Europees kampioenschap XC 2024: Pieterse en Avondetto zegevieren in helse omstandigheden

Door Jan Geys -

  • Sport

Europees kampioenschap XC 2024: Pieterse en Avondetto zegevieren in helse omstandigheden

De Europese kampioenschappen XC vonden dit jaar plaats in het hart van Roemenië. Daar in de Karpaten verlengde Puck Pieterse in zeer slechte weersomstandigheden haar Europese titel.

Het leek dit weekend eerder herfst dan lente in Cheile Grădiștei, een sportresort in het dorp Fundata, 3 uur ten noordwesten van Boekarest en vooral op ruim 1200 meter boven zeeniveau. Regen, mist, temperaturen die zondag amper boven de 5°C uitkwamen … De lichamen werden op de proef gesteld, en wat een contrast met de hitte van de wereldbekermanches in Brazilië enkele weken geleden!

Mountainbiken is echter een sport die onder (bijna) alle weersomstandigheden wordt beoefend en hoewel moeilijk, hebben deze omstandigheden er niet voor gezorgd dat de evenementen niet konden plaatsvinden. Bij de vrouwen maakte regerend Europees kampioene Puck Pieterse haar comeback in de MTB-competitie na een voorjaar waarin ze aan de slag was op de weg. En die comeback verliep (zeer) goed voor de Nederlandse!

Samen met Pauline Ferrand-Prévot nam ze van bij de start de leiding in handen. Pieterse bleek veel meer op haar gemak in deze weersomstandigheden dan de Française die meerdere keren viel. Toen deze laatste in de vierde ronde er de brui aan gaf, lag de weg voor een nieuwe Europese titel voor Pieterse helemaal open.

Mona Mitterwallner bleek de beste van de rest en moest net als vorig jaar tevreden zijn met zilver. Voor Nina Benz was het wel een primeur, de Duitse zette de beste prestatie neer uit haar carrière en pakte het brons voor Nicole Koller (4de), Greta Seiwald (5de) en Anne Terpstra (6de).

Ook Emeline Detilleux werd getroffen door de kou en eindigde na lange tijd voor de top 10 gestreden te hebben uiteindelijk op de 14de plaats.

Het weekend was geen compleet fiasco voor Pauline Ferrand-Prévot aangezien ze eerder in de week de beste was in de XCC, voor Puck Pieterse en Nicole Koller.

De Zwitserse Monique Halter haalde het in de XCO bij de U23, voor de Duitse Carla Hahn en een andere Zwitserse, Anina Hutter. De Duitse Kira Böhm, die een groot deel van de race aan de leiding reed en de Europese titel veroverde in de XCC bij de U23, viel in de voorlaatste ronde. Zonder veel erg, maar door mechanische problemen zakte ze in het klassement terug tot de 17de plaats. Lauren Molengraaf was de beste Nederlandse op de 22ste plaats.

Bij de mannen zorgde Simone Avondetto voor de grote verrassing! In zijn tweede jaar bij de elites werd de Italiaan meteen Europees kampioen.

Nochtans zag het er lang naar uit dat de Deen Simon Andreassen, die dit jaar weer over zijn beste benen beschikt, op weg was naar de titel. De Deen isoleerde zich vanaf de eerste minuten vooraan in de race. In de achtervolging leek Avondetto geleidelijk te naderen op zijn tegenstander, tot een lekke band van Andreassen de zaken versnelde. De Italiaan kwam alleen aan de leiding en slaagde erin zijn voorsprong vast te houden tot het einde. Het is de tweede Europese titel uit de carrière van de Italiaan, nadat hij in 2022 ook al eens de beste was bij de beloften.

De onfortuinlijke Simon Andreassen werd nog tweede en liet zien dat zijn overwinning in Àraxa geen uitschieter was. Het brons ging naar de Duitser Julian Schelb. Pierre de Froidmont eindigde als 18de, Jens Schuermans als 36ste.  

Simon Andreassen had wel al de Europese titel in de shorttrack op zak, voor (opnieuw) Julian Schelb en Luca Braidot.

Bij de beloften won de Zwitser Finn Treudler voor zijn landgenoot Luke Wiedmann en de Fransman Luca Martin, die na een mooi duel met Treudler lek reed. Rens Teunissen van Maanen was de beste Nederlander op de 15de plaats, Jarne Vandersteen de beste Belg op de 17de rang.

In de Team Relay ging het goud naar Italië vóór Frankrijk en Zwitserland. Het was de zeldzame wedstrijd die in goede omstandigheden werd afgewerkt en een geweldig duel bood tussen de eerste twee landen.

Volledige uitslagen EK MTB Roemenië: 2024 UEC MTB XCO-XCR-XCC European Championships

DoorJan Geys