Ere Research stelt met Tenaci een reeks gravelwielen en -banden voor

Techniek
23 December 2020 — Jurgen Groenwals

De steile opmars en het succes van de gravelbike kent voorlopig nog geen einde. Zowat elke fietsenfabrikant heeft minstens een gravelbike in het gamma zitten, maar ook de fabrikanten van onderdelen en accessoires dragen meer dan hun steentje bij aan het succesverhaal van de gravelbike. Zo ook het Nederlandse Ere Research dat uitpakt met een setje wielen en banden specifiek voor de gravelbike.

Het relatief jonge Ere Research bestaat nog maar sinds 2017, maar oprichter Piet van der Velde kan bogen op een lange staat van dienst binnen de fietsindustrie. Piet van der Velde begon met de import van Javelin-fietsen en WTB-onderdelen en werkte op projectbasis aan zadels bij zowel Specialized als Selle Italia. Samen met een groep van ervaren productdesigners en ontwikkelaars – die onder andere voor Trek, Colnago, Pinarello, Shimano, Sram en Cannondale werkten – zag in 2017 het in Zwitserland gevestigde Ere Research het levenslicht. Ere Research is een bedrijf met Nederlandse roots dat zadels, banden en wielen produceert. Centraal bij Ere Research staat innovatie en technologische ontwikkeling. Met een groeiende markt van gravelbikes vond Ere de tijd gekomen om ook een wielset en banden specifiek voor gravelgebruik op de markt te brengen.

Tenaci GR20-wielset

Tenaci is de naam van de productlijn voor de offroad-lovers. Tenaci komt uit het Latijn en betekent zoveel als ‘grip’, iets wat je als gravelbiker wel degelijk kan appreciëren.

De Tenaci GR20 is een aluminum wielset, specifiek gemaakt voor de gravelbike, waarbij stevigheid en duurzaamheid de bovenhand voeren. De velg is sterk en toch licht. Een volledige wielset zou 1625 gram moeten wegen, waarbij het achterwiel 887 gram en het voorwiel 737 gram voor hun rekening nemen. De interne velgbreedte bedraagt 24 millimeter, de externe breedte is 28 millimeter. Banden tot een wel erg brede 48 millimeter kunnen erop gemonteerd worden. Ere kiest voor een velg met relatief lage velghoogte (22 millimeter) wat het comfort ten goede moet komen. De velg is tubeless ready.

Ere Research ontwikkelt haar eigen straight-pull aluminium naven. Vooraan krijgen we twee industrielagers, achteraan vier. Alle lagers zijn perfect afgedicht om vuil en stof buiten te houden. Lagers kunnen een upgrade krijgen naar lagers van het Japanse Ezo of keramische lagers. Remschijven worden bevestigd door middel van een centerlock. Als body krijg je de keuze tussen Shimano, Campagnolo en Sram XDER. Op die naven zitten 24 eigen Ere ‘bladed aero’-spaken in een tweemaal gekruist patroon, zowel voor als achter. Dat zijn dezelfde soort spaken die Ere Research ook voorziet op de wielsets voor racefietsen. 

De wielen zijn verkrijgbaar in zes kleuren zodat er zeker een wielset bij jouw gravelbike moet passen. En wat meer is, met €399 zijn ze nog bijzonder scherp geprijsd ook.

Tenaci TLR Gravel-band

Voor Ere Research vormen wielen en banden een geheel. Daarom wordt niet enkel een nieuwe wielset maar meteen ook een aangepast gamma gravelbanden voorgesteld. Reeds in 2018 had Ere een gravelband in het gamma, maar met de enorme groei van de gravelmarkt, werd deze band flink onder handen genomen. Met name het volume van de band neemt toe en er worden meer verschillende opties voor verschillende soorten terrein voorzien.

Het noppenpatroon van de band lijkt ons op het eerste zicht een patroon van een snelle en agressieve band die toch behoorlijk veel grip moet hebben. Het open patroon voert modder snel af terwijl het diamantpatroon op het loopvlak voor snelheid en grip zorgt.

De Tenaci TLR is verkrijgbaar in twee soorten karkas, eentje van 120 tpi en een ander met 220 tpi. Het karkas met 220 tpi is van een volledig handgemaakt katoen, de 120 tpi doet het met een nylon casing. Omdat je met jouw gravelbike wel wat meer ongein tegenkomt onderweg, is de Tenaci TLR voorzien van een Armis 2-beschermlaag. Afhankelijk van het karkas is ook deze beschermlaag aangepast. Voor het 220 tpi karkas is de beschermlaag een drielaagse vloeibare film, het 120 tpi karkas doet het met een eenvoudigere film overheen de hele band. Dat maakt de TLR-banden tubeless ready, alhoewel Ere aanraadt de banden nooit zonder latex vloeistof te gebruiken.

De Tenaci TLR is verkrijgbaar in drie verschillende breedtes (34, 38 en 44 millimeter), in skinwall of gewoon zwart en met twee verschillende karkassen (220 tpi en 120 tpi). De 220 tpi-versie kost €69, de 120 tpi-versies worden de jouwe voor €49.

Meer info via: https://www.ereresearch.com

Foto’s copyright Ere Research