Devinci komt eindelijk officieel naar buiten met de Spartan 29!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Devinci komt eindelijk officieel naar buiten met de Spartan 29!

De Devinci Spartan 29 was al langer een publiek geheim, onder meer dankzij de Fransman Damien Oton die de fiets gebruikte tijdens de Enduro World Series van dit jaar. Het Canadese Devinci komt nu eindelijk officieel naar buiten met de 29er-versie van de Spartan.

Tot hiertoe was het endurospeeltje van de Canadese fabrikant enkel verkrijgbaar met 27,5″-wielen. Net zoals zijn kleinere broer kan je ook op de 29er-versie kiezen tussen een carbon of aluminium frame.

De fiets is uitgerust met een Split Pivot-ophanging en een veerweg van 165 millimeter achteraan. Vooraan zit een voorvork van 170 millimeter. Devinci deelt mee dat de zijdelingse stijfheid van de fiets verbeterd is in vergelijking met de huidige Spartan.

De liggende achtervork meet 432 millimeter in de positie “Lo” en 430 millimeter in de positie “Hi”, wat amper langer is dan op het 27,5″-frame. Achteraan kiest Devinci voor een Super Boost-as van 157 millimeter.

Achteraan past een band met een breedte tot 2.5″. Voor het kettingblad heb je de keuze tot een exemplaar van 38 tanden. Het bottom bracket heeft een schroefdraad en de demper is van de metrische standaard.

De aluminium versie is uiteraard zwaarder dan de carbon versie, maar het argument dat hij in Canada werd gemaakt weegt voor sommige bikers ook door …

Sram en Rockshox zorgen voor de benodigde onderdelen bij Devinci. In het carbon gamma vinden we vier verschillende afmontages. De versie met de GX Eagle kost 5399 euro (of 6099 euro in de LTD-versie) en de NX Eagle 4799 euro. Het topmodel met een X01 Eagle gaat voor maar liefst 9299 euro over de toonbank. En dan is er nog een los frame verkrijgbaar (inclusief zadelpen) voor de som van 3499 euro.

De aluminium versies dan. Hier hangt een prijskaartje van 4199 euro aan de versie die is afgemonteerd met een Sram GX Eagle en 3599 euro aan het model met de NX Eagle. De aluminium framekit – inclusief zadelpen, demper, balhoofd en zadelpenklem – kost 2299 euro.

De 29er-trend op endurofietsen lijkt met deze nieuwkomer nog lang niet aan zijn einde, integendeel zelfs.

Meer info op http://www.devinci.com/

DoorJan Geys