Dubbelslag voor Manuel Fumic & Henrique Avancini in Absa Cape Epic

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Dubbelslag voor Manuel Fumic & Henrique Avancini in Absa Cape Epic"

De Duitser Manuel Fumic en de Braziliaan Henrique Avancini schreven in Robertson de eerste rit van deze Absa Cape Epic achter hun naam. Het Cannondale-duo was in de sprint sneller dan Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts en ze werden daarvoor, naast de ritwinst, ook beloond met de gele leiderstrui. Bij de vrouwen wonnen Annika Langvad en Kate Courtney voor de tweede dag op rij met een klein verschil op Githa Michiels en Ariane Lüthi.

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Wel mee vooraan in de grote groep die voor de derde plaats reed, waren de proloogwinnaars Rohrbach en Geismayr. Maar hoe hard Geismayr, geholpen door een sterke Frans Claes, ook aan de kop van de groep sleurde, de kloof werd niet kleiner en Centurion-Vaude moest na één dag al afscheid nemen van de gele leiderstrui. Die trui hangt nu rond de schouders van Fumic en Avancini, die in Robertson een dubbelslag behaalden. Kulhavy en Grotts werden tweede terwijl Rabensteiner en Casagrande met een laatste lange sprint alsnog de derde plaats in de wacht sleepten, zij het wel op meer dan vijf minuten van de ritwinnaars.

Frans Claes en Markus Bauer kwamen als achtste over de meet op net geen zes minuten van de winnaars. Ze eindigden daarmee in het spoor van geletruidragers Rohrbach en Geismayr, maar ook van de duo’s Lakata & Hynek en Platt & Huber. Michiel van der Heijden en Andri Frischknecht werden een half minuutje later tiende. De Nederlanders Mathieu Tanke en Axel Bult haalden nog net de top vijftig, zij werden 48ste overall. Ex-wielerprof Jurgen Van den Broeck werd samen met zijn broer Kurt 62ste overall.

Langvad en Courtney met klein verschil

Bij de vrouwen sloegen Annika Langvad en Kate Courtney (Investec-Songo) op de eerste klim een kloofje, maar na een lekke band moesten ze plots de achtervolging inzetten op Githa Michiels en Ariane Lüthi (Spur). Langvad en Courtney gingen terug op en over het Spur-duo en zonder verdere problemen haalden ze de finish in Robertson. Githa Michiels en Ariane Lüthi werden na een moeilijke dag tweede op amper 52″. Michiels had in het begin van de rit mechanische problemen en moest stoppen om het euvel te herstellen. Lüthi had echter niet gewacht en Michiels moest dan ook stevig doorzetten om terug aan te sluiten, een inspanning die ze later in de rit moest bekopen.

Ook bij de vrouwen werd het een baaldag voor de uittredende winnares Esther Süss, zij zag haar maatje Angelika Tazreiter met een ontwrichte schouder uitvallen.

Bij de masters ging de ritwinst naar Massimo Debertolis en Ondrej Fojtik. Bart Brentjens werd samen met Abraao Azevedo derde, Erik Dekker en Maikel Govaarts eindigden als negende. Proloogwinnaars George Hincapie en Christian Vande Velde reden een groot deel van de rit aan de leiding maar vielen uiteindelijk terug naar de 12de plaats op bijna een half uur van de ritwinnaars. Debertolis en Fojtik nemen ook de leiderstrui over.

De volledige rituitslag vind je hier: www.cape-epic.com/riders/the-2018-race/results

Het dagelijks nieuws en de uitslagen van de Absa Cape Epic 2018 kan je hier volgen: www.vojomag.nl/?s=absa+cape+epic

Afspraak vanavond voor de mooiste foto’s van de dag!

Door Jan Geys