Cyprus Sunshine Epic: daar is Annika Langvad weer!

Sport
3 March 2020 — Jan Geys

De Cyprus Sunshine Epic kreeg de voorbije winter een nieuw jasje aangemeten. Naar het voorbeeld van de Cape Epic wordt voortaan ook op Cyprus de duo-formule toegepast, in de hoop zo wat meer deelnemers naar het eiland te lokken. Bijzonder is wel dat tijdens deze première de teams niet verplicht waren om samen te blijven en de tijden van beide renners opgeteld werden.

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Het nieuwe jasje deed de Cyprus Sunshine Epic duidelijk goed. Doordat je als team niet bij elkaar moest blijven, werd er ook een tactisch spel gespeeld: los je je (zwakkere) ploegmakker om op zoek te gaan naar extra tijdswinst – met het risico dat je geloste ploegmakker veel tijd verliest en je winst teniet wordt gedaan – of temper je het tempo en sleur je je ploegmakker mee naar de finish?

Copyright jsphoto.cz

Het leverde in de afsluitende crosscountry ook nog eens een verrassend resultaat op. Christopher Blevins en de in pensioen gewaande Florian Vogel werden er respectievelijk vijfde en achtste, maar dat was toch voldoende voor de ritwinst.

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

De Deense Annika Langvad trok zich van tactiek niet veel aan en brommerde als vanouds door de Cyprus Sunshine Epic. Langvad startte in 2019 sterk aan het nieuwe seizoen, met onder meer eindwinst in de Cape Epic en hier in Cyprus maar ook ereplaatsen in de Strade Bianche en Waalse Pijl, alvorens bij een val op training twee beentjes in haar rechterhand te breken en een kleine breuk in haar schouderblad op te lopen. Het begin van een lange lijdensweg.

Copyright jsphoto.cz

Geduld en hard werken loont echter want de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is alvast hoopgevend voor wat komen gaat. In de tweede rit was niemand bij machte om haar op de lange beklimming te volgen en samen met de Amerikaanse Haley Batten won ze alle ritten. Benieuwd wat dit gaat geven in de Cape Epic (die over een kleine twee weken van start gaat) waar ze zal aantreden met niemand minder dan Jenny Rissveds.

Copyright jsphoto.cz

Voor de jonge Amerikaanse Haley Batten is de zege in de Cyprus Sunshine Epic de eerste overwinning voor haar nieuwe werkgever Specialized Racing.

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Kate Courtney was op achtervolgen aangewezen op Cyprus. Eerst door een lekke band in de tweede rit en op de slotdag door slechte benen. Toch eindigde ze samen met Erin Huck als tweede.

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Het Canadees-Britse duo Emily Batty en Evie Richards wipte in de slotrit alsnog naar de derde podiumplek.

Copyright jsphoto.cz

Geen Nederlandse rensters aan de start dit jaar, wel de Belgische Emeline Detilleux die samen met haar Franse ploeggenote Sabrina Enaux elfde werd … op elf teams.

Cink en Wawak het sterkst bij de heren

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Ei zo na viel er voor Specialized een dubbelslag uit de kast. Simon Andreassen en Alan Hatherly wonnen de proloog en de derde rit, maar één team was nog net iets sterker.

Copyright EGO Promotion/Armin Küstenbrück

Bartlomiej Wawak en een zieke Ondrej Cink wisten op de slotdag de meubelen te redden en haalden het met 45″ voorsprong op Andreassen en Hatherly.

David Nordemann en Martins Blums begonnen sterk met een derde tijd in de proloog, maar ook zij kregen te maken met een flinke portie pech. Een lekke band en kettingproblemen bij Nordemann deed het duo ver van het eindpodium tuimelen. Nordemann en Blums zouden uiteindelijk slechts 18de worden.

Copyright jsphoto.cz

Florian Vogel en Christopher Blevins verrasten niet enkel met een ritzege, in de eindstand werden ze ook nog eens derde. Dat zit alvast goed voor de Cape Epic.

Copyright jsphoto.cz

Beste Belgische duo waren Pierre de Froidmont en Sébastien Carabin op de 11de plaats, Arne Janssens en Clément Horny (foto) werden 15de. 

Uitslag Cyprus Sunshine Epic 2020: www.activatecyprus.com/cyprus-sunshine-epic-results