Deluxe Coil: Sram wendt zich naar de springveerdempers!

8 March 2017 — Jan Geys

RockShox wil dat ook trailfietsen kunnen genieten van de zo gewaardeerde feeling van springveerdempers, zonder dat dit de prestaties bij het trappen op de pedalen in gedrang brengt. De constructeur stelde dan ook zijn nieuwe assortiment, met de naam Super Deluxe Coil, voor. Dit assortiment is voorlopig niet los verkrijgbaar, maar enkel als onderdeel van een volledige bike. Er viel ook nieuws te rapen van het front van de Super Deluxe en Deluxe luchtdempers.

Na het uitbrengen van de Deluxe en Super Deluxe, stopt RockShox niet met innoveren bij zijn dempers. Sram, het moederhuis, onthulde onlangs de Super Deluxe Coil. Coil? Jawel, je hebt het goed begrepen, een veer! De vraag die aan de basis lag van deze nieuwigheid was dan ook: “waarom zouden we de springveerdempers enkel voorbehouden voor downhill?”

De uitdaging voor de ingenieurs was dan ook hoe ze de feeling van een springveervering op een minder ruige fiets, type trail, moesten overbrengen, zonder dat dit invloed heeft op de prestaties tijdens het trappen op de pedalen. De demper wordt voorlopig niet los verkocht, maar enkel als onderdeel van een volledige fiets. Er worden meerdere modellen aangeboden, alle in de metrische maatvoering.

RockShox Super Deluxe Coil RCT

De Super Deluxe Coil RCT is bestemd voor trail- en endurofietsen. De rebound kan extern ingesteld worden en er zijn twee posities: Open en Pedal. De compressie bij lage snelheid is instelbaar in de stand Open.

RockShox Super Deluxe Coil RT Remote

De Super Deluxe Coil RT Remote behoudt de twee posities Open en Pedal, maar je kan ze bedienen via een hendel op het stuur. De bediening gebeurt hetzelfde als bij een dropper post, je hoeft je handen dus niet van het stuur te halen. Als je een afdaling nadert, switch je naar de stand Open.

RockShox Super Deluxe Coil RC World Cup

De Super Deluxe Coil RC World Cup is dan weer bedoeld voor een ruigere discipline als downhill. De rebound kan extern ingesteld worden, net zoals de compressie bij lage snelheid. Zoals bij alle dempers van dit type, heeft de keuze van de hardheid van de stalen veer een beslissende invloed op het comfort en de prestaties.

RockShox Super Deluxe Coil R

Het eenvoudigste en goedkoopste model is de Super Deluxe Coil R. Dit model is bedoeld voor meerdere disciplines als trail en enduro, maar ook voor downhill.

Alle modellen zijn voorzien van een markering op de stang om het instellen van de sag te vergemakkelijken. Rest enkel om te kijken welke invloed deze nieuwe springveerveringen op het terrein hebben op de prestaties bij het trappen op de pedalen!

Nieuws van de Super Deluxe en Deluxe

Sram kondigt trouwens ook meerdere nieuwigheden aan bij zijn luchtdempers. Ook deze zijn niet los verkrijgbaar. De Super Deluxe RCT, Super Deluxe RT Remote en Super Deluxe RC World Cup krijgen nu een extra cilinder. De reeds bestaande Super Deluxe R krijgt nieuwe afmetingen (een slag van 75 millimeter) om zo de Vivid Air op te volgen op frames die ontworpen zijn rond de metrische maatvoering.

En ten slotte is er nog de Deluxe RL Remote die het assortiment dempers zonder cilinder vervolledigt. Dit model mikt op de disciplines crosscountry en trail.

Meer info op www.sram.com/rockshox/family/super-deluxe-coil