De resultaten van Haiming, Monte Tamaro, Laissac en meer ...

Sport
8 April 2019 — Jan Geys

Eerst beslissen om rijkelijk laat in het seizoen je eerste wedstrijd te rijden en dan meteen ook winnen … het is er weinigen gegeven. Nochtans is het dat wat Anne Tauber afgelopen weekend in Haiming gedaan heeft. Daarnaast werd in Zwitserland de Swiss Bike Cup op gang geschoten, stond er in Laissac een marathon op het programma en werd er in Mexico gestreden voor de medailles in de Amerikaanse Continentale Kampioenschappen. 

Ötztaler Mountainbike Festival Haiming (HC)

Anne Tauber spelde in Haiming voor het eerst dit seizoen een rugnummer op en ze wist niet wat ze van de concurrentie, of zichzelf, moest verwachten. Tauber nam een kopstart en legde meteen al in de eerste ronde de basis voor haar succes. Ronde na ronde bouwde ze haar voorsprong op de Zwitserse Sina Frei uit die tevreden moest zijn met plaats twee. De nog maar 21-jarige Italiaanse Martina Berta werd derde, Anne Terpstra vierde. De Oekraïense Yana Belomoina maakte de top vijf compleet.

Copyright Michele Mondini

Winnen is o zo moeilijk voor de Fransman Stéphane Tempier, maar in Haiming was het eindelijk een keertje raak. Zijn landgenoot Maxime Marotte maakte op de laatste beklimming een kleine fout en moest even voet aan grond zetten. In de sprint raakte Marotte nog wel op het wiel van zijn landgenoot, maar de zegebloemen gingen naar Tempier. Florian Vogel werd een kleine minuut later derde voor Gerhard Kerschbaumer en Ondrej Cink.

Swiss Bike Cup Monte Tamaro (C1)

Copyright BMC / EGO Promotion

Grote namen als Nino Schurter, Lars Forster en Jolanda Neff ontbraken op het appel in de eerste manche van de Swiss Bike Cup. De winst in een regenachtig Monte Tamaro ging naar thuisrenner Mathias Flückiger voor de Fransen Titouan Carod en Jordan Sarrou. Filippo Colombo en Reto Indergand mochten mee op het podium.

Copyright Thömus RN Racing Team / Unforgettable World

Ook bij de vrouwen was het Thömus RN Racing Team aan het feest. Alessandra Keller, de wereldkampioene bij de U23, won voor Ramona Forchini en Kathrin Stirnemann.

Roc Lassaigais (XCM)

In het Franse Laissac stond een wedstrijd van de UCI MTB Marathon Series op het programma. De Italiaan Juri Ragnoli was er de beste voor de Luxemburger Soren Nissen en de Zweed Michael Olsson. Urs Huber en Sascha Weber maakten de top vijf compleet, Sebastien Carabin strandde op plaats zes. Bij de vrouwen ging de zege naar de Duitse Bettina Janas voor Maria Cristina Nisi en Mathilde Sahuguet. Sara Michielsens eindigde er als achtste.

Hel van Groesbeek

Dichter bij huis stond de Hel van Groesbeek in heel wat agenda’s in het rood aangestipt. De benen van Bas Peters blijven het goed doen, want hij won de langste afstand van 105 kilometer voor Jasper Ockeloen, Thom Bonder en Gert-Jan Bosman. Peters is echter niet langer een eliterenner maar een master, waardoor de laatste drie het podium bij de elites voor hun rekening namen. Sanne van Paassen won bij de vrouwen voor Femke van Kessel en Jannitta van den Brink-Spigt.

Pan American Championship MTB (CC)

Nog een titel voor de Amerikaanse Kate Courtney. De wereldkampioene was in het Mexicaanse Aguascalientes de beste in de Amerikaanse Continentale Kampioenschappen. Ze haalde het voor haar landgenote Erin Huck en de Mexicaanse Daniela Campuzano. Canada moest met Catharine Pendrel en Emily Batty respectievelijk tevreden zijn met de plaatsen vier en zes, de Amerikaanse Chloe Woodruff werd vijfde.

Wel Canadese winst bij de heren waar Raphael Gagne het haalde voor de grote thuisfavoriet Jose Gerardo Ulloa Arevalo. De Mexicaan kwam echter 16 seconden tekort voor het goud. Het brons was voor de Colombiaan Fabio Hernando Castaneda Monsalve.