Eindwinst Brasil Ride voor Hans Becking en Tiago Ferreira

Sport
27 October 2019 — Jan Geys

De slotrit bracht geen wijzigingen meer teweeg in het eindklassement en dus werden Hans Becking en Tiago Ferreira op het strand van Arraial d’Ajuda gelauwerd als de eindwinnaars van de 10de Brasil Ride. Winst in de slotrit was er voor Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman.

De laatste rit van de Brasil Ride 2019 was een korte en vlakke rit van slechts 46 kilometer en 532 hoogtemeters. Behoudens pech moest de voorsprong van meer dan 8 minuten comfortabel genoeg zijn voor Hans Becking en Tiago Ferreira om de gele trui veilig over de finish te loodsen.

Zo gezegd, zo gedaan. Becking en Ferreira namen in de finale wat gas terug om te genieten van de laatste kilometers en mengden zich niet in de strijd om de ritzege. Die laatste ritzege ging naar de Tsjechen Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman.

Zij haalden het met een voorsprong van 56″ op hun landgenoten Kristian Hynek en Martin Stosek. Nog eens een minuut later werden Henrique Avancini en Manuel Fumic derde.

Tiago Ferreira en Hans Becking eindigden als zesde, op 2’37” van Kulhavy en Fumic. Ruimschoots voldoende voor de eindzege in de Brasil Ride. Met die nieuwe eindzege schaart Hans Becking zich bij het kransje recordhouders die reeds drie keer de beste waren in deze Giro d’Italia voor mountainbikers, zoals de Brasil Ride zichzelf ook graag omschrijft. De Nederlandse kampioen MTB marathon deelt dat record nu met Henrique Avancini en Jiri Novak (met wie hij hier in 2014 en 2015 wist te zegevieren). Tiago Ferreira staat voor de tweede keer op het hoogste podium, zijn vorige eindzege dateerde wel al van 2012.

“Dit was een ongelofelijke week. Ik ben zo blij dat ik samen met Jiri en Avancini het lijstje deel van drievoudige eindwinnaars. Het betekent veel voor me om met deze eindzege het seizoen te eindigen. Het team heeft schitterend werk geleverd, ook ons tweede team met Andreas en Jose en teammanager Andrea”, analyseerde Hans Becking.

De winnaars van vorig jaar, Avancini en Fumic, eindigden als tweede in de eindstand en de Tsjechen Jaroslav Kulhavy en Matous Ulman als derde. “Mijn hele seizoen was zeer goed en van een hoog niveau. Ik nam van februari tot oktober deel aan verschillende disciplines, won mooie wedstrijden of was er altijd heel dicht bij. Ik verlaat de Brasil Ride met nog meer motivatie voor 2020 na de ‘bijna’ zeges die ik had als runner-up in de Brasil Ride en Cape Epic, de tweede plaats in de UCI-ranking en de derde ranking in de wereldbeker MTB,” eindigt Avancini.

Ook Viviane Favery en Tania Clair Pickler telden voor de start een ruime voorsprong en moesten enkel finishen. Ze werden tweede in de rit, na Letícia Cândido en Hercília Najara, en dat was voldoende voor de eindwinst. Voor Viviane Favery de tweede eindzege uit haar carrière; Letícia Cândido en Hercília Najara werden tweede, Jaqueline Mourão en Danilas Ferreira derde.

In de eindstand was er ook nog een tweede plaats voor Bart Brentjens en Abraao Azevedo bij de masters en voor Peter Wouters en Günter Reitz bij de grand masters. Deze laatsten wonnen ook de slotrit.

Uitslag rit 7 Brasil Ride 2019: www.brasilride.com.br/results?prova=brasilride2

Foto’s copyright Fabio Piva, Josue Fernandez, Marcelo Rypl / Brasil Ride

Om te eindigen nog het filmpje van de dag: