Een overzicht van het marathonfront

Door Jan Geys -

  • Sport

Een overzicht van het marathonfront

Het is druk op het marathonfront met Belgen en Nederlanders die over heel Europa uitzwermen om aan diverse wedstrijden deel te nemen. En ze doen meer dan enkel deelnemen, want in heel wat marathons reden ze zich afgelopen week ook danig in de kijker. Een overzicht:

Saarschleifen Bike Marathon

Beginnen doen we dicht bij huis met de Saarschleifen Bike Marathon in het Duitse Orscholz, een marathon die ook deel uitmaakt van de Sebamed MTB Series. De deelnemers hadden er de keuze uit 30, 53 of 98 kilometer en vooral op die langste afstand scoorden de renners uit de Benelux het beste. De winst ging er naar de Belg Kevin Van Hoovels (overall en masters 1), die op het podium geflankeerd werd door de Nederlanders Roel Verhoeven (de beste bij de elites) en Remco Smits. De vierde plaats ging naar de Belg Peter Verstraete, die wel won bij de masters 2. Ook Gijs Derksen (6de overall), Cor van Leeuwen (7de overall), Jan-Frederik Finoulst (8ste overall) en Leander Hamelink (10de overall) reden naar een plaats in de top tien.

Nederlandse winst was er ook bij de dames waar Yvonne de Jong het haalde voor haar landgenote Michelle Zacht en op de middellange afstand bij de dames ging de zege naar Anouk van den Bielerd. Bij de masters 4 was Martien Janssen dan weer de beste.

Hier vind je de volledige uitslag.

Alingsås MTB Challenge en M3 Montafon MTB Marathon

De UCI MTB Marathon Series dan, waarvoor de bikers afgelopen weekend zowel in Zweden als Oostenrijk aan de slag konden. In de Zweedse Alingsås MTB Challenge ging de winst nog wel naar thuisrenner Emil Lindgren, maar die moest daarvoor wel tot het uiterste gaan om de Nederlander Robbert de Nijs met amper zeven seconden af te houden. De Nijs hield aan zijn tweede plaats wel meteen een selectie over voor het WK XCM van volgend jaar in Italië, iets waar ook Thom Bonder (8ste) en Marc de Maar (9de) in geslaagd zijn.

Hans Becking en Joris Massaer – Foto copyright La Leyenda del Dorado

Hans Becking en Joris Massaer zoeken het ondertussen heel wat verder, want zij rijden momenteel ergens rond in Zuid-Amerika. En met succes, want ze schreven meteen de eerste drie etappes van de Colombiaanse wedstrijd La Leyenda del Dorado op hun naam.

Foto copyright La Leyenda del Dorado

Nadat ze in Salamina, na afloop van de derde etappe, zegevierend over de meet reden, riep een emotionele Hans Becking uit: “Dit was de beste finishplaats ooit. Ik kreeg kippenvel van al de mensen die ons stonden toe te juichen …”

En ook bij de masters staat er met Ignace Spruyt een Belg aan de leiding, nadat hij samen met zijn maatje Abraao Azevedo de beste was in de eerste twee etappes. Hopelijk kunnen beide duo’s de komende dagen hun Colombiaanse avontuur succesvol afsluiten.

Foto’s copyright La Leyanda del Dorado

Sudety MTB Challenge

In de Poolse Sudety Challenge zagen we de Nederlandse ex-prof Rudi van Houts na een proloog en vijf etappes tweede worden in de solo-categorie. Andere eindpodia waren er voor het Belgische duo Pascal Lepea en Olivier Colard die tweede werden bij de masters en Sara Michielsens en Peter Verbeurgt die derde werden in de mixed categorie.

Hier vind je de volledige uitslag.

Foto’s copyright Sudety MTB Challenge

Iron Bike

Eindigen doen we met misschien wel één van de zwaarste MTB stage races die er bestaat, de Italiaanse Iron Bike. De Hondurees Milton Ramos ging er voor de vijfde keer met de eindzege aan de haal terwijl de Belg Elias Van Hoeydonck er knap vierde werd.

Foto copyright Iron Bike

DoorJan Geys