EK MTB Graz: Italië opent met winst in de team relay

Door Jan Geys -

  • Sport

EK MTB Graz: Italië opent met winst in de team relay

Italië heeft donderdag op de openingsdag van de Europese kampioenschappen MTB het goud veroverd in de team relay. De Zwitserse favorieten strandden op de tweede plaats, Denemarken eindigde als derde. Daarmee stonden dezelfde landen als vorig jaar op het podium, zij het in een andere volgorde. België eindigde als zesde.

Slechts weinig eliterenners maakten dit jaar de verplaatsing naar het EK om deel te nemen aan de team relay. Best begrijpelijk, want de eliterenners werken hun EK MTB dit jaar later in het seizoen af in het Schotse Glasgow. Hier in Graz worden enkel de U23-, de junioren-, de eliminator- en team relay-titels weggegeven.

Zo deed Zwitserland, in 2017 nog goed voor het goud, geen beroep op een van zijn eliterenners, al kon het land wel rekenen op onder meer Sina Frei, Alessandra Keller en Filippo Colombo. Italië stuurde met Luca Braidot wel een van zijn beste eliterenners en ook Githa Michiels kwam speciaal naar het Oostenrijkse Graz om het Belgische team te versterken.

De afwezigheid van de eliterenners zorgde voor een onvoorspelbaar kantje in de wedstrijd en zo kwam het dat niet topfavoriet Zwitserland, maar wel Italië (na het brons van 2017) met het goud aan de haal ging. Het winnende team bestond uit Luca Braidot, Marika Tovo, Filippo Fontana, Chiara Teocchi en Juri Zanotti.

Het verschil met de nummer twee, Zwitserland, bedroeg slechts 14 seconden. Denemarken, zilver in 2017, moest dit jaar tevreden zijn met het brons. Het Belgische vijftal, bestaande uit Pierre de Froidmont, Githa Michiels, Arne Janssens, Emeline Detilleux en Clément Horny, eindigde uiteindelijk als zesde.

Nederland nam niet deel aan het EK MTB Team Relay. Vandaag staan in Graz de Europese kampioenschappen XCE op het programma.

Uitslag Europees kampioenschap MTB Team Relay 2018 Graz:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/FinalResult_XCR.pdf”]

Foto’s copyright UEC Mountain Bike European Championships / Michele Mondini-Bettiniphoto.net

DoorJan Geys