Doping in de Enduro World Series: Richie Rude en Jared Graves geven toe ...

Sport
26 November 2018 — Jan Geys

Heeft ook de endurowereld zijn dopingperikelen? Er circuleerden al enige tijd hardnekkige geruchten dat er tijdens de manche in het Franse Olargues enkele renners een positieve test hadden ingeleverd, maar namen waren er nog niet bekend. Onze collega’s van Pinkbike trokken op onderzoek en ontdekten dat het zou gaan om Richie Rude en Jared Graves. Beiden hebben ondertussen ook bevestigd dat ze op de hoogte zijn van hun positieve test. Maar hoe moet het nu verder?

Vermits de Enduro World Series een onafhankelijke organisatie betreft die niet gebonden is aan de UCI (vanaf 2019 zal de Enduro World Series ook onder de auspiciën van de UCI vallen), was men steeds afhankelijk van het antidopingagentschap van het land waar er een wedstrijd werd gereden om controles uit te voeren. In de praktijk kwamen zulke controles maar weinig voor.

Het onderzoek van Pinkbike

Het enige wat we tot hiertoe officieel wisten, is dat er in het Franse Olargues antidopingcontroles hebben plaatsgevonden. Bij navraag van Pinkbike bleek het te gaan om negen personen, waaronder geen enkele vrouw. Sommige van de renners staan goed herkenbaar op een foto genomen door een fotograaf van Pinkbike, allen hun beurt afwachtend in de hal (Callaghan, Dailly, Borges en Rude). Anderen, waaronder Martin Maes en Jared Graves, hebben ondertussen bevestigd dat ze een controle hebben ondergaan.

Callaghan, Dailly, Borges en Maes hebben ook al aangegeven dat ze niet op de hoogte werden gebracht van abnormale waarden, onderstreept Pinkbike. Rude en Graves daarentegen hebben wel toegegeven dat ze betrapt zijn op twee verboden middelen. Beiden voegen er aan toe dat het zou gaan om een onbewuste inname. Beiden hebben ze ook het resultaat van het A-staal aanvaard en geweigerd om het B-staal te laten controleren. Een eenvoudige rekensom leert ons dat er nog drie namen moeten geïdentificeerd worden, evenals of ze nu positief of negatief hebben getest.

Cameron Baird / Red Bull Content Pool

Over welke producten gaat het?

Het zou gaan om twee producten: Higenamine en Oxilofrine. Het eerste product wordt gebruikt in producten om astma te behandelen en in sommige voedingssupplementen ook om vet te verbranden. Het tweede product is een amfetamine dat de concentratie vergroot en het lichaam helpt om meer adrenaline aan te maken, maar ook om meer zuurstof op te nemen in het bloed.

Beide producten zijn verboden in competitie (Higenamine ook buiten competitie), maar ze maken deel uit van een categorie producten die onbedoeld het lichaam kunnen binnendringen. Sporters hebben dan ook steeds de mogelijkheid zich te verdedigen en een verklaring te geven voor deze positieve test, denk maar aan een voedingssupplement, wat ervoor kan zorgen dat ze strafvermindering krijgen (de Amerikaanse sprinter Asafa Powell testte in 2013 positief op Oxilofrine en kreeg toen een straf van 18 maanden). Dit verklaart meteen waarom Rude en Graves (die eind juli op de hoogte werd gebracht van de positieve test) niet met onmiddellijke ingang geschorst werden voor de rest van het seizoen 2018. Pinkbike stelde de vraag aan Ryno Power, dat sponsor is van beide renners en voedingssupplementen maakt, maar dat bedrijf veegde deze mogelijkheid meteen van de tafel.

Dave Trumpore/Red Bull Content Pool

Positief, maar nog niet schuldig. Hoe moet het nu verder?

Dat we de namen weten van de twee renners die een positief staal inleverden, komt enkel en alleen door het feit dat zowel Rude als Graves dit zelf bevestigd hebben. Het Franse antidopingagentschap AFLD moet zijn onderzoek nog afronden en tot dan is het wachten op een officiële verklaring. Het zijn ook zij die de strafmaat zullen bepalen, rekening houdend met de tegenargumenten van de renners. Ook het WADA moet zich nog uitspreken over deze zaak. In tussentijd blijven zowel Rude als Graves onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

De vraag is ook wat er zal gebeuren met hun resultaten van 2018 en of we hen aan het werk zullen zien in 2019? In het geval van Jared Graves kunnen we al met zekerheid zeggen dat hij volgend jaar niet in het peloton te zien zal zijn, want de Australiër vecht momenteel tegen een hersentumor. Het valt ook af te wachten of de EWS zijn zero tolerance beleid zal toepassen dat in het reglement duidelijk aanstipt dat een renner die betrapt wordt op het gebruik van verboden middelen niet meer mag deelnemen aan wedstrijden die worden georganiseerd onder de koepel van de Enduro World Series. Dit zou de eerste keer zijn in de geschiedenis van de EWS en het valt nog af te wachten of deze sanctie effectief zal toegepast worden.

Bij navraag bij de teams verklaarde Specialized dat ze Jared Graves volledig op zijn herstel laten focussen. Yeti gaf mee dat het het volste vertrouwen behoudt in Richie Rude, in afwachting van een officiële verklaring.

Het complete artikel (in het Engels) van onze collega’s van Pinkbike kan je hier nalezen: https://www.pinkbike.com/news/exclusive-richie-rude-and-jared-graves-failed-drug-test-at-ews-france.html