Crosscountry | Podia voor Beneluxrenners in Duitsland, Noorwegen en Slovenië

2 May 2017 — Jan Geys

Tijdens het laatste weekend van april werd er weer op alle fronten strijd geleverd. En de Beneluxrenners lieten zich niet onbetuigd. Zo waren er podiumplaatsen weggelegd voor Milan Vader (tweede U23 – Heubach), Wout Alleman (derde U23 – Heubach) en Kevin Panhuyzen (derde – Darbu). De Nederlander Marc Bouwmeester ging in Slovenië zelfs met de winst aan de haal. Een overzicht:

Bike the Rock Heubach (HC)

Foto copyright Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion – Facebook Focus XC Team.

Beginnen doen we met het Bike the Rock Festival in Heubach, één van de klassiekers op de kalender en met een deelnemersveld dat een wereldbeker waardig is. Bij de U23 zagen we twee Nederlanders en een Belg een beresterke wedstrijd rijden, al moesten ze de zege wel aan een Duitser later.

Maximilian Brandl sprint sneller dan Milan Vader. Foto copyright Lexware Mountainbike Team

Maar het verschil was miniem, want de Nederlander Milan Vader (Watersley R+D) moest slechts in de sprint het hoofd buigen voor Maximilian Brandl (Lexware Mountainbike Team). De Belg Wout Alleman (Goeman) volgde 24″ seconden later en een andere Nederlander, David Nordemann (CST-Sandd-American Eagle), sloot af op de vierde plaats.

Foto copyright Lexware Mountainbike Team.

Het U23-podium met van links naar rechts: David Nordemann, Milan Vader, Maximilian Brandl, Wout Alleman en Jack Compton.

Foto copyright Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion – Facebook Sabine Spitz

Bij de dames stond er weer geen maat op de onverslijtbare Duitse Sabine Spitz (WIAWIS), 45 (!) lentes jong ondertussen. De Duitse haalde het met 12 seconden voorsprong op de Oekraïnse Yana Belomoina (CST-Sandd-American Eagle), die de laatste weken ook van het ene naar het andere podium rijdt. Zo was Belomoina vorige week in het Oostenrijkse Haiming ook al tweede geworden. Als derde eindigde wereldkampioene Annika Langvad (Specialized) en in haar spoor volgde de Zwitserse Jolanda Neff (Kross). De Nederlandse Anne Tauber (Habitat) eindigde als zevende en haar landgenote Anne Terpstra (Ghost) als 15de.

Foto copyright Werner Sch-Luenzum – Facebook Focus XC Team

Bij de mannen behaalde de Zwitser Mathias Flückiger (Radon) in Heubach zijn tweede seizoenszege nadat hij eerder ook al in Bad Säckingen de beste was in een manche van de Duitse Bundesliga.

Foto copyright Lynn Sigel/EGO Promotion – Facebook Focus XC Team

Achter Flückiger leverden de Fransman Jordan Sarrou (BH-KMC-Suntour) en de Duitser Florian Vogel (Focus) een harde strijd voor de tweede plaats. De Fransman won die strijd en werd op 1’40” tweede, voor Florian Vogel. Julien Absalon (BMC) viel met een vierde plaats net naast het podium.

Bart De Vocht volgt in het spoor van de Zwitser Marcel Guerrini. Foto copyright Lynn Sigel/EGO Promotion – Facebook Focus XC Team

Bart De Vocht (KTM-Bike Vision) was op de 18de plaats de eerste vertegenwoordiger uit de Benelux. Gezien het hoogwaardige deelnemersveld een zeer mooie prestatie die vertrouwen moet geven voor de eerste wereldbekermanche in Nove Mesto, die over drie weken wordt verreden.

Michiel van der Heijden (23ste), Ruben Scheire (27ste) en Didier Bats (28ste) moesten tevreden zijn met een verre ereplaats.

Fiskumrittet Darbu (C1)

In het Noorse Darbu stond de Fiskumrittet op het programma, een categorie één wedstrijd waar heel wat punten te verdienen waren. De amper 20-jarige Noor Petter Fagerhaug won soeverein voor de Portugees Mario Costa en de Belg Kevin Panhuyzen (Habitat). Met Jens Schuermans (Scott-Creuse-Oxygène) eindigde nog een andere Belg in de top tien, hij werd zesde. De Nederlander Erik Groen (Stappenbelt) werd veertiende. Bij de dames won Elisabeth Sveum.

SloXCup (C2), MTB Croatia Cup (C2) en Sram Liga Kopenhagen (C2)

In Slovenië stond er afgelopen weekend een manche van de SloXCup op het programma. De winst ging daar naar de 19-jarige Nederlander Marc Bouwmeester (Giant). Hij haalde het voor de Italianen Denis Fumarola en Alessandro Naspi.

In buurland Kroatië stond dan weer een manche van de MTB Croatia Cup op de kalender. De Hongaar Andras Parti won er terwijl de Belg Rob Vanden Haesevelde (Mountainsports-Stevens) als negende finishte.

En in de Sram Liga van Kopenhagen ging de zege naar de Deen Sebastian Carstensen Fini, een renner van het Nederlandse team CST-Sandd-American Eagle.