DH1: spannende nationale kampioenschappen in Bouillon

Door Jan Geys -

DH1: spannende nationale kampioenschappen in Bouillon

Bouillon maakte dit jaar opnieuw zijn opwachting in de DH1-serie en het evenement deed meteen ook dienst als Belgisch en Nederlands kampioenschap downhill. En net als tijdens de wereldbekermanche van Lourdes kwam ook hier de regen (bijna) roet in het eten gooien. We blikken terug op een spannende dag.

De track werd voor de gelegenheid wat aangepast, maar de fameuze road gap aan het einde was wel nog van de partij.

Grégoire Pazdziorko, de regerende Belgische kampioen en de grote favoriet, begon sterk aan de wedstrijd. Hij reed de snelste tijd in de kwalificaties en zette zijn tegenstanders meteen op een achterstand van drie seconden.

Maar in de grote finale breekt plots een onweer los terwijl er nog een twintigtal deelnemers naar beneden moeten komen. Dave Goris rijdt nog tussen de regendruppels door, maar dan begint de piste er steeds moeilijker bij te liggen. Zijn tijd houdt dan ook stand en iedereen denkt op dat moment dat hij een nieuwe Belgische titel aan zijn palmares zal mogen toevoegen …

De enige die nu nog de tijd van Dave Goris kan verbeteren is Grégoire Pazdziorko. Pazdziorko lijkt geen hinder te ondervinden van de moeilijke omstandigheden en maakt jacht op de tijd van Goris. Hij zou op amper 26 honderdsten van een seconde stranden!

Maar dan moet de meest verrassende wending van de dag nog volgen: iedereen beseft plots dat Dave Goris met een ‘fun’-licentie rondrijdt en dat hij daardoor geen aanspraak kan maken op de Belgische titel bij de elites. Het is dus toch Grégoire Pazdziorko die voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen wordt. Dave Goris moet zich tevreden stellen met de overall-overwinning …

Nico Mathieu, die twee jaar geleden in Vielsalm nog Belgisch kampioen werd, eindigde als tweede en Corenthin Balsacq als derde.

Bij de kadetten won de Fransman Leo Grisel (foto) voor Diego Georges, deze laatste werd wel de nieuwe Belgische kampioen in zijn categorie.

Bij de junioren profiteerde Matteo Varotto van de bijzondere weersomstandigheden om de trui van kampioen aan te trekken. Gilles Franck en Maxime Englebert behaalden respectievelijk een zilveren en bronzen medaille.

Kristof Lenssens was vastberaden om opnieuw de titel te veroveren bij de masters, wat hij ook deed. Hij haalde het voor Jelle Hemelsoen en Koen Horemans.

Bij de dames ging de zege naar Roos Op De Beeck …

… voor Kristien Nelen, die tweede werd op haar endurofiets. Camille Maes, de kleine zus van Martin, werd derde.

Het Nederlands kampioenschap, dat gelijktijdig met het Belgisch kampioenschap werd gereden, werd gewonnen door Leo Combee. Combee ging nog net voor de regen van start en veroverde daarmee de rood-wit-blauwe trui die het voorbije jaar werd gedragen door Floris Snoeren. Marin Van Der Heide en Jarno Veerhoek vervolledigden het Nederlandse podium.

Bij de dames ging de Nederlandse titel nog maar eens naar Eline Nijhuis, en dat al voor het vierde jaar op rij. Ze haalde het voor Agnes Hegger, die haar enige concurrente was dit weekend.

De Belgische kampioenen 2017: Matteo Varotto (junioren), Roos Op De Beeck (dames), Grégoire Pazdziorko (elite), Kristof Lenssens (masters) en Diego Georges (kadetten).

Sommige zwart-geel-rode truien werden meteen gedoopt in de Semois …

Bedankt Bouillon en hopelijk tot volgend jaar!

De derde manche van de Lotto DH1-serie vindt op 2 juli plaats in Maboge.

DoorJan Geys