Enduro de la Semoy 2021: een weekend dat snel ging

Sport
16 June 2021 — Jeffry Goethals

De Enduro de la Semoy is na een jaar over te slaan helemaal terug met hun 12de editie. Afgelopen weekend reden bijna 300 piloten de 12 specials en een kleine 2500 hoogtemeters in prachtige zomerse omstandigheden. De condities van de trails waren uitzonderlijk, net als het gemak waarmee Martin Maes de overwinning mee naar huis nam. Hier volgen de mooiste foto’s van onze fotograaf, de indrukken van onze journalist ter plaatse en de resultaten:

Het was voor zo goed als iedereen lang geleden dat ze nog eens aan de start stonden van een competitie, maar de meesten kenden een uitstekende voorbereiding naar aanloop van deze wedstrijd. Enkel het wedstrijdritme ontbrak nog. Na de annulering van vorig jaar door corona, heeft de organisatie zich volledig aangepast aan het nieuwe normaal. Op de manier waarop het afgelopen weekend is doorgegaan (mondmaskers verplicht waar afstand niet kon gegarandeerd worden, uitzonderlijk nette toiletten, bevoorrading met bediening, voorverpakte maaltijden, …), is er met de huidige besmettingsgraad eigenlijk geen enkel groot gezondheidsrisico. Chapeau!

Wie anders dan Martin Maes schreef deze editie op zijn naam. Het gemak waarmee hij razendsnel over de specials scheurde was verbazingwekkend.

Lokale legende Ludovic Oget reed nochtans enorm sterk. Hij was voor de bevestiging van de deelname van Maes een van de favorieten. Maar de beste zijn van de rest was zeker niet vanzelfsprekend.

Hugo Pigeon (foto) moest uiteindelijk maar iets minder dan 6 seconden toegeven op Ludo en daarmee werd hij 3de. Olivier Bruwiere stelde absoluut niet teleur met een 4de plaats en Maxime Lichtken vervolledigde het podium en werd 5de.

Bij de vrouwen zat de top heel dicht op elkaar. Servane Meyer (foto) won. De Nederlandse XC- en Eliminator-rijdster Didi de Vries werd op haar eerste enduro onmiddellijk tweede. Eveline Hofmans reed in de achtergrond knap naar een derde plaats.

Bij de jeugd wordt er steed harder gereden. Er staat een generatie Kadetten en Junioren klaar die het niveau de komende jaren zeker verder omhoog zullen stuwen. Bij de jongsten was Antonin Marsot (foto) uitzonderlijk snel, hij had met zijn eindtijd zelfs op het podium gestaan bij de Junioren. In die categorie won Baptiste Bachelet.

Maar ook bij de ‘oudjes’ gaat het nog steeds heel hard. Nicolas Casteels (foto) en Camille Lepley schreven respectievelijk de Masters 40+ en Masters 50+ op hun naam.

Bij de E-bikes won Kenny Muller (foto) met ruime voorsprong op Romain Lanthermann, die dan weer nipt Patric Maes kon afhouden. Wij hadden enkele weken voor deze wedstrijd de kans om met Kenny te rijden en waren onder de indruk van zijn vloeiende, maar ook agressieve stijl van rijden. Met zijn eindtijd had hij zich trouwens in de top tien van de “normale” Elite-rijders genesteld.

De ontlading was bij iedereen groot. Er mag weer plezier worden gemaakt zonder dat we schrik moeten hebben dat we iets fout doen. Het moet gezegd worden dat tijdens de lockdown alle rijders hun niveau ongelooflijk omhoog gekrikt hebben. Met de tijden waarmee je een paar jaar geleden top 20 kon rijden, geraak je nu zelfs niet meer bij de eerste 100. De subtop is ook veel breder geworden. Oud-winnaars zoals Remy Absalon en Jeremy Arnould, maar ook jonge getalenteerde rijders zoals Jonas Debois, Jacques Evrard, Justin Legros, Nicolas Daniels, … zitten opeens heel ver van een podiumplaats. En nee, ze hebben zeker niet slecht gereden.

De Enduro de la Semoy komt in 2022 zeker terug, maar de exacte datum is nog niet gekend. Ondertussen wordt er hard gewerkt om alle trails te officialiseren, zodat er het hele jaar door kan genoten worden van de kunstwerkjes nabij Les Hautes-Rivières.

Uitslag Enduro de la Semoy 2021 en podiumfoto’s:

Download (PDF, 107KB)