Eerste test: Fox Flux 2018

Door Jan Geys -

  • Techniek

Eerste test: Fox Flux 2018

Fox moderniseerde onlangs eindelijk zijn legendarische Flux-helm. Wij mochten er drie dagen mee op pad en dit is onze eerste indruk:

De structuur en de soepele klep zijn op beide modellen identiek. Het skelet van de helm wordt gevormd door een EPS-schuim. Fox injecteert dit EPS-schuim langs beide kanten in de mal wat de klap bij een eventuele val beter zou moeten absorberen.

Een plastic inzetstuk biedt extra bescherming aan de achterkant van de helm. Die achterkant lijkt sterk op die van de Fox Metah, een helm die een tijdje geleden op de markt verscheen maar moeite had om een publiek te vinden (hoofdzakelijk door een slecht gepositioneerde klep en omdat hij de slechte gewoonte heeft om naar voren te glijden op het hoofd). De Fox Flux is voorzien van 14 grote ventilatiegaten.

Binnenin is de helm voorzien van een klassiek draaiwieltje achteraan het hoofd om de helm strak rond het hoofd te spannen.

Maar waar zit dan het verschil tussen het duurdere en goedkopere model? Wel de duurdere Fox Flux is uitgerust met het MIPS-systeem (een extra laag in de helm die ervoor zorgt dat het hoofd bij een crash kan roteren ten opzichte van de helm). De Flux MIPS is daarnaast ook uitgerust met antimicrobiële X-Static kussentjes en een magnetische Fidlock-sluiting.

De helm is verkrijgbaar in vier kleuren: donkerrood, geel, zwart en grijs.

Fox Flux Mips 2018: de eerste test

Onze eerste test van de nieuwe Fox Flux-helm duurde drie dagen. Het etiket in de helm leert ons dat de Flux MIPS 390 gram weegt (Medium).

Wanneer we de helm voor de eerste keer gebruiken en de klep op de helm plaatsen, zijn we verbaasd hoe soepel die klep wel niet is. Dit maakt het wel makkelijker om een DH-bril aan te doen. Het vastmaken van de helm met de magnetische sluiting onder de kin gebeurt heel intuïtief. Het verstelsysteem rond het hoofd is regelbaar in twee hoogtes en sluit mooi rond het hoofd.

Na onze drie dagen durende kennismaking met de helm, stellen we vast dat de Fox Flux MIPS 2018 lekker licht is. Hij blijft ook mooi rond het hoofd zitten en schuift niet vervelend van links naar rechts of van voor naar achter. Onze eerste indruk is dan ook dat we een goede helm rond het hoofd hebben zitten. Blijft de vraag of hij ook voldoende beschermt en we geven toe dat we dit niet hebben uitgetest door ons vrijwillig op de grond te laten vallen. Na drie dagen in de modder konden we het vuil makkelijk van de helm spoelen, al ging dit iets moeilijker op het zichtbare EPS-schuim. De klep geeft wel een wat goedkope look aan de helm, want deze heeft de neiging om te verschuiven en de plastic bouten moeten nog bewijzen of ze de tand des tijds zullen doorstaan.

Meer info op www.foxracing.com

DoorJan Geys