EK MTB Marathon Evolène: Duits en Spaans goud!

Sport
21 June 2021 — Jan Geys

Het Zwitserse Evolène vormde het afgelopen weekend het decor voor de eerste titelstrijd van het jaar, het Europees kampioenschap MTB Marathon. Niet de grote favorieten, maar wel de Spaanse Natalia Fischer en de Duitser Andreas Seewald gingen er met het goud aan de haal. Frans Claes zorgde bij de elites voor de beste prestatie van de Benelux-renners, hij werd tiende.

De 25ste editie van de Raid Evolénard werd dit jaar omgedoopt tot het Europees kampioenschap MTB Marathon en speciaal voor de gelegenheid werd ook de moeilijkheidsgraad flink opgedreven. De ‘gewone’ editie is met 62 kilometer en 2660 hoogtemeters al moeilijk genoeg, tijdens het EK werden dat 78 kilometer en 3900 hoogtemeters voor de mannen en 70 kilometer en 3420 hoogtemeters voor de vrouwen.

Mannen: Andreas Seewald de sterkste klimmer

Bij de mannen was het de Italiaan Samuele Porro die reeds op de eerste klim het verschil probeerde te maken. Porro schuwde ook bergaf de risico’s niet, de Italiaan voelde immers de hete adem van Andreas Seewald in zijn nek. Seewald, vorige week nog goed voor winst in de HERO Dolomites, is de betere klimmer van de twee en op de lange klim naar Beplan, het hoogste punt van het parcours, had de Duitser de Italiaan bij zijn nekvel beet om hem meteen ook achter te laten. In de laatste kilometers naar de top liep Seewald maar liefst vijf minuten uit, voldoende om beneden in Evolène naar zijn eerste Europese titel XCM te rijden. Porro werd tweede, de Tsjech Martin Stosek derde.

Seewald, die de reputatie heeft niet de beste daler te zijn, was tevreden dat zijn tactiek werkte: “Ik wilde zoveel mogelijk schade aanrichten op de klim. Dat deed ik vrij goed. Maar in de eerste afdaling viel ik twee keer, ik was gewoon te nerveus. Op de tweede klim kon ik laten zien dat ik de sterkste was, wat me veel voldoening gaf.”

De Italiaan Porro, die voor de derde keer op rij als tweede eindigde, was aan de aankomst filosofisch: “Ik heb alles geprobeerd en ik heb mezelf niets te verwijten. Ik reed zo snel als ik kon bergop en riskeerde alles in de afdalingen. Seewald was gewoon sterker, maar een medaille is een medaille.”

Geen medaille dus voor België of Nederland en het was uiteindelijk Frans Claes die voor de beste Benelux-notering zorgde. Claes schuwde het risico niet en crashte in een afdaling. Onderzoek moet uitwijzen of zijn gezwollen pols gebroken is. Bovendien verstuikte hij zijn voet bij een loopgedeelte, gelukkig zonder erg. “Ik ben heel erg tevreden met mijn tiende plaats. Hier had ik vooraf ongetwijfeld voor getekend. Dit bewijst dat ik niet stil heb gezeten de laatste maanden en dat de conditie meer dan behoorlijk is. Ik ga vol vertrouwen de zomer tegemoet.”

Hans Becking werd 27ste, Sébastien Carabin 36ste, Teus Ruijter 42ste, David Viaene 77ste, Adrien Colonval 79ste en Bram Huysentruyt 80ste. Wout Alleman – toch een favoriet voor een dichte ereplaats – en Robin Overeem gaven op.

Uitslag EK MTB Marathon 2021 Evolène mannen:

Download (PDF, 43KB)

Vrouwen: Natalia Fischer verrast

Bij de dames ging thuisrijdster Steffi Häberlin op jacht naar de titel door in de eerste kilometers van de race weg te rijden. Maar op de laatste klim moest ze die vroege inspanningen bekopen. De Spaanse Natalia Fischer ging over de Zwitserse en won verrassend dit EK. Bij de finish werd Fischer overmand door haar emoties. Haar overgrootvader kwam oorspronkelijk uit Evolène en emigreerde later als arbeidsmigrant naar Spanje.

Fischer haalde het voor een Zwitsers trio. het zilver was voor Häberlin, wereldkampioene Ramona Forchini moest genoegen nemen met de bronzen medaille. Ariane Lüthi viel net naast het podium. Alice Pirard werd op de 17de plaats de beste Belgische, Helena Plasschaert werd 21ste en Sara Michielsens 29ste. Er stonden geen Nederlandse vrouwen aan de start.

Uitslag EK MTB Marathon 2021 Evolène vrouwen:

Download (PDF, 29KB)