Cycle-Passion Scott Racing Team: met Githa Michiels als uithangbord

Door Jan Geys -

  • Sport

Cycle-Passion Scott Racing Team: met Githa Michiels als uithangbord

Het nieuwe Cycle-Passion Scott Racing Team brengt tien renners samen die voorafgaand vooral individueel de hort opgingen. Dat de teamleiding erin slaagde om zowel zeer ambitieuze amateursporters als een olympische atlete met elkaar te verenigen, is bewonderenswaardig. Wij waren aanwezig bij de voorstelling van het nieuwe team en luisterden er naar de toekomstplannen van onder meer kopvrouw Githa Michiels.

Het nieuwe Cycle-Passion Scott Racing Team bestaat uit een mix van mountainbikers en wegrenners, van ouderdomsdekens en jeugd, van vrouwen en mannen. Even divers dus dan al het materiaal en accessoires die te vinden zijn in de winkels van hoofdsponsors Cycle-Passion – waar de voorstelling plaatsvond – en Scott. De meest gehoorde woorden van de avond: uitstraling en plezier!

Als je een olympische atlete in je rangen telt, is het logisch dat zij het overzicht opent. Githa Michiels vertegenwoordigde België zowel in Rio 2016 als Tokio 2020, won in Glasgow 2018 Europees brons (haar mooiste prestatie ooit volgens haarzelf) en heeft een hele rist Belgische titels achter haar naam staan.

“2022 zal in het teken staan van het terugvinden van plezier in het mountainbiken.”

2021 verliep voor Githa Michiels door een kwalijke val in de zomermaanden, net voor de o zo belangrijke Olympische Spelen, niet zoals gehoopt. Een mentaal moeilijk jaar is echter een horde die (bijna) elke atleet in zijn of haar carrière wel eens dient te overwinnen, en dus staat 2022 bij Githa Michiels in het teken van het terugvinden van plezier in het mountainbiken. Een profstatuut heeft ze echter niet langer en ook op de steun van Topsport Vlaanderen kan ze dit seizoen niet meer rekenen, maar gelukkig is er wel haar nieuwe team.

Want laat dat nu net iets zijn dat ze als individuele atlete het voorbije jaar ook hard gemist heeft, het groepsgevoel in een team. En zo komen we naadloos bij Britt Segers, die al jaren onder de vleugels van Githa aan haar pad in het mountainbiken timmert. Dat beide maatjes nu samen in een team zitten, is echter nieuw. Voor Britt – vorig jaar goed voor brons op het BK XCO – is de ondersteuning van een team een compleet nieuwe ervaring, wat de hoop doet aanwakkeren om nog meer uit haar potentieel te kunnen halen.

Waar Michiels en Segers vooral de crosscountry aanstippen, kiest de derde jongedame in het gezelschap, Laure Huygens, voor een andere weg, zij gaat resoluut voor het marathon mountainbiken. En dat is de discipline die ook het merendeel van de mannelijke teamgenoten met stip bovenaan zetten. Of zoals Rick Van der Sande het verwoordde: “Hoe langer de wedstrijden, hoe liever.”

Ex-motorcrosser Damon Graulus kiest bij de Elite 2 echter wel voor de XCO-discipline. Met als grote troefkaarten het feit dat hij niet snel bang is en de nodige technische bagage heeft. Een plank afspringen, rotsen om af te rijden, het mag allemaal geen probleem zijn voor hem.

Het duo Matthias Van Roy en Jarne Castermans kiest voor een mix van mountainbiken en wegwielrennen, waar Yari Lontie en Mias Boghe vooral op de weg te vinden zullen zijn. ‘Oude rot’ Pascal Lion zal instaan voor de logistiek, maar gooit er toch ook een persoonlijke uitdaging tegenaan: de BeMC waar het team sterk vertegenwoordigd zal zijn, inclusief kopvrouw Githa Michiels.

Eindigen doen we met een kwinkslag van medesponsor Johan Huygens (CEO Scott Benelux) die dit team met veelal jonge atleten ook wel eens lachend zijn ‘kindertuin noemt’. Hebben we al gezegd dat plezier maken een van de kernwoorden van het team is?

Het team volgen kan via www.facebook.com/Cycle-Passion-SCOTT-Racing-Team of via www.instagram.com/cpxscott_racingteam

DoorJan Geys