DH1: de tenoren laten zich verrassen in Chaudfontaine

17 April 2017 — Jan Geys

Op paaszondag weerklonken de paasklokken om de terugkeer van de downhillers in België te verwelkomen. Die dag stond er namelijk de eerste van de vijf manches van de Lotto DH1-serie op het programma. En naar goede gewoonte was het Chaudfontaine dat de debatten mocht openen. De strijd was mooi en de winnaar eerder onverwacht!

De piste van Chaudfontaine is ondertussen een klassieker en bleef dan ook grotendeels ongewijzigd, met een snel en fysiek zwaar eerste deel. Het tweede deel was dan weer technischer en steiler, zonder de onvermijdbare brug te vergeten die naar de aankomst voerde.

Ondanks dat er op zaterdag wat regen was gevallen, lag de piste er op zondag toch eerder snel en droog bij. Maar ook redelijk verraderlijk, want meerdere downhillers gingen dan ook in de fout tijdens de twee kwalificatiemanches en de super finale. Die super finale werd, naar goede gewoonte, gehouden tussen de veertig snelsten van de kwalificaties.

De twee sterkhouders van 2016 – Nicolas Mathieu en Belgisch kampioen Grégoire Pazdziorko (die toch aan de start stond ondanks een sleutelbeenbreuk nu twee weken geleden) – zijn gekwetst op dit moment, en dus lag de weg open voor de vele aanwezige buitenlanders en jonge downhillers die maar wat graag de hiërarchie op hun kop wilden zetten. En we werden niet ontgoocheld!

Ondanks alles was het toch Grégoire Pazdziorko (foto) die meteen de beste tijd noteerde van de eerste kwalificaties. Hij was daarin sneller dan de jonge en verrassende Tanguy Decock en Nicolas Simon.

Tijdens de tweede kwalificatie nam Tanguy Decock (foto) het commando over. Hij werd gevolgd door Grégoire Pazdziorko en de Fransman Ambroise Hébert. Dit beloofde dan ook voor de grote finale, een finale waarin Decock moest proberen om te bevestigen en Pazdziorko om zijn statuut van Belgische nummer één te verdedigen, al zou hij door zijn blessure de gaspedaal niet volledig kunnen indrukken.

De finale draaide dan ook uit in het voordeel van outsider, en nog steeds junior, Tanguy Decock. Hij was de enige die onder de 1’10” kon duiken! Hij behaalde in Chaudfontaine zijn eerste podium in de scratch en werd omringd door Grégoire Pazdziorko (tweede) en Nicolas Simon (derde, foto) die zichzelf een mooi verjaardagscadeau schonk!

Achter dit 100% Belgische trio vinden we zes buitenlanders, onder wie de Duitser Jannik Abbou en de Nederlander Floris Snoeren (foto), de regerende Nederlandse kampioen die de top vijf vervolledigde.

Het is meer dan logisch dat Tanguy Decock ook de beste was bij de junioren, voor de Duitser Nino Zimmermann en Vincenzo Lazzara (foto). Grégoire Pazdziorko was dan weer de beste elite voor Nico Simon en Jannik Abbou.

We onthouden ook de mooie prestatie van Nicolas Lamy die met zijn 29″-endurofiets en zijn rugzak (ter bescherming van de rug) een tijdje op de hot seat mocht plaatsnemen en uiteindelijk achtste werd bij de elites en elfde in de scratch!

Bij de dames haalde Roos Op De Beeck (foto) het van haar enige concurrente Laurence Vuylsteke.

Bij de kadetten en de miniemen ging de zege respectievelijk naar de Fransman Arnaud Pardoens (foto) en de Nederlander Dies Moelker.

Robin Molders haalde het bij de masters 1 en Frédéric Abbou (foto) bij de masters 2.

Afspraak over één maand, op 13 en 14 mei, wanneer de tweede manche van de Lotto DH1 2017 terugkeert naar de mythische piste van Bouillon!

Website: www.dh1.be