EK MTB Graz: brons voor Milan Vader

Door Jan Geys -

  • Sport

EK MTB Graz: brons voor Milan Vader

De Nederlander Milan Vader heeft in het Oostenrijkse Graz de bronzen medaille behaald tijdens de Europese kampioenschappen MTB voor de U23. Winst was voor de Fransman Joshua Dubau, het zilver voor de Zwitser Filippo Colombo. Bij de vrouwen U23 ging de Europese titel voor het derde jaar op rij naar de Zwitserse Sina Frei.

Joshua Dubau trok al vroeg in de wedstrijd op avontuur en niemand van zijn rivalen was in staat om hem nog bij de lurven te grijpen. Nochtans waren zijn achtervolgers niet de minsten, want onder meer Milan Vader, David Nordemann, Filippo Colombo en Petter Fagerhaug, de leider in de tussenstand van de World Cup U23, maakten jacht op hem.

Colombo kwam uiteindelijk 19″ te kort voor het goud en moest tevreden zijn met het zilver. Milan Vader eindigde na een sterke wedstrijd als derde.

“Dit was toch wel de uitschieter waar ik dit seizoen op zat te wachten, zeker omdat ik baalde van het NK van vorige week,” verklaarde Vader na afloop. Vader had nog even zicht op het zilver, maar “de laatste ronde was ik behoorlijk op en die Colombo kon ik toen niet meer bijhouden.’’

David Nordemann zag zijn kansen op een medaille in rook opgaan na een lekke band, maar wist toch nog een zesde plaats uit de brand te slepen. Pierre de Froidmont eindigde als elfde. Ook Marc Bouwmeester kende veel pech – een val en een lekke band – en werd pas 33ste.

Bij de vrouwen-beloften stond er zoals verwacht geen maat op de Zwitserse Sina Frei. Ook al niet omdat mede-favoriete Alessandra Keller in de eerste ronde moest opgeven. Frei reed de ganse wedstrijd aan de leiding; de Italiaanse Marika Tovo eindigde een minuut later als tweede. Brons was voor de Spaanse Rocio Del Alba Garcia Martinez.

De Nederlandse Sophie von Berswordt komt steeds beter voor de dag in de internationale wedstrijden en eindigde als achtste. De Belgische Emeline Detilleux werd twaalfde.

Bij de junioren gingen de titels naar de Oostenrijkse Laura Stigger en de Zwitser Alexandre Balmer. Larissa Hartog werd 26ste bij de junior-vrouwen; Clément Horny (8ste), Arne Janssens (11de), Tim van Dijke (26ste), Milan Ziemerink (54ste) en Lukas Malezsewski (67ste) vertegenwoordigden België en Nederland bij de junior-heren.

Uitslag Europees kampioenschap MTB 2018 Graz U23 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/Results_2907_U23M.pdf”]

Uitslag Europees kampioenschap MTB 2018 Graz U23 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/Results_2907_U23W.pdf”]

Foto’s copyright UEC Mountain Bike European Championships / Michele Mondini-Bettiniphoto.net

DoorJan Geys