Dubbelslag voor Laurens Sweeck in BeMC

Door Jan Geys -

  • Sport

Dubbelslag voor Laurens Sweeck in BeMC

De eerste marathonetappe van de Belgian Mountainbike Challenge 2022 heeft er serieus ingehakt. De verschillen aan de meet waren dan ook groter dan verwacht. Een conclusie die we al kunnen maken is dat Laurens Sweeck, die normaal ‘s winters op zijn best is in het veld, ook tijdens warme lentedagen de nodige wattages kan trappen. Sweeck won de rit en als kers op de taart kreeg hij daar ook nog de gele leiderstrui bovenop.

Een snelle blik op de resultaten van de openingstijdrit leerde dat de BeMC dit jaar zou uitdraaien op een strijd tussen twee kampen. Enerzijds is er het trio van Buff-Megamo onder leiding van Hans Becking, in het andere kamp mogen we drie Belgische eenzaten onderbrengen. Maar de vraag was of Laurens Sweeck, Frans Claes en Wout Alleman het onderweg met elkaar op een akkoordje zouden gooien of niet om tegengewicht te bieden tegen Buff-Megamo.

Op de verschrikkelijk steile klim aan de Moulin de Strument, we zijn amper vijf kilometer ver, was er nog geen vuiltje aan de lucht voor leider Hans Becking. Wout Alleman dicteert het tempo, maar Becking volgt gezwind.

Aan kilometerpaal 14 in Erneuville rijdt er een grote kopgroep aan de leiding. Becking is daar even een van zijn pionnen kwijt, want Pruus zit wat achterop. Voor Frans Claes mag het echter nog wat sneller en hij besluit een eerste keer de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wout Alleman reageert. Net na de tweede bevoorrading zien we voorin de eerste scheuren, waar het drietal van Buff-Megamo 50 seconden op zich laat wachten.

Voor Frans Claes en Laurens Sweeck gaat het nog niet snel genoeg en samen beginnen ze aan een avontuur dat hen hopelijk een prijs zal opleveren aan de meet. Het gat is snel gemaakt en de dichtste achtervolger Jens Adams volgt samen met de verrassende Simon Gregoire, die in de categorie Open Men 20 aan de leiding staat. Becking volgt hier op meer dan vijf minuten, Wout Alleman op meer dan zes. “Een complete offday”, roept deze laatste ons toe.

Ondertussen zijn ook de eerste druppels gevallen, gelukkig blijft voorlopig de storm nog uit. Bij de laatste bevoorrading in Herlinval is het niet langer een duo dat vooraan de koers maakt, want we zien Laurens Sweeck moederziel alleen opduiken. Frans Claes werd door een lekke band achteruitgeslagen en ziet ook Jens Adams en Hans Becking passeren. Die laatste is bezig om wat van zijn achterstand af te knabbelen.

Sweeck houdt echter ruimschoots stand en wint met meer dan drie minuten voorsprong op Adams (foto) en Becking. De onfortuinlijke Frans Claes eindigt toch nog als vierde, maar verliest wel meer dan zeven minuten. De volgenden die binnendruppelen zijn de Est Peeter Pruus, de Duitser Sascha Starker, de Belg Simon Gregoire (als eerste Open Men 20), de Pool Pawel Bernas en de Portugees José Dias. Voor Wout Alleman zal er een mirakel nodig zijn, wil hij de eindzege nog binnenrijven. Hij eindigde als tiende op meer dan elf minuten van winnaar Sweeck. Laurens Sweeck is ook de nieuwe leider in de tussenstand, voor Hans Becking en Jens Adams.

Bij de vrouwen zette Bettina Janas de rit naar haar hand. Ze haalde het voor Irina Lützelschwab en Monica Calderon Martinez. In de tussenstand vinden we hen in dezelfde volgorde terug.

In de andere categorieën gingen de ritzeges naar Simon Gregoire (Open Men 20), Stijn Van Boxstael (Open Men 35), Kris Henderieckx (Open Men 45), Dietmar Müller (Open Men 55) en Jolien Janssen (Open Women).

Morgen trekt het peloton richting het MTB-mekka van weleer, Houffalize.

Uitslag rit 2 BeMC 2022: www.bemc.be/resultaten-2022

DoorJan Geys