EK MTB Marathon Spilimbergo: goud voor Dahle Flesjå en Medvedev!

Door Jan Geys -

  • Sport

EK MTB Marathon Spilimbergo: goud voor Dahle Flesjå en Medvedev!

Niet de topfavorieten Tiago Ferreira of Alban Lakata, maar wel de Rus Aleksei Medvedev kroonde zich in het Italiaanse Spilimbergo tot Europees kampioen MTB Marathon. Bij de vrouwen voegde de Noorse Gunn-Rita Dahle Flesjå nog maar eens een titel toe aan haar al rijke palmares.

Zeven jaar na zijn eerste Europese titel won Aleksei Medvedev, die een schorsing uitzat voor doping maar onlangs door de Russische federatie werd witgewassen, voor de tweede keer in zijn carrière Europees goud. Het zilver was anderhalve minuut later voor de Italiaan Samuele Porro. Ook het brons was voor gastland Italië. Fabian Rabensteiner verwees zijn landgenoot Riccardo Chiarini naar de vierde plaats.

De Nederlander Hans Becking reed lange tijd solo als vijfde rond maar werd in extremis nog door een elitegroepje ingehaald. De Zwitser Urs Huber won op ruime afstand van Medvedev de sprint van dat groepje. Huber werd vijfde, voor Alban Lakata en Daniel Geismayr. Een moegestreden Hans Becking moest tevreden zijn met de negende plaats. Robbert de Nijs, de andere Nederlandse hoop op een topnotering, gaf er onderweg de brui aan.

Uitslag Europees kampioenschap MTB Marathon 2018 Spilimbergo heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/04/2018-UEC-MTB-Marathon-European-Championships-Results-Men-Elite.pdf”]

Onverslijtbare Dahle Flesjå

Bij de vrouwen werd het Europees kampioenschap MTB Marathon een tweestrijd tussen de Noorse Gunn-Rita Dahle Flesjå en de Poolse Maja Wloszczowska. Op de lange klim naar de Monte Pala reed Dahle Flesjå weg van haar Poolse opponente, maar die wist terug aan te sluiten. Samen gingen ze de laatste 25 kilometer in, maar de sterke Noorse wist met een laatste inspanning Wloszczowska op vijfhonderd meter van de finish los te gooien. De zegehonger is duidelijk nog groot bij Dahle Flesjå, want in haar laatste jaar geeft ze zichzelf met haar derde Europees goud een prachtig afscheidscadeau. Zilver dus voor Maja Wloszczowska en het brons was voor de Zwitserse Arianne Lüthi. Esther Süss en Barbara Benko vervolledigden de top vijf.

Uitslag Europees kampioenschap MTB Marathon 2018 Spilimbergo vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/04/2018-UEC-MTB-Marathon-European-Championships-Results-Women-Men-Elite.pdf”]

Foto’s copyright Alessandro Billiani en Denis Scarpante

DoorJan Geys