Eerste EK Gravel gaat door in het Belgische Oud-Heverlee

Sport
2 March 2023 — Jan Geys

De UEC en de gemeente Oud-Heverlee tekenden vandaag een overeenkomst dat de Vlaams-Brabantse gemeente in oktober van dit jaar gastheer zal zijn van de allereerste editie van het Europees kampioenschap Gravel. De datum waarop deze historische gebeurtenis zal plaatsvinden is zondag 1 oktober 2023.

De Belgische provincie Vlaams-Brabant timmert ijverig verder aan de weg om zich te profileren als DE fietsbestemming van Vlaanderen naast de ondertussen wereldberoemde Vlaamse Ardennen. Na het zeer succesvolle WK op de weg in Leuven kregen we enkele maanden geleden reeds het nieuws dat de regio in 2024 het WK Gravel zou mogen ontvangen.

Maar zo lang moeten de liefhebbers van de discipline dus niet wachten om de toppers aan het werk te zien, al gaat het in 2023 enkel nog over de Europese toppers. Op 1 oktober worden ze in Oud-Heverlee verwacht voor de Europese titelstrijd. Na afloop zullen ze meteen weten wat hen in 2024 te wachten staat.

Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerunie: “Gravel is een discipline die de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid, zowel wat betreft het aantal beoefenaars als de berichtgeving in de media. Het trekt alle leeftijdsgroepen en alle soorten fietsers aan, van professionals tot enthousiastelingen. De UEC is altijd zeer attent geweest voor nieuwigheden, en dit is waarom we deze specialiteit zijn eigen Europese kampioenschappen wilden geven. Voor deze grote première konden we geen betere plek bedenken dan Oud-Heverlee, ondanks de verschillende biedingen uit verschillende landen.” 

Ook Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische Wielerbond, ziet de nieuwe wedstrijd graag komen: “Als nieuwe discipline is Gravel een wielerdiscipline op zich, die in korte tijd zowel sportief als recreatief naar een hoog niveau groeide. Het lijdt geen twijfel dat Gravel het wielrennen een nieuwe impuls geeft en dankzij Gianni Vermeersch, die zich als eerste tot wereldkampioen in de discipline wist te kronen, zijn we nog gemotiveerder om deze grote kampioenschappen te organiseren.”

De organisatie van het EK Gravel 2023 is in handen van Golazo. Over de details van het parcours werd nog niet gecommuniceerd.