EK XCO 2023: Pieterse en Dascalu grijpen de titels

Door Jan Geys -

  • Sport

EK XCO 2023: Pieterse en Dascalu grijpen de titels

De Europese XC-renners hebben deze zomer hun vakantie dubbel en dik verdiend! Na de wereldbekermanches in Lenzerheide en Leogang troffen ze elkaar het afgelopen weekend in het Poolse Krynica-Zdrój voor het EK, alvorens volgende week opnieuw een World Cup te betwisten in het Italiaanse Val di Sole. Het EK maakte dit jaar deel uit van de Europese Spelen en vond plaats op een kunstmatig circuit. Puck Pieterse bevestigde haar uitstekende eerste deel van het seizoen terwijl Vlad Dascalu er naar zijn eerste grote overwinning bij de elites reed.

Vrouwen

Na haar Europese titel bij de beloften vorig jaar, behaalde ze nu in haar eerste seizoen bij de elites meteen ook Europees goud. Of ze haar vormpeil ook de rest van het seizoen kan doortrekken, moeten we nog afwachten, maar indruk heeft ze alvast gemaakt.

Achter Pieterse haalde Mona Mitterwallner het in de strijd om het zilver. De Zwitserse Sina Frei pakte het brons voor haar landgenote Jolanda Neff. Met Anne Terpstra (6de) en Fem van Empel (10de) eindigden er nog twee Nederlandse rensters in de top tien. Emeline Detilleux werd 16de, Ceylin del Carmen Alvarado 20ste, Lotte Koopmans 29ste en Githa Michiels 46ste.

Uitslag Europees Kampioenschap MTB XCO Polen 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/res_wom.pdf”]

Mannen

Bij de mannen waren er enkele belangrijke afwezigen tijdens dit EK. Onder meer Nino Schurter, Mathias Flückiger en Jordan Sarrou kwamen niet aan de start in Polen.

Luca Braidot was de eerste die met nog twee ronden te gaan de knuppel in het hoenderhok gooide. Vlad Dascalu, Pierre de Froidmont, Lars Forster en Luca Schwarzbauer volgden gezwind en aan het begin van de laatste ronde was het de beurt aan de Roemeen Dascalu om een aanval te plaatsen.

Dascalu kwam vorig jaar twee keer heel dicht bij winst in een wereldbeker (Nove Mesto en Vallnord) maar kon dit jaar nog geen potten breken. In Krynica-Zdrój kon hij het tij keren en eindelijk die grote zege boeken die hem al langer voorspeld was. Dascalu haalde het met 14 seconden voorsprong op Lars Forster, de winnaar van de wereldbeker in Leogang, en met 19 seconden op Luca Braidot.

Pierre de Froidmont werd uiteindelijk 6de, Jens Schuermans 21ste, Clément Horny 33ste, Arne Janssens 40ste en Milan Vader 46ste. David Nordemann haalde de finish niet.

Uitslag Europees Kampioenschap MTB XCO Polen 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/res_men.pdf”]

Foto’s copyright Ivan Benedetto/UEC/SprintCyclingAgency

DoorJan Geys