De uitslagen van de bike-festivals van Houffalize, Riva, Heubach en meer ...

Sport
6 May 2019 — Jan Geys

Begin mei is traditiegetrouw de periode van de eerste bike-festivals. Het weer kwam op de meeste plaatsen het feest een beetje verbrodden, maar toch zakte er weer heel wat volk af naar de Roc d’Ardenne, het Riva Bike Festival en Bike the Rock in Heubach. En er was dit weekend ook een blij weerzien met Jenny Rissveds die in het Noorse Rye Terrengsykkelfestival mee op het podium mocht!

Roc d’Ardenne (België – XCM World Series)

Foto copyright Tomas Sisk

In en rond Houffalize viel er tijdens de Roc d’Ardenne weer veel te beleven. De deelnemers hadden er de keuze uit tal van wedstrijden met als hoogtepunt de BIG Marathon van 110 kilometer op zondag. In die wedstrijd trotseerde een kopgroepje van zes – bestaande uit Arne Tureluren, Konny Looser, Hans Becking, Ben Thomas, Sebastien Carabin en Frans Claes – samen de vriestemperaturen. Uiteindelijk zou dat groepje nog uit elkaar vallen en was het de Zwitser Konny Looser die de anderen achter zich zou laten. De Brit Ben Thomas werd tweede en de Duitser Matthias Alberti kaapte op de valreep nog de derde plaats weg voor Frans Claes, die als eerste Belg op een verdienstelijke vierde plaats eindigde. Hans Becking werd na een lekke band de eerste Nederlander op rang zeven en ook Joris Massaer (8ste) en Arne Tureluren (10de) eindigden nog in de top tien.

De vrouwen werkten hun World Series Marathon af over de kortere afstand van 83 kilometer. De Duitse Daniela Schütt was daarin de beste voor Sara Van Peer en Janelle Uibokand. Sara Michielsens (4de) en Linja de Jonge (7de) eindigden ook in de top tien. Op zaterdag toonden Rick Van Der Sande en Kristien Achten zich al de besten in de Roc d’Ardenne. De overkoepelende Roc Trophy (het klassement over drie wedstrijden) werd gewonnen door Kevin Van Hoovels, voor Ken Van Den Bulke en Maxime Harlez.

Riva Bike Festival (Italië – XCM)

Voor heel wat tenoren betekende de marathon van het Riva Bike Festival (kijk hier voor meer nieuws vanop de beursvloer in Riva: www.vojomag.nl/riva-bike-festival-2019-is-er-iets-nieuws-onder-de-italiaanse-zon) de echte start van het seizoen of de terugkeer in competitie na de Cape Epic. Ook in Italië was het weer niet al te best en het was de Duitser Sacha Weber die zich in de Ronda Extrema (89 kilometer en 3933 hoogtemeters) de sterkste toonde voor de Italiaan Juri Ragnoli en een andere Duitser, Andreas Seewald. Ex-wereldkampioen Alban Lakata eindigde er als vijfde. De Poolse Krzystala Zuzanna won bij de vrouwen met een voorsprong van meer dan 17 minuten op Stefanie Dohrn en Katrin Schwing.

Bike the Rock Heubach (Duitsland – HC)

Foto copyright EGO Promotion

Een festival van een heel ander kaliber is Bike the Rock in Heubach. Hier zijn het de xc-specialisten die in de spotlights staan. Bij de heren haalde Ondrej Cink het voor Florian Vogel en Joshua Dubau. Kevin Panhuyzen werd 10de en Milan Vader 15de.

Foto copyright EGO Promotion

Bij de vrouwen ging de winst naar Jolanda Neff voor Ronja Eibl en het Nederlandse duo Anne Tauber en Anne Terpstra. Bij de beloften moest David Nordemann enkel de meerdere erkennen in de Fransman Clément Berthet. Ook Mick van Dijke eindigde in de top tien, hij werd negende. Bij de junioren was er dan weer een tweede plaats voor Lukas Malezsewski achter de Mexicaan Adair Zabdiel Gutierres Prieto. En Puck Pieterse eindigde bij de junior-vrouwen op plek drie, achter winnares Mona Mitterwallner en Luisa Daubermann.

Trofeu Internacional de Barcelona (Spanje – C1)

Foto copyright PMR Racing Team

Githa Michiels blijft haar nieuwe werkgever plezieren met overwinningen. In het Spaanse Barcelona nam ze de maat van Loana Lecomte en Malene Degn. Bij de heren ging de zege naar de Spanjaard David Valero.

Rye terrengsykkelfestival (Noorwegen – S1)

Is Jenny Rissveds eindelijk terug op het goede spoor? Het moet ondertussen al een hele tijd geleden zijn dat de Zweedse nog eens op een internationaal podium mocht plaatsnemen, maar dit weekend was het eindelijk weer zover. De nog steeds regerende olympische kampioene eindigde in het Noorse Rye Terrengsykkelfestival als tweede na de Deense Caroline Bohé. Ook Deense winst bij de heren, waar Jonas Lindberg het haalde voor de Noor Petter Fagerhaug.

MTB Cup Vojvodina (Servië – S1)

De Belgen Nick Vanpol en Pierre de Froidmont gingen dan weer in het Servische Novi Sad op zoek naar de nodige UCI-punten. Ze eindigden er respectievelijk als achtste en negende in het eindklassement, de Slovaak Martin Haring won. Bij de vrouwen was de eindwinst voor de Oekraïense Iryna Popova.