Elf Nederlanders naar EK MTB

Sport
7 July 2017 — Jan Geys

Het Europees kampioenschap crosscountry, dat oorspronkelijk in Turkije zou worden georganiseerd, werd aanvankelijk door meerdere landen geboycot om onder andere veiligheidsredenen. Door de verhuis naar het Italiaanse Darfo Boario Terme zijn heel wat landen, waaronder Nederland, teruggekomen op hun boycot. De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt is dan ook blij met de verplaatsing naar Italië en reist toch af met elf renners.

Anne Terpstra

Het EK XC vindt dit jaar plaats van 27 tot 30 juli op een parkoers waar nooit eerder een wedstrijd van dit niveau werd gereden. De Nederlandse bondscoach blikt alvast vooruit op de verschillende wedstrijden: “Op vrijdag 28 juli staan bij de XCE-wedstrijden met Jeroen van Eck, de Europese kampioen van 2015, en Anne Terpstra twee renners van formaat aan de start.”

“Ook bij de junioren en beloften hebben we zeker podiumkansen”, zegt De Knegt. “Zo reed Anne Tauber vorig weekend nog naar een achtste plaats bij de elites in de World Cup van Vallnord. En Milan Vader hoort dan weer bij de kanshebbers bij de U23 bij de mannen. Maar ook bij de junioren hebben we twee renners die vooraan mee gaan strijden. De broeders Van Dijke hebben zich dit seizoen internationaal bewezen.”

Michiel van der Heijden

“Bij de elites missen we Mathieu van der Poel en Hans Becking. Helaas zullen Van der Poel en Becking niet starten omdat dit niet in hun planning past. Michiel van der Heijden zal wel aan de start verschijnen. De voormalige wereldkampioen U23 moet zich weer bewijzen en gaat voor een top 10 klassering”, aldus de bondscoach.

De selectie

Crosscountry:

Elite mannen: Michiel van der Heijden
Elite vrouwen: Anne Terpstra
U23-mannen: Milan Vader, David Nordemann en Marc Bouwmeester
U23-dames: Anne Tauber en Annemarie Worst
Junior mannen: Mick van Dijke en Tim van Dijke
Junior dames: Zoë Mulder

Eliminator:

Elite mannen: Jeroen van Eck
Elite vrouwen: Anne Terpstra