCrae (15de) en Pierre de Froidmont (17de) eindigden in de top 20.

Foto ©Armin Küstenbrück / EGO Promotion

Bij de dames ging de zege naar de Britse Annie Last. Ze haalde het voor de Hongaarse Barbara Benko en de Australische Rebecca Henderson. De Belgische Githa Michiels (Versluys) werd vierde. Van de andere rensters uit de Benelux is op dit moment nog geen resultaat gekend, we zullen dit artikel dan ook updaten van zodra we de uitslag binnenkrijgen.

Bike Days Solothurn (C1)

Foto © Simon von Gunten / Bikedays Solothurn

In het Zwitserse Solothurn werd op zaterdag de derde manche van de Swiss Bike Cup afgewerkt en daar was het vooral het slechte weer dat de renners in de ban hield. De toeschouwers kregen bij de dames een spannende strijd te zien tussen Jolanda Neff (Kross) en Sina Frei. Neff, de Europese kampioene bij de elites, haalde het uiteindelijk in de sprint van Frei (jb Brunex-Felt), de Europese kampioene bij de U23 die in juli van dit jaar nog twintig moet worden. Linda Indergand (Focus) werd derde.

Foto © Michael Suter (lightmoment.ch) / Bikedays Solothurn

Bij de mannen ging de zege naar Lars Forster (BMC), die een voorsprong telde van zeven seconden op Mathias Flückiger (Radon). Andri Frischknecht (Scott-Sram) vervolledigde twee minuten later het podium, gevolgd door Nino Schurter (Scott-Sram) en Titouan Carod (BMC). De Nederlander Michiel van der Heijden (Scott-Sram) eindigde als elfde in Zwitserland terwijl de Fransman Julien Absalon (BMC) opgaf.

Wallonia Cup Erezée

Eindigen doen we met de uitslag van de ondertussen al vijfde manche van de Wallonia Cup. Deze vijfde manche vond plaats in Erezée, op het circuit waar in juli de Belgische kampioenschappen plaatsvinden. En deze generale repetitie werd bij de mannen gewonnen door Bart De vocht (KTM-Bike Vision) voor Nick De Vries en Jorgen Flion. Bij de dames was Alice Pirard (Merida-Wallonie) de beste. Zij haalde het voor Britt van den Boogert en Didi De Vries. In de andere categorieën waren er overwinningen voor Wout Alleman (U23), Michiel Van Aelbroeck (Masters 1), Gerrit Delfosse (Masters 2), Laurenz Rex (junioren), Lukas Malezsewski (nieuwelingen), Rune Debremaeker (dames junioren) en Maxime Dony (open).

DoorJan Geys