De Grand Raid Godefroy gaat de graveltoer op!

Door Jan Geys -

  • Natuur

De Grand Raid Godefroy gaat de graveltoer op!

De Grand Raid Godefroy, een van de oudste mountainbike marathons in België (en zelfs in Europa), voegt dit jaar nog een wedstrijd toe aan het programma! Voortaan kan je de charmes van de streek rond Bouillon ook met de gravelbike ontdekken. Vojo mocht al enkele stroken verkennen:  

“Toen een enkeling van ons team voor het eerst begon te gravelen, verspreidde het virus zich al snel door de groep. Vandaag doen we het bijna allemaal. Het moet gezegd dat onze regio zich er heel goed voor leent”, legt Jérôme Grâces, een van de spilfiguren van de GRG, uit.

Voor de routes was er geen sprake van om een ​​simpele variant van de mountainbikeroutes te maken. Laurent Tesch en François Gilquin zochten hun heil in de tegenovergestelde richting ten opzichte van Bouillon.

“Voor de gravelroute gaan we de richting uit van Herbeumont, Dohan en het Epioux-massief. Daar is de Semois-vallei net zo magisch en majestueus, maar de valleien zijn iets minder steil”, aldus het duo.

“De beklimmingen zijn iets langer en gemakkelijker, wat zich perfect leent voor de gravelbike. Maar pas op, er zal nog heel wat hoogteverschil te overwinnen zijn. Maar we wilden een gravelroute presenteren die overeenkomt met wat wij, als lokale bewoners, in onze regio het liefst rijden als we de mountainbike in de garage laten staan ​​en de gravelbike nemen.”

Op het menu van deze première staan ​​twee afstanden: 60 en 110 kilometer met respectievelijk 1275 en 1950 hoogtemeters. Het gravelevenement vindt plaats op zaterdag 9 september, tegelijk met de enduro … en de dappersten kunnen de volgende dag ook deelnemen aan een van de MTB marathons (de organisatie voorziet zelfs 15% korting voor gecombineerde inschrijvingen). Het wordt strikt genomen geen race, maar er is een timing voorzien, evenals een klassement.

Na deze eerste “test”-editie, die hetzelfde weekend zal plaatsvinden als de GRG MTB, zou de organisatie kunnen overwegen om een ​​specifiek gravelevenement te organiseren op een andere datum. Als je in de tussentijd als eerste dit nieuwe event wilt ontdekken, wacht dan niet met inschrijven, vanaf 31/08 gaat de inschrijvingsprijs omhoog en er is geen inschrijving ter plaatse mogelijk.

Meer info via https://www.grandraidgodefroy.be/gravel

DoorJan Geys