Crosscountry | Team Habitat bezet podium in Sherwood Pines, Marotte wint in Marseille

Sport
26 March 2018 — Jan Geys

De eerste wereldbeker MTB van het nieuwe seizoen ligt al twee weken achter ons en de volgende vindt pas half mei plaats. Tussendoor hebben de xc-specialisten gelukkig een ruime keuze uit heel wat nationale bekerwedstrijden, zoals afgelopen weekend in Groot-Brittanië en Frankrijk. Deze wedstrijden zijn het ideale moment om eens te peilen hoe het met de conditie gesteld is en natuurlijk ook om die nul van het bord te krijgen. Bij Milan Vader en Maxime Marotte is de kop er in ieder geval af.

Coupe de France #1 Marseille

Marseille is naar goede gewoonte de opener van de Coupe de France, een regelmatigheidscriterium bestaande uit vier wedstrijden. Het veeleisende circuit aan de rand van het Nationaal park Calanques trok een sterke buitenlandse delegatie aan.

Naast de Belgen Ruben Scheire, Didier Bats (foto’s bovenaan) en Wout Alleman staan er met Marco Aurelio Fontana, Andrea Tiberi en Gioele Bertolini ook enkele sterke Italianen aan de start. En natuurlijk mogen we de Fransen zelf niet vergeten. Titouan Carod, Julien Absalon en Stéphane Tempier (foto’s onderaan) waren in ieder geval van de partij.

Het scenario van de wedstrijd tekende zich al snel af. Maxime Marotte en Titouan Carod schieten als een pijl uit een boog weg om een duel te leveren dat tot in de laatste ronde zou duren.

Stéphane Tempier volgt enkele seconden verderop, maar de Fransman zou er niet in slagen om het kloofje te overbruggen. Aan de finish moet hij dan ook tevreden zijn met de derde plaats.

Maxime Marotte had aan een laatste technische helling in het bos genoeg om Titouan Carod definitief van zich af te schudden. Meteen de eerste zege van het nieuwe seizoen voor de Cannondale-renner.

Marotte was hier vorig seizoen trouwens ook al de beste. Titouan Carod werd tweede en Stéphane Tempier derde.

De eerste niet-Fransman vinden we op de vijfde plek. De Italiaan Andra Tiberi eindigde op iets meer dan een minuut van de winnaar.

Zijn landgenoot Marco-Aurelio Fontana moest in Marseille tevreden zijn met een achtste plaats.

Fontana moest onder meer deze Julien Absalon nog laten voorgaan, wiens pols nog steeds niet volledig hersteld is. Absalon werd zesde.

Ruben Scheire is de beste Belg, hij werd twaalfde op 5’35” van de winnaar.

Didier Bats eindigde na een lastige eerste wedstrijdhelft nog net in de top twintig, hij werd 18de.

Wout Alleman, nog steeds een belofte, eindigde in zijn eerste wedstrijd bij de elites als 29ste.

De uitslag van de heren vind je hier: dataride.uci.ch

Winst voor Lucie Urruty bij de vrouwen

Geen Pauline Ferrand-Prévot aan de start bij de dames, al kwam de Française haar collega’s wel aanmoedigen. Wie we wel herkennen, is Julie Bresset. De ex-olympisch kampioene moet na haar lange afwezigheid van op de derde rij vertrekken …

Net zoals bij de heren krijgen we ook bij de vrouwen al snel een duo aan de leiding: Hélène Clauzel leidt voor Lucie Urruty.

Achter hen slokt Julie Bresset de ene concurrente na de andere op … Hier volgt ze in het zog van Lena Gerault en Loana Lecomte die in een strijd verwikkeld zijn om de derde plaats. Maar wanneer twee honden vechten voor een been …

Vooraan weet Lucie Urruty zich in de laatste ronde te ontdoen van haar tegenstandster …

… om even later zegevierend over de meet te rijden.

Ondanks een lekke band in het begin van de wedstrijd weet Julie Bresset zich finaal op te werken naar de derde plaats. Een bemoedigend resultaat voor wat komen gaat.

De volledige uitslag van de vrouwen vind je hier: dataride.uci.ch

HSBC UK National Cross Country Series #1 Sherwood Pines:

Foto copyright Team Habitat

Het minste wat je kunt zeggen is dat Team Habitat er een geslaagd Brits weekend heeft opzitten. In Sherwood Forest, gekend van Robin Hood, gingen zowel Milan Vader als Isla Short met de zegebloemen aan de haal. Milan Vader rondde een sterke teamprestatie met winst af en werd op het podium geflankeerd door zijn ploegmaats Frank Beemer en Kevin Panhuyzen.

Het was Panhuyzen die meteen voor de aanval koos en de anderen onder druk zette. Half koers wist Vader zich los te werken van de achtervolgende groep waarna hij het gaatje naar Panhuyzen dichtreed. In de laatste ronde wist Vader zijn moegestreden ploegmaat definitief te lossen. Ik voelde mij goed vandaag,” verklaarde de winnaar na afloop. “Kevin was al vroeg in de koers weggereden en daar hebben wij als team gebruik van gemaakt. In het laatste stuk van de finale wist ik, mede door een foutje van Kevin, wat voorsprong te pakken wat genoeg was voor de winst. Het was een mooie strijd en ik kijk uit naar de aankomende periode,” aldus een blije winnaar.

In die laatste ronde kwam het aan op een man tegen man strijd, want ook de derde Habitat-renner, Frank Beemer, was weggereden uit de achtervolgende groep. Vader haalde het uiteindelijk met 14″ voorsprong op Frank Beemer en met 24″ op Kevin Panhuyzen. Een volledig Habitat-podium dus. Grant Ferguson van Team Brentjens werd vierde. Ook bij de vrouwen was de overwinning voor Team Habitat. De Schotse Isla Short was daar de sterkste.

Uitslag heren: dataride.uci.ch

Uitslag vrouwen: dataride.uci.ch

Flanders Cup Baal

In Baal stond dan weer de eerste manche van de Flanders Cup MTB op het programma. Belofte Nick Vanpol won er met 1’15” op de eerste elite, Sander Elen. U23-renner Kenneth Coomans eindigde als derde. Bij de vrouwen zag het podium er als volgt uit: Didi de Vries op één, voor Kim Bodemann en Lotte Van Thillo.

De volledige uitslagen vind je hier: cycling.vlaanderen/uitslagen/detail.html?year=2018&key=2830