EK MTB Graz: ereplaatsen voor Anne Terpstra en Jay Bytebier in XCE

Sport
28 July 2018 — Jan Geys

Geen nieuwe medaille voor de Nederlandse Anne Terpstra tijdens de Europese kampioenschappen XCE. Nadat Terpstra de voorbije jaren zowel het brons als het zilver mee naar huis mocht nemen, moest ze nu tevreden zijn met plaats vier. De winst was voor de Oekraïense Iryna Popova. Bij de heren kregen we een Frans podium met winst voor topfavoriet Titouan Perrin Ganier. De Belg Jay Bytebier werd zesde.

Terpstra was na afloop niet al te ontgoocheld over het missen van een medaille, ook al niet omdat ze dit keer niet specifiek getraind had voor de eliminator.

In de finale moest ze dan ook het hoofd buigen voor de Oekraïense Iryna Popova, de Française Coline Clauzure en de Tsjechische Barbora Prudkova. Voor Popova was het haar tweede Europese titel, nadat ze ook in 2016 al een keertje de beste was.

Ook Githa Michiels waagde zich in Graz aan de eliminator, Michiels werd dertiende.

Bij de heren kregen we in de grote finale een sprint met drie Fransen. Topfavoriet Titouan Perrin Ganier trok het laken naar zich toe en volgt dus zichzelf op als Europees kampioen XCE. Lorenzo Serres en Simon Rogier behaalden het zilver en brons. De Oostenrijker Daniel Federspiel werd gediskwalificeerd in deze finale.

In de kleine finale sprintte de Belg Jay Bytebier na nog een Fransman, Hugo Briatta, naar de tweede plaats. Bytebier werd in de eindstand zesde.

De Nederlander Jeroen Van Eck had meer verwacht van deze Europese kampioenschappen, maar Van Eck kwam na een ongelukkig manoeuvre van een tegenstander ten val en moest tevreden zijn met een toch wel teleurstellende 25ste plaats. Fabrice Mels eindigde als 35ste.

Uitslag Europees kampioenschap XCE 2018 Graz vrouwen:

Download (PDF, Onbekend)

Uitslag Europees kampioenschap XCE 2018 Graz heren:

Download (PDF, Onbekend)

Foto’s copyright UEC Mountain Bike European Championships / Michele Mondini-Bettiniphoto.net