EK MTB Novi Sad: dit zijn de medaillewinnaars

Door Jan Geys -

  • Sport

EK MTB Novi Sad: dit zijn de medaillewinnaars

In het Servische Novi Sad werd de afgelopen vier dagen gestreden om de Europese titels in de XCO en XCE. Van de elites tot de junioren en van de snelle eliminator-renners tot de team relay, we zetten alle winnaars even op een rij.

Het decor van deze Europese kampioenschappen MTB was het Fort van Petrovaradin aan de oevers van de Donau. In en rond het fort werd een snel parcours uitgestippeld dat meer weg had van een parcours voor een veldrit.

Elite mannen

Beginnen doen we ons overzicht met de laatste wedstrijd van het weekend, die van de elite-mannen. Die wedstrijd werd pas in de slotronde beslist wanneer niemand nog een antwoord in huis had op een verschroeiende aanval van de Zwitser Lars Forster.

Forster kroonde zich zo voor de tweede keer in zijn carrière tot Europees kampioen – na Glasgow 2018. De Deen Sebastian Fini Carstensen veroverde drie seconden later het zilver, Filippo Colombo – een landgenoot van Forster – nam het brons mee naar huis.

David Nordemann, die na een lange periode van inactiviteit eindelijk weer aan de start verscheen van een internationale wedstrijd, werd op de 19de plaats de beste vertegenwoordiger van de Benelux. Jens Schuermans werd 22ste en Pierre de Froidmont 32ste.

Elite vrouwen

Pauline Ferrand-Prévot was wel naar Servië afgezakt om haar Europese titel van 2020 te verdedigen en met succes. De Française domineerde de wedstrijd en haalde het voor een Nederlands duo: Anne Terpstra werd op 1’19” tweede, Anne Tauber op 1’39” derde.

Githa Michiels eindigde op de 7de plaats, Sophie von Berswordt op de 10de en Lotte Koopmans als 15de. Ceylin del Carmen Alvarado gaf op.

U23 vrouwen

Ook bij de U23 vrouwen viel er een Nederlandse medaille uit de kast. Tegen de Oostenrijkse Mona Mitterwallner kon Puck Pieterse nog niet op, maar het zilver was wel een haalbare kaart. De Duitse Ronja Eibl, een ploegmate van Pieterse, eindigde als derde. Fem van Empel eindigde mooi als 7de, Emeline Detilleux werd 16de.

U23 mannen

Nog een Zwitsers succes bij de beloften. Joel Roth haalde het in de sprint van de Italiaan Juri Zanotti en de Duitser David List. Roth volgt met deze nieuwe titel zichzelf op als Europees kampioen. Jarne Vandersteen werd 24ste, Clément Horny 39ste en Pim Ronhaar 48ste.

Mannen junioren

De verrassendste titel van het weekend ging naar de Oekraïner Oleksandr Hudyma die het haalde voor de Zwitser Roman Holzer en de Fransman Alexandre Martins. Met Chris van Dijk (7de) en Tom Schellekens (9de) eindigden er twee Nederlanders in de top tien. Théo Demarcin werd 16de, Tim Rex 18de en David Haverdings 34ste.

Vrouwen junioren

Een tweede Franse titel was er voor Line Burquier die de Italiaanse Sara Cortinovis en de Zwitserse Lea Huber naar de dichtste ereplaatsen verwees. De Belgische Julia Grégoire eindigde als 13de.

Eliminator Mannen

Nederland boven bij de Europese kampioenschappen XCE! Jeroen van Eck haalde het in de finale voor de Fransman Lorenzo Serres en de Zweed Joel Burman.

Eliminator Vrouwen

Fem van Empel trad twee ker in de arena tijdens deze Europese kampioenschappen. Op vrijdagavond veroverde ze een knappe zilveren medaille en moest ze in de eliminator enkel de Italiaanse topper Gaia Tormena laten voorgaan. De Oekraïense Iryna Popova werd derde. Chimène Muriël Boer werd 11de.

Team Relay

De Europese kampioenschappen werden geopend met een Italiaanse zege in de Team Relay. Het zestal Luca Braidot, Filippo Agostinacchio, Martina Berta, Sara Cortinovis, Marika Tovo en Juri Zanotti was sterker dan Zwitserland en Duitsland. België eindigde als 7de.

Alle uitslagen van het EK MTB 2021 in Novi Sad vind je hier: www.uec.ch

Foto’s copyright Bettiniphoto/UEC

DoorJan Geys