De Beach Endurance 2021: knallen tot "De Panne" van het dak vliegen

Sport
22 November 2021 — Jeffry Goethals

Gisteren schoot het Belgische strandrace seizoen op gang met de moeder der strandraces in De Panne. De Beach Endurance had opnieuw een groot pak strandracers aan de start met daarbij de vele strandspecialisten, maar ook enkele gekende namen van de weg en meer Nederlandse deelnemers dan gewoonlijk. De overwinning bij de mannen ging naar de relatief onbekende Daan Van Sintmaartensdijk, bij de vrouwen was het al voor de vijfde keer Grace Verbeke.

Het strand lag zwaar en er stond een stevige wind schuin in de rug voor de start om 8u15 ‘s morgens. De temperaturen vielen gelukkig goed mee, maar het ging niet de snelheidswedstrijd van gewoonlijk worden. Aan de start stonden net geen 700 deelnemers (wat toch een stuk minder is dan de 1000+ van gewoonlijk).

Door de annulatie van de wedstrijd in het Nederlandse Katwijk, waren er meer Nederlanders dan gewoonlijk en die bevestigden hun ondertussen sterke strandrace-traditie door maar liefst 6 man te hebben in de top 10 van het klassement. Naast Frans kampioen Samuel Leroux (die uiteindelijk 6de werd), hadden de Belgen nood aan profrenners Yves Lampaert, Tim Declercq en de lokale jongster Jasper Dejaegher om zich in de kopgroep te manifesteren.

De 20 jarige Jasper uit Gistel werd prachtig 2de na de, ook nog maar 23-jarige Daan Van Sintmaartensdijk. Voor Lampie, die iets te veel “skartte” in de laatste zandstrook. Daan rijdt bij het VolkerWessels continentale UCI Europe Tour team en werd onlangs nog 3de op het eerste NK gravel. Een man met de capaciteiten dus en in form. We noteren hem alvast als favoriet voor het komende EK in Dunkerque op 12 december.

Bij de dames was het opnieuw een stevige strijd tussen Grace Verbeke en de Nederlandse dames. Ex-Europees kampioene en ondertussen full-time wegrenster Pauliena Rooijakkers was lang de koploopster, maar werd finaal ingelopen en achtergelaten door Grace Verbeke. Tessa Neefjes (winnares van de jongste editie van Egmond-Pier-Egmond) en Europees kampioene Nina Kessler, altijd in de achtervolging, reden ook Pauliena nog voorbij en werden respectievelijk tweede en derde. Grace won voor de derde keer na elkaar, om zo in totaal al vijf overwinningen in De Panne op haar naam te hebben!

Het is nu uitkijken naar de volgende beachraces, maar het wordt afwachten wat de huidige corona-opstoot daarbij voor gevolgen zal hebben. Wij zijn alvast overtuigd dat mits gebruik van gezond verstand en het volgen van de huidige maatregelen het mogelijk zou moeten zijn om de wedstrijden in veilige omstandigheden te laten doorgaan zoals gepland.

Foto’s: De Panne Beach Endurance & Danny Landschoot

Volledige resultaten kun je hier terugvinden.